Evet hepimizin en büyük hayallerinden biridir.Güzel bir işlemciye sahip olmak.Hepimiz bir işlemcinin kaliteli olduğunu fiyatından anlarız çoğunlukla.Ama her zaman fiyatı yüksek olan bir işlemcinin çok yüksek bir performansa sahip olduğu anlamına gelmez.Peki o zaman ne belirler yüksek performanslı olduğunu ? Dilerseniz hemen bu konuya girmek istiyorum.Burada bu performansı en büyük derecede etkileyen etmenleri sıralayalım isterseniz.
SAAT HIZI
Bilgisayarın kalbi, çekirdeği, her şeyi olarak adlandırılan işlemci seçimi, eskiden olduğu gibi çekirdek hızına bakarak satın almak doğru olmasa da, sanıldığı kadar zor değildir.Kullanıcıların ilk baktığı şey, gerçekten de çekirdek hızıdır.Ancak artık tek çekirdekli işlemci neredeyse kalmadığından , cihazın sahip olduğu çekirdek sayısı da önemli.İşlemcinin kalbini oluşturan bu çekirdeklerin her biri aynı anda ayrı işlemler yapabilme gücü sunuyor.Yani çift çekirdekli bir işlemciyle, birçok uygulamada ve çoklu işlem yaparken daha yüksek performans alabiliriz.Çok çekirdekli işlemcilerle performanslı çalışması için özel olarak hazırlanan yazılımlarla (Office,Media Player,çeşitli 3B yazılımlar,video ve multimedya dosya çeviricileri vb. yazılımlar ve bazı oyunlar) elde edebileceğiniz ek performans da artar.Yolculuğa MHz değerleriyle çıkılmıştı, yakın zaman önce 4 GHz sınırına dayanıldı.Ancak bunun getirdiği ısınma ve güç tüketimi problemi ortaya çıkınca,daha düşük GHz hızlarında da eşdeğer performans elde edildi.
MİMARİ/TDP
İşlemcinin üretim boyutlarını belirleyen mikromimarinin küçülmesi, teknoloji olarak daha ileriye gidildiğini gösteriyor.Örneğin üreticilerin yeni nesil işlemcilerinin tümü şu an 65nm mimarisi ile hazırlanıyor, Intel' in 45nm işlemcileri de şimdiden hazır.Bu yarışın kıyasıya sürmesinin sebebi, düşük mikromimaride işlemcinin güç tüketiminin azalması, işlemcinin devre şemasının küçülmesi sebebiyle daha az ısınması ve bu sayede soğutma için daha az efor harcanarak, sessiz çalışma ortamı sağlanması denilebilir.
ÖNBELLEK/ FSB
Önbellek, işlemcinin verilerini diğer birleşenlere aktarmadan, daha hızlı erişerek saklayabildiği noktaya verilen ad.Bu belleğin büyük miktarda olması, çok işlem yaparak çalışanlara, büyük dosyalarla boğuşanlara tavsiyemiz.FSB hızı, anakartla ortak desteklenen ve işlemcinin anakart üzerindeki diğer birleşenlerle haberleşme hızını ve bu haberleşmede aktaracağı verinin miktarını, yani bant genişliğini belirleyen bir kriter.Bu değerin yüksek olması da verimin artacağını gösteriyor.
EK TEKNOLOJİLER
Yeni nesil işlemcilerde kullanıcılara faydalı çok sayıda teknoloji yer alıyor.Örneğin Intel' in Enhanced Intel SpeedStep Technology, AMD' nin Cool' n Quiet adlı teknolojileri , sistemi normalden daha az yoğunlukta kullandığınızda işlemcinin hız çarpanını ve çalışma voltajını düşürüyor.Böylece enerji tasarrufu sağlanıyor.Bunun bir faydası da ısının düşmesi ve fan hızının düşürülmesiyle sesin azalması.
Intel Core 2, Intel Pentium D 9xx ve AMD' nin tüm işlemcilerinde sanallaştırma adı verilen ve donanımsal olarak birden çok işletim sistemini aynı anda çalıştırmaya olanak sağlayan teknolojilere yer veriliyor.Intel bu teknolojiye Vanderpool adını verirken, AMD için aynı işi Pacifica teknolojisi sağlıyor.
Hyper Thereading ise tek çekirdekli bir işlemcinin çift çekirdekli bir işlemci gibi çalışmasıdır.Bu teknolojiyi İntel firması uygulamaktadır.Bu teknoloji sayesinde işlemciden daha yüksek verim alınır ve bu sayede İntel işlemcilerinin fiyat/performans oranı daha kabul edilebilir düzeye gelir.Ama bence 5 para etmeyen içi boş bir özellik.
VIRTUALIZATION TECHNOLOGY ise kaba bir dille anlatmak gerekirse "Hyper Thereading" nasıl tek işlemciyi çift işlemci yapıyorsa "VIRTUALIZATION TECHNOLOGY " de bir sistemi sanki iki sistemmiş gibi yapıyor..
aynı bu resimdeki gibi.Yukarıdaki resimde Mac OS X altında çalışan Windows XP'yi görüyorsunuz. Ufak bir pencerede Mac OS X ile aynı anda çalışıyor ama tabii istenirse tam ekran da oluyor.
ÖZETLE
Üst seviyede Intel' in rakibi yok.Buna karşın, AMD aynı fiyata karşılık aynı performansı sunuyor.Genel olarak AMD' nin daha sessiz çalıştığını gördüğümüzden, orta ve giriş seviyesinde AMD' yi tercih etmenizi tavsiye ederiz.Son olarak, Intel işlemci seçerken anakartın işlemci FSB' siyle uyumluluğunu gözetmenizde fayda var.Bilgisayardaki tüm birleşenlerin birbirine bağlanarak haberleşmesini sağlayan anakartı seçmeden önce mutlaka iki kez düşünmeli.Yapacağınız hatalı seçim, sonradan işlemci değiştirmenizi veya yeni bir donanım eklemenizi engelleyebileceği gibi, performans olarak hayal kırıklığına uğramanıza sebep olabilir.
Kolay gelsin...
Buradaki özelliklerine göre almalısın.
İşte burda da var. ;)