Merhaba;
Laptop almayı düşünüyorumda işlemciler hakkında pek bilgim yok. Oyüzden karar veremedim.
1. Önerebiliceginiz laptop var mı?
2.Mesela bi tane laptop un işlemci hızı 2.40 GHz, 3 MB L2 cache, 1.066 MHZ FSB ne demek bu?
GHZ ne demek ?
cache ne demek ?
MHZ nedemek ?
FSB ne demek ?
İşlemci Hakkında Bilgi?
1- 2,40 GHZ ( bu bölüm işlemcinin çalışma hızı vede veri aktarım vede gönderim hızını simgeler bu değerin büyük olması daha fazla performans anlamına gelir ) İlave olarak ılımlı anlaşılır bir örnek vermek gerekirse ( Benim arabam var , 150, KM yukarı çıkamıyor. Ama sizinde arabanız var sizin arabanız 200, KM hıza çıkabiliyor. )
2- Cacle - Bu değerin anlamı ise işlemcinin önbellegi anlamına gelir. Bu değerinde rakamsal sayısının büyük olması daha fazla performans anlamına gelir. yine anlaşılır bir örnek vermek gerekirse; ( Bir kuyu düşünelim kuyudan su çekicez. Ancak bize her seferinde 5 LT su lazım yani her seferinde 5 LT su çekicez. Ama kuyunun başına her gittiğimizde bakıyoruzki kuyunun alabildigi su kapasitesi 4 LT . E' şimdi ne oluyor peki kuyunun su depolama kapasitesi düşük ve bize yeterli suyu saklayamıyor.
3- FSB - ( Bu değer ise kısaca şöyle anlatalım. diğelimki benim işlemcim 3,00 GHZ ama FSB hızı 800 MHZ. Ben şimdi gidip te bu işlemcite 1066 MHZ hızında bir ram yada ramler takamam. Takarsam ne olur ? ram lerim 1066 MHZ hızına sahip olmasına ragmen gider 800 MHZ hızındalarmış gibi çalışır. İşte burada devreye O/C girer . O/C yaparak diyelimki 3,00 GHZ işlemcimizi 3,50 GHZ e çıkartarak aynı zamanda da 800 MHZ işlemci FSB mizi yükselterek, 1066 MHZ FSB hızını yakalar vede ramlerin 1066 MHZ kendi orjinal frekanslarında çalışmasını sağlarız. Kısacası FSB de en az 2,40 GHZ yani bu bölüm kadar önemlidir vede mantığı o mantığa çok yakındır. Sonuç nedir , Tüm değerlerin yüksek rakamsal değerler taşıması çok daha fazla performans anlamına gelir. Umarım anlatabilmişimdir. Sabah sabah :)