marka ve fiyat savaşlarına iyiden iyiye kıl kapıyorum."Müthiş","teknoloji harikası" dedikleri donanımlar toplasan 3-5 milyon transisitör,bir kaç devre vs.Nedir abi bu uçuk fiyatlar?Eger üretebilirsen 50-100 $ la bi bilgisayar, o zaman harika bişey yapmış olursun.herkesin yok öyle binlerce doları.teknolojiden zorla uzak tutuyolar bizi.güzel türkiyemin çalışan beyinlerine haksızlık etmeyin
İNTİZARIM VAR
Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.HOCAM HKLISIN,TAAA KALBİMİN DERİNLİKLERİNDEN KATILIYOM SANA.
(ŞİZOFREN MİYİM NE?)
tabii dediğin gibi olabilir. zaten bir anakartı ve işlemciyi imar etmek için topu topu 3-4 kişi çalışıyor. binlerce kişi onun mimarında tasarımında ve üretiminde çalışıp para almıyorlar ki sana 50-100 dolara bilgisayar verecekler. içindeki bir kaç milyon trastörü yapan fabrikada aynısı değil sanki.
Lütfen akılcı düşünelim.
ÖRN : Bir intel P4 CPU için.
Mimari ve Elektronik tasarım : 17650 Kişi
Test ve Raporlama : 5300 Kişi
Üretim : 38000 kişi
Paketleme ve kargo : 6000 kişi
Müşteri hizmetleri : 90.000 kişi
Toplam : Ortalama 1 CPU için 160.000 Kişi
Bu sadece intel tarafının 2002 rakamları birde size gelene kadar diğer aracıları düşünün. Mantıklı düşünelim arkadaşlar. Kimse siz bilgisayar alın diye kırmızı halı ile beklemiyor. Emek ve emek harcıyanlara saygı...
Bu konunun yazılacağı yer burası değil, ama gene de cevap vereyim.
İlk olarak bu dünya da ve şu liberalizm düşüncesine dayalı pazar modelinde hiçbirşeyi
değerine satılmasını bekleyemezsiniz. Şimdi liberalizm deyince akla kötü şeyler gelmesin, benim babamda ticaret ile uğraşıyor ve de oda aynı kurallarla oynuyor. Oynamak ZORUNDA.
Eğer su an para kazanıp, iyi yaşamak, iyi gezmek, yemek ve OKUMAK istiyorsanız paraya ihtiyacanız var bunun içinde eğer gerçekten "emekçi" diye geçinen ve sadece bedene çalıştığı için akıl sermayesini boşa sana insanlardan olmamalısınız.
BÜtün firmalar bu düzende belli yerlere sahipler. Zaten bir çok insanın korktuğu gibi herşey bir Tekele gidiyor. Küçük firmalar ayakta duramıyor, ya büyükleri alıyor ya da kapanıyorlar. Böylece git gide fiyat ve pazar kontrolü tek kişinin eline düşüyor.
ör: Su an Windows dışında Intel ya da Amd işlemcili bilgisayarlarda kullabileceğimiz bir tane işletim sistemi yok. Linux var evet, cidden iyi bir rakip, ancak şahsen windows ile kullandığım bir çok program için onunda değişik eklentilerine ihtiyacım var. Şu anda microsoft beni kendisine BAĞIMLı yaptı, başka sansım yok.
Aynısı şu son yıllardaki Amd ve Atı ataklarını saymazsak Intel ve Nvidia için geçerli idi. İkisi piyasayı süpürüyor ve istediklerini yapıyorlardı. Tabii ki rekabet kuralları yasalar içerisinde belli bir sınıra sahipler ancak bu sınırlar onların bize yaptıklarını pek de hafifletmiyor.
ANcak bunlardan başka çaremiz yok. Eğer bir esnaf, ya da bir ticaret ile uğraşan kişi amaç olarak KAR düşünmezse, bir süre sonra kaybolur gider. Çünkü az kar elde edeceğinden, yatırım yapamaz, ve yatırım yapamayınca diğer firmalar tarafından yenilir. İşte durum bu. Bu yüzden o da ona göre kar koymalı, adam çalıştırmalı.
Ama şunuda unutmamak lazım, birşey pahalıya satılıyorsa, illa ki ederinden fazladır ama emin olun diğer markalarla karşılaştırırsanız kalite farkını görürsünüz. Tabii bu anlayana. Tamam ıntelin bazı işlemcileri bu konu dışında, rant ve isim amaçlı olanlar. Ancak kesinlikle gidip 500 dolara bir kazak alıyoranız, o kazak işinden anlayan tarafından anlaşılır. Gidip ara sokaktaki bir kebabçı yerine, iyi bir yerde yerseniz, hizmet/et in tazeliği, yemek çeşitliği hep fazla olacaktır. Ona görede fiyat artacaktır çünkü EMEK artıyordur.
Peki emekçiler yaptıklarının karşılıklarını alıyorlar mı? Bana kalırsa iyi ülkelerde ve Türkiyenin bir bölümünde evet. Yaptıklarının karşılığını alamayınlar yok mu? Tabii ki var.
Ancak güzelim Türkiyesinde nedense pahalı şeyler bir çok sefer insanları kazıklama için üretildiğin için bu anlayış yerleşmiş. Ancak eğer birşeyden anlıyorsanız o zaman verdiğiniz çok paranında feedback'ini alabilirsiniz.
Şunu unutmayın, her ne kadar firmalar kızsakda, 100 dolarlık birşeyi 200 dolara sattıkları içi, onlarda milyonlarca kişiye ekmek kapısı oluyor. Aslında milyonlarca kişiye daha ekmek kapısı olabilirler, ancak o zaman kar marjı düşer, kendi özel ve kurumsal giderlerini ödeyemez, yeterince yatırım yapamaz. İşte durum böyle.
Umarım yazım sizi sıkmaz, ancak kimse burada Marka borozanlığı yapmıyor. Hangisi en iyi ve en ucuz ise biz onu söyleriz. Bizi firma ya da kişiler bağlamaz.
Herşeyde emek vardır, siz onu görsenizde görmesenizde.
Kolay Gelsin.
jaina valla bitek pc hakkinda bu kadar uzun yaziyosun zannediyodum ama usenmemis yazmissin tebrik ederim :)
ama birinci paragraftan sonra okuyamadim gozum korktu