İşlemci fan hızı sorunu ve bazı değerler!

s.e.li.m
14-05-2010, 21:20   |  #1  
s.e.li.m avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
192 mesaj

Arkadaşlar öncelikle merhaba.
Ben yaklaşık bir hafta öncesine kadar win 7 için tema uygulamak için windows klasörü içindeki explorer.exe ile bir kaç oynama yaptıktan sonra bir kaç sorun çıkmaya başladı bilgisayarda. Bunla bir alakası varmıdır bilmiyorum ama çok rahatsız edici bir durum var : İşlemci fanı çok ses çıkartmaya başladı , hem de  bir program açık değilken bile yani.. Sıcaklık değerlerinin de  normal  olduğu kanısıındayım..Normalde oyun oynarken bu kadar ses çıkarmasını bekliyordum ama film izlerken şarkı dinlerken biile çok ses çıkarmaya başladı. Bilgisayar daha 1 buçuk aylık . Her hafta kompressor ile iç temizliğini düzenli  olarak yapıyorum. Ayrıca tam işlemcinin üstünde(kasanın tavanında) bir fan daha var o da yardımcı oluyor soğumasına ama nafile gibi.
  Bir de bir kaç resim ekledim alta ordaki değerler normal mi? Örneğin ekran kartı clock hız değerleri  gibi. Çünkü sapphire hd 5850 nin sitelerde belirtilen standart değerlerinden düşük. (Core 157 mhz gibi)

Özetle spped fandaki fan 1 hız değeri , işlemci fan sesinin sorunu+çözümü  ve ekran kartının belirtilen değerleri normal midir/nedir?
  (NOT:BİLGİSAYAR ÖZELLİKLERİM PROFİLİMDE YAZDIĞI GİBİDİR.)
İlgilenen arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum..

firaristt
14-05-2010, 21:33   |  #2  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,194 mesaj

ekran kartında görünürde bir sorun yok ama cpu fanı delirmiş gibi xD bnm fan en fazla 3500Rpm yapıo xD 5200Rpm çok yüksek bir değer haliylede bayağı bi ses yapar... bios ayarlarından hızını ayarlayabilirsin :D Q-Fan Controller i aç fanın dönüş hızını normal  e çeker :d seste azalmış olur :D

Son Düzenleme: firaristt ~ 14 Mayıs 2010 21:33
s.e.li.m
14-05-2010, 21:40   |  #3  
s.e.li.m avatarı
OP Yıllanmış Üye
192 mesaj
Alıntı: firaristt  
ekran kartında görünürde bir sorun yok ama cpu fanı delirmiş gibi xD bnm fan en fazla 3500Rpm yapıo xD 5200Rpm çok yüksek bir değer haliylede bayağı bi ses yapar... bios ayarlarından hızını ayarlayabilirsin :D Q-Fan Controller i aç fanın dönüş hızını normal  e çeker :d seste azalmış olur :
Ekran kartında kasttettiğim mesela  yukardaki resimde  "725mhz" in altındaki 1125mhz  lik sınırın 4000 olması lazım sitede en azından öyle yazıyor.
Çekirdek Hızı : 725MHz 
Bellek Hızı : 4000MHz
Q-Fan Controller dediğiiniz  bir program mı yoksa  Bios ekranından yapılan bir işlem mi? Ayrıca bu kadar hızlanmasının sebebi ne  olabilir ? (tozlanma hariç )

firaristt
14-05-2010, 21:44   |  #4  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
3,194 mesaj

biostan pc healt weya hardware monitor bölümünden bi ayar Q-Fan Controller... sürücünün güncel sürümünü kurmayı dene... fan tozlanmış, yağı azalmış yada bişeye sürtüyor olabilir bi kontrol et...

s.e.li.m
14-05-2010, 21:51   |  #5  
s.e.li.m avatarı
OP Yıllanmış Üye
192 mesaj

Peki  şimdi bios tan dediğini  yapmaya çalışıcam , belirli bir ayarı varmıdır kaça çekmem gerekir, standart bir  işlemi /değeri var mıdır? Bir deneyim şimdi , olmazsa yarın yine temizletirim.
Sürüücü güncellemesi derken ekran kartını kastediyorsan o en güncel sürümünde şuanlık.

firaristt
14-05-2010, 21:55   |  #6  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
3,194 mesaj

bazı anakartlarda ayar oluyor ama snn kartta warmı bilmiyorum warsa 3000Rpm yapsan yeter :D yoksa Q-Fan Controller otomatik ayarlar ztn :D

s.e.li.m
14-05-2010, 22:25   |  #7  
s.e.li.m avatarı
OP Yıllanmış Üye
192 mesaj
Alıntı: firaristt  
bazı anakartlarda ayar oluyor ama snn kartta warmı bilmiyorum warsa 3000Rpm yapsan yeter :D yoksa Q-Fan Controller otomatik ayarlar ztn :
Eyvallah kardeş harbiden ses - soluk kesildi kasadan. Dediğini yaptım "Smart Q-Fan Function" diye bölüm disabled idi enabled  yaptım . şimdi fan hız değeri 3100-3200 civarlarında.. Gerçekten teşekkürler.

firaristt
15-05-2010, 12:25   |  #8  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
3,194 mesaj

bişey değil :D