İşlemci Pazarı

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
shadycolossus
03-09-2005, 18:51   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
131 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

Arkadaşlar meselâ;
Pentium var, Celeron var
Athlon var, Sempronom (Yanlış yazmış olabilirim) var.

Bunların arasındaki fark ne?? Mesela P4 değil Celeron alırsam ne fark olur?????

jaina
03-09-2005, 20:46   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,406 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2004

Merhaba

İlk olarak bu soruna cidden aşırı geniş bir cevap verilebilir.
Şimdi söyleceklerim dışında www.tomshardware.com.tr CPU bölümünde, işlemcilerin tarihi anlatan en güncel yazıları bulabilirsin.

Şimdi İşlemci olarak bizi yani, Türkiyede yaşayan insanları ilgilendiren bence iki tane marka var.
Onlar AMD ve INTEL. Bunun dışında, Apple markası ve sistem markası biliyorum, ancak bu Türkiye şartlarında kullanılması hem zor hem de programların pahalılığı böyle kopyanın başını aldığı gittiği bir yerde imkansız.

Şimdi Inteli incelersek.
Intelin İşlemci tarihini anlatmayacağım, ancak bu son çıkmadan önceki işlemciyi biraz söylemek istiyorum ki, ne açıdan işlemcinin geliştiğini anlayabilesin.

Şu anda piyasada bulacağın Pentium 4 ler PRESCOTT adına sahiptirler. Bu işlemciler NORTHWOOD dan sonra çıktılar.
Northw. işlemciler de socket 478, Prescott işlemcilerde socket 478. Yani çok eski olmayan bir anakart prescott işlemcileri kullanabilir, ( 800FSB değil, ancak 533 leri kesinlikle kullanır.)
Northwood işlemciler neydi;

Bu işlemciler 0.13 mikron işlemci mimarisi ile üretilmişti, yani bir nevi daha "büyük" transistörlere sahipti, bunun tam doğru olmadığını biliyorum ama basitçe öyle. Ayrıca Bu büyüklükte daha faza VOLTAJA ihtiyaç duyuyor, yüksek hızlara çıkmaya izin vermiyordu. En yüksek hız olarak 3.0 ghz vardı ve üstü olmuyordu. L2 Cache denilen bölümü 512 kb idi, bu da yeterli değildi.

Böylece Intel yeni işlemcisini üretti. Prescott. İşlemciler artık 0.09 mikron ile üretiliyor ve aynı alana daha "fazla" transistör koyabiliyorsun, çünkü eskisinden daha "küçükler". Demek istediğim küçüklük büyüklük buydu. Bu yeni mimarinin bir diğer avantajıda 1.55 gibi yüksek bir voltaj yerine, 1.39/1.42 gibi daha az voltaj ile çalışması çok daha YÜKSEK MHZ hızına izin vermesi idi, ya da en azından üretilirken böyle düşünülüyordu. Hem de L2 cache i 512 kb dan iki kart artarak 1mb olmuştu. Bu cidden rakamsal olarak harika bir mimari gibi görünüyordu, artık 3ghz sınırı aşılacak, 4-5-6 ghz diye hızlı bir şekilde gideceği sanılıyordu.
Peki öyle mi oldu?

HAYIR. Evdeki hesap çarşıya uymadı ve Intelin yeni işlemcileri çok büyük sorunlar getirdi, aslında durum o kadar kötü idi ki, insanlar eski Northwoodları aramaya başladılar. Çünkü yeni prescottlar hem AŞIRI ısınıyor, böylece gürültülü oc potansiyeli az, bir işlemci çıkıyordu ortaya. Çok fazla ısı ürettiğinden yüksek hızlara da çıkamıyordu, Intelin hedefi bu sene 4ghz işlemciyi üretmetken hayla üretemedi, NEDEN? Çünkü bu silikon mimarisinde bundan fazlası aşırı ısı bu da gürültü ve stabil olmayan bir sistem demek. Yani Intel şapa oturdu bir nevi bu işlemci ile. Satmadı mı? Sattı ancak istenilen şeye ulaşılamadı.

