İşletim sistemi savaşlarında Linux rüzgarı

CHIP Online
14-05-2009, 20:15   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Masaüstü PC'lerde kullanılan işletim sistemleri raporu şaşırttı: Linux'a bir şeyler oluyor...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/isle ... -ruzgari_12576.html

Resimlerle: Linux için 7 neden

Geçtiğimiz günlerde buradaki haberimizde W3Counter sitesinin işletim sistemi kullanım oranları raporundan bahsetmiştik. Tüm bilgisayar sistemlerini içeren bu araştırmaya göre Linux, yüzde 2,16'lık bir paya ulaşmış durumdaydı.

Şimdi de pazar araştırmacısı Net Applications, Nisan ayının masaüstü PC'ler işletim sistemi raporunu açıkladı. Rapora göre Linux işletim sistemi nisan ayında masaüstü bilgisayarlarda ilk kez yüzde 1'lik pazar payını aştı.

Net Applications'a göre Linux özellikle sunucu alanında güçlü, fakat masaüstü alanı açık kaynak kodlu işletim sistemi için daha çetin bir durum oluşturuyor. Bu sebeple yüzde 1 sınırını geçmesi bir kilometre taşı olarak tanımlanabilir.

Pazar araştırmacıları artış miktarına sebep olarak işletim sisteminin gittikçe kolaylaşan kullanımını ve PC dağıtım ortaklarıyla beraber çalışmasını gösteriyor. Örneğin Dell bazı sistemlerini Linux ön yüklü olarak satıyor.

Yüzde 1,02'lik pazar payı ile Linux üçüncü sıraya yerleşiyor, zira birinci sırada yüzde 87,90 ile Windows, ikinci sırada ise yüzde 9,73 ile Mac OS var.

CHIP Online yorumu:Yıllardır MacOS ve Windows ile yarışmak zorunda kalan Linux'un masaüstü sistemlerde yüzde 1'i aşması önemli bir gelişme. Tüm sistemlerdeki yüzde 2,16'lık oran da aynı şekilde dikkat çekici. Aradaki fark ise, daha çok Linux ile birlikte gelen netbooklar nedeniyle ortaya çıkmış gibi görünüyor.

Tüm konu: İşletim sistemi savaşlarında Linux rüzgarı

İzleyin: iPhone'da Linux devri

Resimlerle: Linux için 7 neden

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Linux 10 yıl sonra nerelerde olacak?

PcMaKeR
14-05-2009, 20:47   |  #2  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

Şimdiki olduğu yerlerde yazık. Paralı olsa böyle olmaz bu. valla bak satılacak yüksek fiyata windows yada mac gibi bak nasıl kullanıcısı oluyor...

Thrystan
14-05-2009, 20:48   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
155 mesaj

Hiçbir yerde olmayacak. Linux'un kullandığı mono-kernel optimizasyon bakımından çok başarısız. Bu yüzden umarım önümüzdeki 10 sene içerisinde Açık kaynakçılar daha başarılı bir çekirdek üretirler :)

samsamsa
14-05-2009, 21:19   |  #4  
Yıllanmış Üye
677 mesaj

linux ilerde cok cok iyi olacak bu 10 yılı bilmem ama sonrası bi yerlere varacak ..

emrah33
15-05-2009, 00:18   |  #5  
emrah33 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
802 mesaj

Linux'a standard bir paket lazım exe gibi.Birde bütün dağıtımların bir çatı altında toplanması ve güçlerini birleştirmesi lazım.Daha sonrası kolay,görsellik,kullanışlılık,hız ve stabil olması linux'u 10 yıl sonra ms seviyesine taşır.

