İşte korsanın korkunç faturası!

CHIP Online
21-03-2010, 14:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Kullanıcılar internetten korsan kopyalar indirirken, başka yerde neler yaşanıyor; hiç düşündünüz mü?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/iste ... faturasi_18970.html

Resimlerle: En iyi 19 ücretsiz oyun

Bir çalışma, 2004'ten bu yana internetten izinsiz indirelen müzik, film, yazılım oyun gibi içeriklerden dolayı 2.7 milyon kişinin işsiz kaldığını ortaya çıkardı. Avrupa'da yapılan araştırmalara göre ekonomik zararın ise 2015'te  34 milyar Euro'yu bulması bekleniyor.

Paris Dauphine Üniversitesi'nde ekonomist olan Patrice Geffon'un liderliğini yaptığı araştırmaya göre, İngiltere'de işçilerin yüzde 6.2'si korsanın vurduğu yaratıcı sektörün içinde çalışıyor. Yüzde 3.4'lük bir dilim ise yazılım danışmanlığı gibi bu sektörün yan kollarında bulunuyor. Toplamda sayı 2.7 milyon kişiyi bulurken, sektörlerin tamamının toplam değerleri 175 milyar Euro gibi yüksek miktarlara ulaşıyor.

Geffon'a göre çok hızlı büyüyen dijital korsanlığın önüne geçmek devletlerin önceliği olmalı. Çalışmaya göre yazılım korsanlığının önüne geçmek biraz daha zor. Yazılım korsanlığının %50'si arkadaşların ya da ailenin bir kurulum cdsini paylaşmasından meydana gelirken, %34'ü izinsiz P2P  tabanlı indirmelerden oluşuyor.

Örneğin kullanıcıların Bittorrent'ten indirdiği en popüler yazılımlardan biri Adobe Photoshop ve değer 500 dolar. Photosop bu kadar kolay erişilebilir olmasaydı insanlar daha ucuz bir program kullanmazlarmıydı?

Tüm konu: İşte korsanın korkunç faturası!

İzleyin: Crysis 2 bomba gibi geliyor!

Resimlerle: En iyi 19 ücretsiz oyun

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Korsanı durdurmak için sizce ne gibi yollara başvurulmalı?

yottabyte
21-03-2010, 15:06   |  #2  
yottabyte avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
78 mesaj

buradaki kişiler ve kurumlar tamamen hayal ürünüdür :D

korsan = bilgisayar ve tüm bileşenlerinin en iyi şeklilde kullanan kişi

mürettebat = arkadaşları ,bilgi aldığı,bir kırma işleminde birlikte hareket eden kişiler

korsan gemisi = bu işlemlerin gerçekleştiği mekan , bilgisayarların ve ekipmanların olduğu yer

Korsanı durdurmak için korsan gibi düşünmek gerekir...korsan nın bir gemisi ve gemisinde mürettebatı vardır korsan düşünür ve uygular.

1-seçenek korsanın düşüncesini değiştirmek

2-seçenek korsanı gemisi ile derin sulara gömmek..(önemli not korsan hayatta ise kendine bir süre sonra yeni gemi bulabilir.)

3-korsanın kendine ve mürattebatına yetecek kadar para.

4-korsanın adalet düzenini uygulamak (örnek . ps3 god of war 3 oyunu 150.00 tl bunun değerini kafasında 25.00 tl olarak hesaplaması ve bu fiyattan satılması geektiğini düşünmesi) ama yinede tarihten ders alıp Barbaros Hayrettin de korsan dı deyip yoluna devam eder  BY_YoTTaByte90

Son Düzenleme: yottabyte ~ 21 Mart 2010 15:09
Süleyman.
21-03-2010, 15:20   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

O tren kaçmasa da epey uzaklaştı bence. Ta en başından firmalar ürünleri için korkunç fiyat etiketleri koymayıp daha mütevazı karlara razı olarak bir korsan kültürü oluşmasına neden olmasalardı, işler bugün çok farklı olabilir, kendileri de geçen yıllar içerisinde daha istikrarlı bir kar ve büyüme çizgisi elde edebilirlerdi. Şimdiyse artık neredeyse bir kültür haline gelmiş korsanlığın önüne geçmeleri için daha fazla enerji harcamaları gerekecek. Öncelikle fiyatları makul seviyeye çekmeleri gerekir.

