Apple iPhone 5S ile birlikte tanıtılan TouchID ile birlikte bu güne kadar kimsenin aklına gelmeyen telefonlarda ki veri güvenliği bir anda en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi.
TouchID nedir diye soracak olanlar varsa kısaca özetleyeyim. TouchID yeni nesil iPhone 5S' lerde kullanılan ve Home butonunun altına yerleştirilen parmak izi okuyucu bir sensörün vasıtasıyla telefonun ekran kilidini açmamıza yarayan yeni nesil müthiş bir buluş diye tabir edebilirim. Apple TouchID' yi tanıttığından beri birçok kullanıcı bu sistemi farklı yöntemler kullanarak alt etmeye çalıştı. Apple TouchID' nin eksiklerini görebilmek için "el altından" bir yarışma düzenleyerek bu güvenliği aşana para ödülü de koymuştu. 10 Eylül tarihine kadar hiç düşünülmeyen telefon verilerinin kaybolma olasılığı ise birden gündemimize oturmuş oldu.
TouchID gerçekten çok önemli bir gelişme; fakat bazı kullanıcıların telefonlarını 5 kez arka arkaya yanlış okutmaları üzerine telefonlarının 48 saat kapalı kalmasıyla sonuçlanan hatalara maruz kalmaları ile birlikte TouchID içinde tehlike çanları çalmaya başladı.
Yeni olan hiçbir şeye insanoğlu olarak çabuk ısınamıyoruz. İlk kullanış farklı bir deneyim sunuyor belki baştan beğenmiyoruz ama sonra tekrar kullanmak istiyoruz. Bence TouchID' de böyle bir teknoloji. Home tuşuna basar basmaz açılan bir ekran kilidinden tabiî ki bahsetmek mümkün değil. Bir anlık duraksamadan sonra açılan ekran kilidine kusursuz çalışması ile övünen İOS işletim sistemini kullanan iPhone 5S kullanıcılarının alışması biraz zaman alabilir. Sonuçta TouchID' nin bir okuma süresi ve bunu iletim süresi var. Bu süreler sanki telefonun takılıyor gibi hissedilmesine de sebebiyet verebiliyor.