OnlyMann
15-05-2009, 00:33   |  #6  
OnlyMann avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
2,779 mesaj

yerelleşmiş bir halde kalabilir. çünkü kişiselleştiği için ilerleme ki farklı sürümler farklı işlemler eklenip dururken zamanla linux içinde zararlı yazılımlar geliştirilebilir. bu da gelişmesini engeller. aslında PcMaKeR arkadaşımızın dediği gibi ücretli olsa belki tek çatı altında toparlanıp tek bir kararlı sürümü sağlanabilir. o zaman hem güvenli hem de sağlıklı geliştirilmesi mümkün olacaktır. bu durumda her yazılımcı bir şeyler ekleyip farklı isimde ortaya sürüyor ve işlevselliği sadece kişiselleştiğiyle kalıyor.

Banned
15-05-2009, 00:37   |  #7  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

Herhangi bir güncel linux sürümünü 2005-2006 da aldığınız bilgisayara kursanız süper, sorunsuz kullanırsınız. Ancak 2008-2009 da aldığınız bir bilgisayara kursanız işlemci, ekran kartı derken nerdeyse tüm donanımları afallayarak kullanır. Sebebi bir windows sürümü üretlirken microsoft donanım üreticileri ile bereber çalışıyor ve yeni bir windows sürümü ile onu nerdesin sorunsuz kullanan donanımlar,sürücüler beraber çıkıyor. Oysa bir linux sürümü çıktığında geçmiş dönemlerdeki uyumsuzluklar giderilmiş oluyor. Güncel donanımlarla zaten siz tanıştırıyorsunuz. Buda linuxu hep birkaç yıl geriden getiriyor.  Ne zaman donanım ve yazılım üreticileri linuxuda adam yerine koyup müşterek çalışmaya başlarsa işte o vakit linux gerçek bir işletim sistemi olur ve microsoftu tahtından etmeye aday olabilir.

Son Düzenleme: khramn ~ 15 Mayıs 2009 00:40
OnlyMann
15-05-2009, 00:44   |  #8  
OnlyMann avatarı
Yıllanmış Üye
2,779 mesaj

khraman hocama katılıyorum zaten yeni eklenen veya yeni yazılan tüm işlemleri güncelleme ile veriyorlar ve ücretli. bunun sonucu da windows gibi bir şey ortaya çıkıyor yani. üstelik performansı da tam değil. alternatif olunacaksa ki Avrupa da bir çok kurumda kullanıldığı söyleniyor bu performansla değildir sanırım.

PcMaKeR
15-05-2009, 09:06   |  #9  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
8,935 mesaj
OnlyMann
khraman hocama katılıyorum zaten yeni eklenen veya yeni yazılan tüm işlemleri güncelleme ile veriyorlar ve ücretli. bunun sonucu da windows gibi bir şey ortaya çıkıyor yani. üstelik performansı da tam değil. alternatif olunacaksa ki Avrupa da bir çok kurumda kullanıldığı söyleniyor bu performansla değildir sanırım.
Hangi linux ücretli olarak sunuyor güncellemeleri.

Enterprise Linuxlarımı dı diyorsun yoksa kullanıcıların kullandığınımı(Redhat Enterprise, Suse Enterprise bunlar var bildiğim paralı)

Ben kullandığım hiçbir linuxta paralı güncelleme görmedim açıkçası ??*

OnlyMann
15-05-2009, 09:07   |  #10  
OnlyMann avatarı
Yıllanmış Üye
2,779 mesaj

RedHat, Fedora eğer ücret ödemezseniz güncellemelerin yapılmasına izin vermiyorlar.

Güncel:
Eğer şansınıza güncelleme gerektirmeyecek bir özelliğini kullanmıyorsanız ne ala. O da bir süre sonra güncellemeniz gerekiyor şeklinde mesaj veriyor. Sırf bu yüzden ki Fedora 2 ile linux denemelerime başladım en yoğun kullandığım 4-5-6 idi. SOnrakilerini öylesine kurup bıraktım.