Şimdi Intel işlemcilerde bir Pentium 4 ile Celeron arasındaki fark nedir?
Aslında genel olarak fazla bir fark yok, ancak Celeronlar da daha az transistör vardır böylece çok fazla ghz olamazlar hem de l2 cache leri 256 kb gibi, P4 ün 1/4 ü kadardır, ancak daha az ısınırlar ve ofis gibi yerler için biçilmiş kaftandırlar.

Kısaca Intelin yeni yol haritasınıda söylim, Intel artık çok faza hızın bir hayal olduğu, aslında SİLİKON mimarisi ile hayal olduğunu anladı ve hızdan çok dual core a geçti. Yeni hedefi yanlış hatırlamıyorsam 2007 sonunda 4 çekirdekli işlemcileri üretmek.

İşte durum böyle, anakart, ekran kartı ve ramlerdeki farkı söylemedim ancak o zmaan yazı aşırı uzardı.

Amd tarafı nasıl peki?

Amd ise Socket A denilen, ve bir efsane olan Amd athlonlar vardı. Öncellikle kesinlikle ayırmlaısın ki Amd ve Intel tamamen FARKLı mimari yapılara sahiplerdir, yani direkt olarka mhz hesabı ile değerlendirmemelisin.
Amd de socket A süper overclock kapasiteli, stabil, az ısınan ve çok daha UCUZA mal olan sistemler ortaya çıktı. Ancak AMD nin zayıf olduğu konu Ramleri kullanmakdı ve bunuda işte nasıl Intel prescotta geçti, ise 64 bite geçerek aşmaya çalıştı.
Socket A 0.13 mikron iken, artık en son çıkanlar 0.09 oldu buda Intelde söylediğim özellikleri getirdi.

Ayrıca Amd socket A yı terk edip, Socket 754 ile piyasaya bir 64 bit duygusunu verip, en son olarak Socket 939 u piyasaya sürdü. Bu işlemcilerin en büyük özelliği 64 biti desteklemeleri ve işlemcinin iÇİNE konmuş olan dual ram gibi özellikleri destekleyen bellek kontrolcüsü idi. Intel den daha az ısınan ve az gürültülü bir sistem.
L2 cache 512kb olarak kaldı böylece fazla maliyet olmadı ve çok fazla da performans kaybı olmadı.
Bu işlemcilerde olağanüstü overclock kapasitesine sahip ve süper bir mimari.

Amd böylece teknolojik olarak Inteli gerçektan GEÇTİ. Ancak peki neden Amd hayla Intelden az satıyor? Bu forum da yeterince satıldı ancak kısacam REKLAM, ve pazarlama diyelim.

Amd tarafındadn sempronlar gene kırğılmışlardır, yüksek hızlara çıkamazlar, l2 cache leri düşükdür böylece daha sessiz az maliyetli ve güzel bir ofis işlemcisi olur.

Umarım Sana az da olsa yardımcı olabilmişimdir,

Kolay Gelsin.

darkstar
04-09-2005, 01:11   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,029 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2005

jaina yazmis valla ben okuyamadim sadece sonunu okudum Amd böylece teknolojik olarak Inteli gerçektan GEÇTİ. Ancak peki neden Amd hayla Intelden az satıyor? Bu forum da yeterince satıldı ancak kısacam REKLAM, ve pazarlama diyelim.
bunlar cok dogru buna ek bide kullanicilarin intele daha cok guveniyo olmasi birde amdler cok isiniyo diye adi cikti bi kere simdi bize gelen musterilerin dilinde amd cok isiniyo bende amdci oldum elimden geldigi kadar amd sattiriyorum soruyu niye sordun bilmiyorum ama eger islemci almayi dusunuyosan amd al :)

shadycolossus
04-09-2005, 08:55   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
131 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

Saol jaina abi, eğer sen bu cevabını dönem ödevinde falan görürsen hiiç şaşırma!!KahkahaKahkaha
Şaka bi yana çok güzel açıklamışsın saol. Beni aydınlattın..


Şimdi recep veya eyüp abi "konu amacına ulaşmıstır" diyip konuyu kapatabilir(yaw istemesek de yapıyorlar neyse onların işi)