arkadaşlar bana intranet hakkında bilgi lazım...nedir ne değildir...kısaca intranet hakkında hertürlü bilgiye,MAKALEYE ihtiyacim var...şimdiden sağolun...
intranet...
Intranet
Intranetlerin gelişimi sayesinde işinizle ilgili bilgileri paylaşmak, denetlemek ve bu bilgilerin sadece sizin kuruluşunuzun sınırları içinde kalmasını sağlamak oldukça kolaylaştı.
Veri, her kuruluşun hayat kaynağıdır, bu yüzden onun daha özgürce akabileceği yatakları bulmak sizin amacınız olmalı. Bu bilgileri ihtiyacı ve hakkı olanların daha kolay erişebilecekleri konuma taşımalı, ulaşmaması gerekenlerden de korumalısınız. Bu kontrol seviyesine ulaşmak gittikçe basitleşiyor ve bu değişimin en büyük nedeni de Intranetlerin gelişimi.
Intranet Nedir?
Intranet'i, Internet'in size ait kuruluşun gereksinimlerine uyacak şekilde indirgenmiş ve verimli olarak yönetip denetleyebileceğiniz hale getirilmiş biçimi olarak düşünebilirsiniz.
Bir Intranet, orijinaliyle aynı teknolojiyi ve yapıyı temel alan özel bir Internet gibidir ama yapısının tümü tek bir organizasyona aittir. Kavramsal olarak Intranet'leri kavramak o kadar da zor değildir.
Intranet'in Internet'ten Ne Farkı Var?
Temelde bir Intranet tıpkı Internet gibidir. Çünkü kuruluşunuzun bilgilerini standart bir Web gözatıcısı penceresinde izlersiniz. Ancak bu bilgiye uzanan erişim, şirketinizin sınırları içerisinde kalır.
Peki size ait Intranet ne gibi bilgileri içerebilir? Kısacası, her şeyi. Bu kapsam, şirket idarecileri ve yönetimin ihtiyaç duyduğu finansal verilerden kuruluştaki çalışma gruplarının planlanmasına, hatta çalışan kayıtlarındaki tüm ayrıntılara kadar uzanabilir.
Intranetler ve Internet'in temel farklılıklarına ilerki bölümlerde ayrıntılı olarak değineceğiz.
Ekstranet Nedir?
Çok kısaca, şirketinizdeki Intranet'in dışarıya, Internet'e açılan bir kapısı bulunduğunda, oluşan yapıya Ekstranet deniyor. Şirket içinde faydalanılan bilgilere müşteri ve diğer şubelerdeki temsilcilerin dışarıdan erişmesi mümkün kılınabiliyor.
Intranet fikrinin kaynağı
Kullanımı serbest olan Internet standartlarından ve teknolojilerinden yararlanmak, geçtiğimiz son üç yılda oldukça hızla gelişmiş olan Intranet fikrinin kaynağıdır. Tıpkı kuruluşunuz dışındakilerin erişimine açık bir Web sitesi hazırlar gibi, şirket içinde işlemek üzere bir Intranet oluşturabilirsiniz. Ayrıca Intranet'iniz standart teknolojileri temel aldığı için içe dönük web sitenizi geliştirmek ve yürütmek için gerekli araçları ucuza elde edebilir, başlangıç ve süreklilik için gerekli bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.
Nereden Başlanacak?
Her projede olduğu gibi burada da tuzaklar var. Örneğin, ağınızın Intranet tarafından yaratılacak ek yüklenmeyi taşıyıp taşıyamayacağı, ihtiyacınız olan sunucu ve uygun yazılımları bulmak gibi teknik sorunları göz önünde bulundurmalısınız.
Her şeyden önce, bilgiyi sağlayan kişilerin ne tip bilgilerin ne şekilde paylaşacağına karar vermeleri gerekiyor. Kapalı bilgi sistemlerinden farklı olarak, Intranetten beklenen gerçek, canlı bilgilerin paylaşılmasıdır. Kağıda basılan başvuru bilgilerine ihtiyaç olmaması ve normalde çok zaman alacak küçük çaplı bilgi denetlemelerinin dahili telefon görüşmeleriyle halledilmesi, bu paylaşımdan sağlanacak faydalardandır ve bunlar çalışanların veriminin artmasına yardımcı olur. Ayrıca, zaten sahip olduğunuz ve kullandığınız teknolojiye dayandığından, bilgi teknolojisi altyapınızı basitleştirerek maliyetin azalmasına da neden olacaktır.
Kuruluşunuzun bilgi sistemini dışarıya açmadan önce çok kapsamlı bir planlama süreci gerekebilir, ancak bunun sağlayacağı avantajlar oldukça önemlidir. Harici firmalara kendi kuruluşunuzun bilgilerine kısmi bir erişim hakkı vererek kalabalık evrak trafiğini azaltabilir, onların organizasyonlarını kendinizinkine yakınlaştırırken, rakiplerinizden uzaklaştırabilirsiniz.
