Yeni bir işletim sistemi oluşturmak istiyorum .Sadece bana hitap etcek (görsellik yok) .Birçok özelliği kullanamayan ,ama HT3.0 destekliyecek şekilde hani internete hızlı bağlanması için yazılmış (eJiffy vs.. tarzı) ama c2d t5200 seviyesinde cpu ile sanki i7 kullanıyomuş gibi hızıyla uçurcak bir işletim sistemi tasarlamak istiyorum .Çoookkk basit birşey olcak .5 ay sürem var ve 5 hevesli arkadaşız .
Gelelim bizim istediklerimize :
-Dev c++ ile bir çekirdek oluşturmak istiyoruz .2 ana kol bu çekirdeğe bağlancak :
1 bilgisayarı açma kapama resetleme ,
2 harddisk lankartı optik okuyucu vs donanımları kontrol edebilceğimiz ve driverler
bu kollar örn: masaüstü.exe (bizde *.exe değil *.uyg olcak yani "*.uyg"ulama :) ) Ana menüçubuğu , vs vs programları çalıştırcak .Bir menü çubuğu programı yaptık .Masaüstü programı yaptık çok basit birkaç lan ethernet optik usb portları vs.. driverlerimiz yarım yamalakta olsa var fakat işlemci nasıl yazılır pek bilgimiz yoktu .Şimdi sanırım işletim sistemini ağaç olarak düşünürsek kökünü yapmak istiyoruz apraklar hazır (kısmen) .
işletim sis. için 1.adım çekirden oluşturmaya.....
bu arada G. Murat taşbaşı 'nın temel C programlama ile başladık sonra birkaç kitap video derken yani hevesliyiz dalga geçmeyin ama driver fln yazmaya çalışıyoruz bi mühendis abimizin katkısıyla ama eğer seviyemizi düşük gören varsa biz 2 ay ya oldu ya olmadı bu işe heesle başladık yol katedince hevesimiz arttıda lütfen ciddiye alın
Arkadaşım programlama hakkında çok bilgim olsaydı bende size katılırdım
Çünkü bende hercep telefonunda çalışaçak bir işletim siteminin yazılmasını istiyorum.
Sakın hevesinizi kaybetmeyin yarım yamalakta olsa bir şeyler
yazın bu yarım yamalak şey zamanla tabiri caizse taş üstüne taş koyularak
güzel bir işletim sistemine dönüşe bilir.
Ama sorun bizde böyle bir proje
ortaya sunanlar forumlarda ya sen aklınımı kaçırdın işletim sistemi yazılırmı
linux varken neye uğraşıyorsun amerikayı baştan yeniden keşfetmenin bir anlamı yok
Assembly kullanarak yazılan işletim sistemleri var demekki amerikayı keşfetmeye tekrar gerek var
Allah zihin açıklığı versin
Bak burada assembly ile yazılmış bir işletim sistemi var
Ana sayfası
http://www.kolibrios.org/
İndir Kolibrios Cd iso
http://www.kolibrios.org/load.cg ... i_0.7.7.0_iso_en.7z
CD'ye yaz çalıştır İşte hızlı işletim sistemi ben buna derim.
işletim systemi c diliyle yazılır genelde c# gibi dillerle yazılamaz işletim systemi programlar için gereken kaynagı bulur ama yazacaksan çekirdeği sıfırdan yaz programların çalısmasını sağlar şimdi program 3 türlüdür 1- işletim systemi 2- sürücüler eğer os yi yazdıysanız gerekli donanımları os ye nasıl kullanacagını tanıtacak driver yazmak zorundasınız 3- programlar programlar os ye ek özellikler ekler
işletim systemi c diliyle yazılır genelde c# gibi dillerle yazılamaz işletim systemi programlar için gereken kaynagı bulur ama yazacaksan çekirdeği sıfırdan yaz programların çalısmasını sağlar şimdi program 3 türlüdür 1- işletim systemi 2- sürücüler eğer os yi yazdıysanız gerekli donanımları os ye nasıl kullanacagını tanıtacak driver yazmak zorundasınız 3- programlar programlar os ye ek özelliklerbilmeden konuşmayalım !