Şu da var tabi ki; dünyanın bir bütün olarak çok fazla problemi var. Öncelikle ağırlıklı olarak elektronik korsanlıktan yakınan ülkelerin, bizzat kendi korsanlıklarına belki bir son vermesi gerekiyordur. Mesela üçüncü dünya ülkelerinde karışıklık ve savaşlar çıkararak oraların petrolüne, zanginliklerine konma, oralarda suni silah pazarları oluşturma şeklindeki korsanlığını durdurmak gerekiyor gerekiyor ülkelerinin. Üçüncü dünya ülkelerini dayatmalarla pazar haline getirirken kendileri bu ülkelere karşı gümrük duvarlarını yükseltmek suretiyle o ülkeleri açlık ve ilaçsızlıkla baş başa bırakmalarının önünün alınması gerekiyor. Sırf kendi zenginlikleri için insanlığın onda birinden fazlasını açlık sınırında bırakan bir dünyada çok fazla sorun olacaktır şüphesiz. Neredeyse beş yüz yıldan beri kendi korsanlıklarının, başka ülkelerden çaldıkları zenginliklerin hesabını versinler demiyorum, iş oralara gelirse çok fazla borçlu çıkarlar. Bu dünya düzeninin de bu şekilde gideceğini sanmıyorum. Umarım korkunç savaşlar çıkmaz bu akıl almaz adaletsizlikler ve akıl almaz aç gözlülükler nedeniyle.

Emeğe saygı, evet ama her anlamda.

İronik tabi; korsanlıkla kurulup idame ettirilen medeniyet korsanlıktan şikayet ediyor.

Son Düzenleme: Süleyman. ~ 21 Mart 2010 18:31
Blackinred
21-03-2010, 15:23   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
356 mesaj

Şimdi burada şu çok saçma; korsan şu kadar zarar ettirdi diyen zihniyet sanıyor ki o yazılımı, oyunu, filmi vs. indireni "parayla satın alsaymış" şu kadar zarar olurmuş diyor, hatta olsaılık olarak değil bunu kesinmiş gibi lanse ediyor. Photoshop örneğinden devam edelim; ben şimdi o photoshop yazlımını indirsem bu adamlara göre firmaya 500 dolar zarar ettirmiş oluyorum, oysa ben hayatta photoshop almam, kullanmasını bilmem orası ayrı mesele ama zaten o parayı amiyane tabirle bayılmam bu arkadaşlara. Korsan kullnamayalım vs. ama firmalar ya da sözüm ona şarkıcılar her becersiksizliklerini korsana yüklemesinler. Buarada bu kadar iş ve maliyet kaybı olmasında ekonomik krize neden olanların hiç suçu yok mu da bir korsandır gidiyor millet.

AdminAbi
21-03-2010, 15:25   |  #5  
Yıllanmış Üye
156 mesaj

Tek çözüm belli, o da fiyatları insanların alabileceği bir seviyeye çekmek. Başka bir çözüm yolu yok.

Selçuk İslamoğlu
21-03-2010, 15:47   |  #6  
Selçuk İslamoğlu avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 73
4,133 mesaj
Alıntı: AdminAbi  
Tek çözüm belli, o da fiyatları insanların alabileceği bir seviyeye çekmek. Başka bir çözüm yolu yok.

Bir bahane her zaman bulunur... Orjinali 10 milyona satılan oyunu, 8 milyon diye korsanını tercih eden çok kişi var bu ülkede... İstersen 1 TL yap, yine gider korsanını alır.  Alışmamış ... ... durmaz...

H@ckerCesur
21-03-2010, 16:13   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,881 mesaj

Korsan kullanan birkaç kişiyi sallandır bakalım korsan kalıyor mu ? Kahkaha

kedij
21-03-2010, 17:12   |  #8  
Yıllanmış Üye
142 mesaj

teknoloji geliştikçe tabiki bu olacaktır. işine gelince liberal ekonomiye sığınan şirketler, işine gelince çağdışı yöntemlerle(cd, dvd), saçma sınırlarla(drm(kullanım sınırı, intenete bağlanıp denetleme, yazılımı satın alınca bile mülkiyetine geçirememe) satışlar yaparsa ve üstelik devletlere yamanıp tamamen totaliter yasalar çıkarttırırlarsa(hadopi gibi) olacağı tabii ki bu