Son Düzenleme: OnlyMann ~ 15 Mayıs 2009 09:09
PcMaKeR
15-05-2009, 11:30   |  #11  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
8,935 mesaj
OnlyMann
RedHat, Fedora eğer ücret ödemezseniz güncellemelerin yapılmasına izin vermiyorlar.

Güncel:
Eğer şansınıza güncelleme gerektirmeyecek bir özelliğini kullanmıyorsanız ne ala. O da bir süre sonra güncellemeniz gerekiyor şeklinde mesaj veriyor. Sırf bu yüzden ki Fedora 2 ile linux denemelerime başladım en yoğun kullandığım 4-5-6 idi. SOnrakilerini öylesine kurup bıraktım.

Ben fedoradan bahsetmedim. ama 6. sürüm ile 4. sürümü ortalama 3 4 ay kullandım gnome ile hiç ücret istemedi. şuan 11. sürümü burda 2. sürümden bahsetmiyoruz. genel linuxtan masaüstü kullanımından bahsediyoruz ve ücret alan yok şuan (parayla satan var o ayrı ama diğer türlü linuxun türevleri ücretsizdir :))

Kapalı Hesap (76993)
15-05-2009, 12:52   |  #12  
Kapalı Hesap
1,382 mesaj

Linux'un 10 yıl sonra nerede olacağını bilemem ama kaderi büyük anlamda Microsoft'un yaptığı işletim sistemlerine bağlı. Microsoft kullanıcıları işletim sistemlerinden herhangi bir nedenle memnun olmadıkları zaman Linux veya Mac'e yönelme ihtimalleri yüksek ama ben böyle bir ihtimalin Windows 7 sayesinde en azından şimdilik gerçekleşeceğini sanmıyorum.

Nicoll
15-05-2009, 15:05   |  #13  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,352 mesaj

Linux'u Linux yapan çeşitliliğidir. Eğer bütün dağıtımlar dediğin gibi tek çatı altında toplanırsa Windows ve Mac'ten bir farkı kalmaz... Ayrıca dağıtımların arasında zaten bir rekabet yok, dayanışma içinde ortak çalışıyorlar:

emrah33
Linux'a standard bir paket lazım exe gibi.Birde bütün dağıtımların bir çatı altında toplanması ve güçlerini birleştirmesi lazım.Daha sonrası kolay,görsellik,kullanışlılık,hız ve stabil olması linux'u 10 yıl sonra ms seviyesine taşır.
Nicoll
15-05-2009, 15:31   |  #14  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,352 mesaj

Eğer paralı Linux istiyorsan MacOs kullan... Sonuçta her ikiside Unix tabanlı. Birinde üstüne para verip dayatılan programları kullanıyorsun, diğerinde bütün sistemi ihtiyacına uygun baştan aşağıya kendin yaratabiliyorsun...

OnlyMann
yerelleşmiş bir halde kalabilir. çünkü kişiselleştiği için ilerleme ki farklı sürümler farklı işlemler eklenip dururken zamanla linux içinde zararlı yazılımlar geliştirilebilir. bu da gelişmesini engeller. aslında PcMaKeR arkadaşımızın dediği gibi ücretli olsa belki tek çatı altında toparlanıp tek bir kararlı sürümü sağlanabilir. o zaman hem güvenli hem de sağlıklı geliştirilmesi mümkün olacaktır. bu durumda her yazılımcı bir şeyler ekleyip farklı isimde ortaya sürüyor ve işlevselliği sadece kişiselleştiğiyle kalıyor.
Fattur
16-05-2009, 14:43   |  #15  
Yıllanmış Üye
5,768 mesaj

Tartışıyoruz: Linux 10 yıl sonra nerelerde olacak?

Bence mac piyasadan silinir.Android ler isim değiştirip %1 oranına ulaşır.Windowslar %74 olur.Linuxlar %25 olur...

Hiper£l£v£nKids
16-05-2009, 15:20   |  #16  
Yıllanmış Üye
2,310 mesaj

%6-7'ye varır.