C# ile gayet güzel işletim sistemi yazılıyor hatta Microsoft bile yazıyor kodlarını yayınlayarak.C ile genellikle yazılırlar sadece başka dillerler yazılamaz diye birşey yok.C donanıma hükmetmesi kolay olduğu için kullanılıyor bu konu hakkında baya bi araştırmalarım olmuştu bi yazı bile hazırlamıştım kendimce onu bulup paylaşayım size acemice ama çoğu doğrudur.
c# ile os yazılır mı hiç sen bilmiden konusma c# ın çalısması için net framework gerekiyor
Bence C++ tekrar elden geçirilmeli mesela grafik kartı ve ses kartı yani ses çalma işleme gibi özellikler eklenmeli tabi bu C# yada java gibi hazır fonk siyonlar kullanarak basite indirgenmemeli örneğin
"Kareçizfonk(kordinatlar,uzunluk,genişlik)"
örneğin bu fonksiyona parametre değerlerini atarsam bana o değerlere göre bir kare çizecek
bence böyle basit olmamalı.
Örneğin
SesÇal(mp3);
bu fonksiyonda her hangi bir adresteki mp3 okuyor işlemlerini gerçekleştiriyor
ve ses kartına postalıyor İşte benim kafamın almadığı şey nasıl yolladığı işlemcinin kontrol ettiği donanımların bir adresi varsa o adresi bulursam o adresteki donanımı programlaya bilirim.Hatta kendi
programlama dilimi yaza bilirim İşte usta yazılımcılar bunu kavramışlar biz işletim sistemi üzerine program yazmaya uğraşırız onlar donanım üzerine Kısacası işletim sistemi yazacaksam C++ 'yı öğrenmek bana yetmez.
C# ile işletim sistemi yazılabileceği gibi internet üzerinden böle oyunda oynayabileceğiz.Cloud Computing neymiş bi araştır .Serdar abinin blogundaki Sanallaştırma adlı makalaleri oku bir ara C# uzmanı arkadaş ;)
bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın, her dille herşey yazılır, os yazarken c kullanmanın nedeni adreslerle daha rahat iş yapabilmek onun dışında kasarsan her dille yazarsın. cod çalıştırırmı demiş bi arkadaş senin gibiler yüzünden ülke bu halde biri birşey yaratmaya çalıştımı hemen baltala dalga geç. esas dalga konusu sensin de neyse. arkadaşım sana da projende başarılar diliyorum, bende bilgisayarlarda konsol performansıyla oyun oynatacak bi sistem için araştırma yapıyorum, zira günümüzdeki bilgisayarların çoğu konsollardan daha kuvvetli ama oyunda verimliliği düşük, oyun os olarak da düşünebiliriz. bende bunu araştırıyorum şuan
bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın, her dille herşey yazılır, os yazarken c kullanmanın nedeni adreslerle daha rahat iş yapabilmek onun dışında kasarsan her dille yazarsın. cod çalıştırırmı demiş bi arkadaş senin gibiler yüzünden ülke bu halde biri birşey yaratmaya çalıştımı hemen baltala dalga geç. esas dalga konusu sensin de neyse. arkadaşım sana da projende başarılar diliyorum, bende bilgisayarlarda konsol performansıyla oyun oynatacak bi sistem için araştırma yapıyorum, zira günümüzdeki bilgisayarların çoğu konsollardan daha kuvvetli ama oyunda verimliliği düşük, oyun os olarak da düşünebiliriz. bende bunu araştırıyorum şBen sadece o arkadaşla konuşuyorum burdaki amaçla işletim sistemi yazmak istiyen abilerimizle bir derdim yok.:Ben sadece bilmeden yorum yapan bir arkadaşa sorular soruyoru cevaplarını veriyorum.Evet o sistemle o oyunu oynarsınız.Artık herşeyi internetle yapabiliyoruz Microsoftta bu yönde çalışmalarına devam ediyo ve Türkiyeye gelmesi biraz baya uzun zaman alır malum internet hızlarımız ortada bilmeden siz yorum yapmışsınız kusura bakamayında benim projem değil gerçekleştirilmiş çalışan projelerden bahsediyorum ben sadece