Kapalı Hesap (140385)
21-03-2010, 19:03   |  #9  
Kapalı Hesap
204 mesaj

eğer bi film 100 tl yerine 20 tlye inse insanlar tabiki orjinalini alır
bu fiyata sinema bile daha ucuza geliyor
bi de şu var film diski kırıldığı zaman kimse yenisini vermiyo
basit bi çizikten sonra bile filmin yarısı izlenmez hale gelebiliyo
şimdi bu kadar hassas ve garantisiz bişeye ortalama 2 saatlik zevk için maaşın %10unu vermek akıl karımı

Gungenir
21-03-2010, 20:35   |  #10  
Yeni Üye
24 mesaj

Bir ay önce Orphaned land müzik grubunun son albümünü aldım. Daha doğrusu yurt dışındaki bir arkadaşım orjinal kutusunda bana getirdi. Parasını ödedim ama paradan dahada önemlisi var. o albümü arkadaşımdan istememle elime geçmesi arasında 2 hafta geçti.
Korsan indirecek olsam 10 dakikamı alırdı.
O albüm evimin yanındaki dükkanda satılıyor bile olsa oradan gidip almam korsan indirmemden daha zor. Sırf liseden beri dinlediğimiz gruba duyduğum saygı yüzünden albümü indirmeyip orjinalini bekledim. Bunu kaç kişiden bekleyebiliriz?

Son Düzenleme: Gungenir ~ 21 Mart 2010 20:36
posicor
21-03-2010, 21:00   |  #11  
Yıllanmış Üye
358 mesaj

Şimdi burada şu çok saçma; korsan şu kadar zarar ettirdi diyen zihniyet sanıyor ki o yazılımı, oyunu, filmi vs. indireni "parayla satın alsaymış" şu kadar zarar olurmuş diyor, hatta olsaılık olarak değil bunu kesinmiş gibi lanse ediyor. Photoshop örneğinden devam edelim; ben şimdi o photoshop yazlımını indirsem bu adamlara göre firmaya 500 dolar zarar ettirmiş oluyorum, oysa ben hayatta photoshop almam, kullanmasını bilmem orası ayrı mesele ama zaten o parayı amiyane tabirle bayılmam bu arkadaşlara. Korsan kullnamayalım vs. ama firmalar ya da sözüm ona şarkıcılar her becersiksizliklerini korsana yüklemesinler. Buarada bu kadar iş ve maliyet kaybı olmasında ekonomik krize neden olanların hiç suçu yok mu da bir korsandır gidiyor millet.
Valla Blackinred, kelimesi kelimesine katılıyorum.Hesap tam da dediğin gibi yapılıyor, tutup birkaç paylaşım ortamında ölçüm yapılıyor ve istatistiksel bir kuramda yerine konuluyor.Yani photoshop'u kaç kişi indirmişten başlayıp bunun ölçeğini büyütüp bir zarar hesabı yapıyorlar.Oysaki photoshop gibi extra extra pahalı bir programın korsanı olmasaydı dünya çapında kullanıcı sayısı 10 bin'i bulmazdı.

Korsanla mücadelenin yan etkileri de var, korsan dediğiniz şey inanılmaz kullanışlı bir pazarlama ortamı.Eğer bir yazılımı düzgün hazırlarsanız insanlar bireysel kullanımlarında korsan yükledikleri yazılımı benimsedikleri için ticari kullanımlarında da orjinalini tercih ediyor (ve bu pazarlamayı en iyi Microsoft yapıyor, bu nedenle bireysel korsanın üzerine neredeyse hiç gitmiyor, BSA sadece firmalara saldırıyor) Yada aynı şekilde bir müzisyen eğer iyi eserlere imza atıyorsa insanlar korsanından dinleyip beğendikleri sanatçının konserine (albüm fiyatının üzerinde bir bedel ödeyerek hemde) gidiyor.Oyun da keza aynı şekilde, eğer korsan indirdiğiniz bir oyunu beğenirseniz online oynamak için orjinalini alıyorsunuz veya 2. versiyonunu orjinal alıyorsunuz.

Yani kısacası korsan bu bahsi geçen yaratıcı sektörler için bir başka kar kapısı ve kalite kontrol noktası aslında.Eğer siz dandik bir ürün ortaya çıkardıysanız veya değerinin çok üzerine satıyorsanız inanın bana korsan olmasaydı da para kazanamazdınız.

masterop86
21-03-2010, 22:18   |  #12  
Üye
97 mesaj
Alıntı: AdminAbi  
Kesinlikle....Eminim ki bir oyun 100Tl olmasa da 30 Tl falan olsa hem korsan azalır hem de firmalr daha çok kazanır..Gerçi bu biraz da bizim ülke ile alakalı olabilir(Yüksek KDV-Yazılımların ithal olması vs..)

