Bir işlem yaparken aklıma geliverdi; acaba dedim sistem çekirdekleri ve hafızayı nasıl kullanıyor görev yöneticisinden izleyeyim. Daha önce sadece birkaç test yapmıştım ama görev yöneticisine bakmamıştım. Açıkçası pek çok kullanıcının bakıp evhama düştüğü üzere acaba sistemim ne kadar işlemci kullanıyor, ne kadara rem yiyor(!) diye hemen hiç bakmamıştım ve esasen de bu, sistemde en az iki çekirdekli fena olmayan bir işlemci ve 2 GB rem bulunduğu takdirde kafaya takılacak birşey değildir.
1. Sistem boştayken:
2. Sisteme biraz yüklenince:
(Çizgiden de anlaşılacağı üzere aslında bu resim sistemin yükünü biraz alınca çekildi ama dediğim gibi, sonradan aklıma gelmişti. Aynı şey).
3. Biraz daha yüklenince: İniş çıkışlar sanki "Ne oluyoruz? Deprem mi oluyor? " gibi bir ifadeyi andırıyor.
4. Bir miktar daha:
5. İlk uygulamayı çalıştırdığımda böyle birşey planlamamış olduğum için artık kısıtlı zamanda sistem yoracak bulabildiğim uygulamaların çoğunu çalıştırdığım durumda, hiç kasma olmadığını da belirteyim:
Yukarıdaki işlemlerde bir yazılım yüklemesi, birkaç oyun, tam sistem virüs taraması, üç-beş program açıldı. Aslında birkaç tane de "benchmark" çalıştıracaktım ama görev yöneticisinin resmini çekmek zor olacaktı hem de zaman yoktu. Ama bu kadarı da zaten bildiğimiz sonuçları çıkarmak için yeterlidir. Bu şekilde biraz daha farklı bir anlatımı oldu, hem de tecrübesiz kullanıcı için daha somut bir örnek teşkil edebilir.
Sistem imzamda, işletim sistemi ise 32-bit Vista. Yani takılı olan 4 GB remin sadece 3,325 GB'lık kısmını kullanabiliyor.
Sonuçlar:
1. Rem miktarınız 2 GB ise, acaba sistemim ne kadar rem yiyor(!), nasıl bunu azaltabilirim gibilerinden hiç evham yapmayın. Yukarıda da görüldüğü gibi bir sürü uygulama açıldığında bile 2,10 GB rem (Resim5) kullandırabildim, ki boşta iken (Resim1) rem kullanımı 1 GB. Bırakın neyi nasıl yapacağını sistem veya sistemi inşa edenler düşünsün, siz düşünmeyin. Zaten hemen hiçbir zaman sisteme o kadar yüklenmezsiniz.
https://www.chip.com.tr/blog/selc ... sini-yiyor_235.html
2. Fena olmayan bir işlemciniz ve 2 GB reminiz varsa artık Windows 7'ye terfi edin. XP ile uğraşmayın. Vista ve Windows 7 çoklu çekirdek kullanımında çok daha başarılı. Yukarıda linkini verdiğim makalede de anlatıldığı üzere boştaki rem kullanımının fazla gözükmesi sizi aldatmasın, kolay kolay doldurulamıyor o rem kapasitesi.
3. Her ne kadar çoklu çekirdeği kullanabilen uygulama yok dense de, sisteme yük bindiği zaman iş parçalarının çekirdeklere nasıl dağıtıldığı yukarıda gözüküyor. Özellikle grafik tasarım gibi işlem gücü gerektiren uygulamalarla çalışanlar çok çekirdeğin getirdiklerini hesap etsinler, donanım alacakları veya yükseltecekleri zaman göz önünde bulundursunlar.
4. İş parçacığı sayılarına bakarsak boşta iken çok gibi gözükse de, boştaki duruma göre muazzam bir yüklenme söz konusu iken iş parçacıkları sayısında o kadar dramatik bir artış gözükmüyor. Demek ki sistem tarafından uygun şekilde sıraya konup işleniyor.
5. Sistemin güçlü birader diye düşünmeyesiniz; her ne kadar sınırları zorlanmamış olsa da kimse günlük hayatta o kadar yük binecek şekilde kullanmaz bilgisayarını. Bundan çok daha zayıf olan dizüstü bilgisayarımda da Vista kullanıyorum neticede.
6. Donanım yükseltmeyi düşündüğümüz gibi artık işletim sistemini de yükseltmeyi ciddi ciddi düşünelim. Windows 7'yi tavsiye ederim.
Benden bu kadar, ekleyeceğiniz şeyler olursa sevinirim.