Altyapı
Bir Intranetin beyni, her ağda olduğu gibi bir sunucudur; organizasyonun verilerini saklayan, kullanıcı sorgulamalarını kabul eden, onları işleyip yanıtlandıran güçlü ve merkezi bir bilgisayar. Onun standart bir ağ sunucusundan ayıredilmesini sağlayan, taşıdığı ek yazılımlardır. Bunlar normalde üç anahtar teknolojiye ayrılırlar: Kullanıcı tarafında gözatıcı bulunur, masaüstü makinalarını ana sunucuya bağlayan ve kullanıcıların buradaki verileri incelemelerini, diğer veri ve sunucular arasında hareket etmelerini sağlayan bir uygulama yazılımı. Sunucu tarafında ise ikinci teknoloji yer alır. Bu, gözatıcı tarafından istenen bilgiyi derleyen, ilişkili verilerle bağlantı kuran bunları kullanıcının gözatıcısında gösteren "HyperText Transfer Protocol" (HTTP) ile çalışan bir yazılım türüdür. Üçüncü anahtar ürünse, karmaşık verileri yapılandırıp HTTP tarafından tanınacak bir formatta bütünleştiren bir yazılım olan "HyperText Markup Language" (HTML) uygulamasıdır.
Bu çekirdek teknolojilerin yanısıra, sunucunun bir işletim sistemine sahip olması gerekiyor. Günümüzde Microsoft Windows NT ve Unix tabanlı Linux, Intranet işletim sistemi platformunda lider olmak yolunda yarışıyorlar. Bunların dışında, Novell IntranetWare ve Domino adlı Intranet sunucu yazılımına sahip Lotus Notes gibi bir dizi ürün arasından seçim yapmanız da gerekebilir. Bu ürünler, işletim platformunuza iletişim işlevliliği katacaktır. Intranet yapısını oluşturan öğelerin birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayan dil ise "Internet Protocol"dur (IP).
Amaçlar, avantajlar
Varolan Internet teknolojilerinin özel kurumsal iletişim gibi yeni bir amaç için kullanılması, düşük maliyetli olması, standartlaştırılmış teknolojiyi açıkça tanımlanmış kurumsal stratejilerle bütünleştirme yetisi, onu net yararları olan önemli bir bilgi yönetim ve erişim aracı haline getiriyor. Üretmililik artışı, kayıpların azaltılması ve daha verimli iletişim ile ilgili uzun vadeli ve genellikle belirsiz olan vaatleri sayesinde, yeni teknolojilerin çoğu kuruluşlar dünyasında kendilerine bir yer buluyor. Fakat bunlardan çok az bir kısmı Intranet kadar belirgin ve ani mali tasarruf sağlayabilir.
Intranet fikrinin en anlaşılır ve çekici yanlarından biri düşük maliyettir. Intranet teknolojisi çok ucuza elde edilebilir (birçoğu Internet üzerinden bulunabilir ve ücretsiz kullanıma açıktır), güvenilirdir ve kolayca kullanılır. Sonuçta, rekabet ruhunu uyanık tutmak isteyen kuruluşları doğrudan ilgilendirir. Bütün bunlara rağmen, Internet gibi kaotik bir yapının bir kuruluş üzerine tam olarak nasıl oturacağını bir çırpıda anlamak kolay değildir. Doğası ve tasarımı açısından Internet, bir düzenli yapı olmaksızın; dünyayı küresel olarak kaplayan anarşik bilgi kompleksidir. Internet ile ilgili en önemli nokta, bir sahibi veya denetleyicisinin bulunmamasıdır; bu yüzden bir yönelimi veya kabul ettirmeye çalıştığı bir amacı yoktur (özgürlük dışında).
Kurumsal bir ortama bakıldığında bunların tümü değişir. Genel iletişim stratejisinin bir parçası olarak Intranet, gelişim için büyük bir potansiyel ve sağlam bir strateji sunar. İçeriğin denetlenmesiyle, kurumsal verilerin niteliği ve kullanılabilirliğinde büyük gelişimler yaratılabilir; aynı zamanda hassas verilerin yönetimi ve takip edilmesi de çok kolaylaşacaktır. Sunucuda saklanan sayısal verilere erişimin artması, gereksiz evrak trafiğinin azalması ve birbirlerini tanıması gereken kişiler arasındaki etkileşimin dolaysızlaşması ve veriminin artması anlamına gelir. Internet'ten farklı olarak, bir Intranet kurumsal hedeflere yararı belirgin olan alanlarda doğrudan yatırım yapmak için bir gereç olarak kullanılabilir.
En basit haliyle bir Intranet, bir kurumun bilişim teknolojileri altyapısının maliyetini doğrudan ve kayda değer seviyede düşürecektir. Ne de olsa Internet teknolojisi bugüne kadar hep basit, ucuz ve etkin olacak şekilde tasarlanmıştır.
not:alıntıdır.