Emre_1645
21-03-2010, 22:50   |  #13  
Yıllanmış Üye
1,056 mesaj

şuan bu chip online kullanıcıların %95lik kısmı korsan kullanıyor bence...

ErKaN-23
22-03-2010, 07:39   |  #14  
ErKaN-23 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
931 mesaj
Alıntı: Selçuk İslamoğlu  

Bir bahane her zaman bulunur... Orjinali 10 milyona satılan oyunu, 8 milyon diye korsanını tercih eden çok kişi var bu ülkede... İstersen 1 TL yap, yine gider korsanını alır.  Alışmamış ... ... durmaz...

bence bu konuda yanılıyordunuz sizler bu sektörden geçiminizi yaptığınız için olaya biraz farklı ve duygusal bakıyorsunuz, ben win 7 yi almak için teknosa mağazasında tam 2,5 saat düşündüm çünkü almak için gitmiştim tekrar almadan döndüm ve yola şimdilik korsan da değil vistam ile devam ediyorum, ayrıca ramazan geldi diye domatesin kilosunu 25 liraya çıkarmak nasılsa korsan var diye fiyatları bu kadar fazla tutmak... bence korsana karşı mücadele bu değil.

microsoft dahil bu firmalar bana korsana karşı mücadele içinde olmadıkları tam tersine korsanı teşvik içinde oldukları aşikardır, herşeyden önce kendi politikaları nı değiştirmeleri lazımdır,

Son Düzenleme: ErKaN-23 ~ 22 Mart 2010 07:54
AdminAbi
19-07-2010, 15:54   |  #15  
Yıllanmış Üye
156 mesaj
Alıntı: Selçuk İslamoğlu  

Hangi orjinal oyun 10 TL soylermisin hangi orjinal f'lm 10 TL soylermisin ? arkadasim fazla sallama bi kac sene oncesine kadar orjinal bir oyun 80 - 150 Dolarla ifade ediliyordu sen sanirim orjinal diye bandrolsuz ama guzel kutulanmis oyunlari tarif ediyorsun. Bugun halen bir DVD film 35 TL ise bu ulkede korsan asla bitmez. Bir Album 15 TL ise de korsan bitmez. Dedigin gibi arada 2 TL fark olsa merak etme kimse korsan almaz o zaman. Ama arada 2 TL degil kat kat fark olunca millet tabiki korsan alir. Bugun 2010 yilinda hala oyun.muzik ve sinema sirketleri ulkeler bazinda arastirma yapmiyor ve gelir seviyesine gore fiyat sunmuyorlarsa bunda her sorunu korsancilara degil birazda kendilerinde aramak zorundadirlar.

sinanyc
25-09-2010, 00:46   |  #16  
Üye
59 mesaj

korsanla mücadele etmek imkansız gibi derim çünki yeni bir programla yazılmış  bir filmi ele alalım korsan onu bir türllü kopyalar ve satar
amacımız  madem korsana hayır  öncelikle maliyeti düşük  olan cd ye aktarımları  hesablayıp  ona göre fiyat çekilmesi örneğin  maliyeti 2 tl olan bir cdyi emek deyip  nakliye deyip  60 tl ye satıyorsanız korsana her zaman gebe kalırsınız
bence maliyeti  iyi hesablayıp  en ucuza satılsa  5tl yada 8 tl arası olsa zaten para bırakmıyan işi korsanda bırakır  böylelikle beli kırılır derim
bir korsan filim dvd si 5tl  orjinalinide bu para yapsınlar  nedenmi
30 tane dvd si satılana kadar 1000 tane kesin kesin satar bu göre
30 dvd x 60tl =1800 tl eder zarardasın
1000dvd x 5tl = 5000 tl eder bu farkı anladınızmmı
1800 tl de zarar büyük olur ama 5000 tl de para kazanılmasada masrafı kurtarır ve korsanı engeller derim
ama bu seferde bizim korsanlar 1 tl den satar işte burada emniyetimizve zabıtalarımız  tüm satıcıları ,çantacıları,metro istasyonu kenarındaki cdcileri ve kapalı pazar yeri içerisindeki bilgisayar yazılım tamircilerini ayrıca int.cafe cileri sürekli denetleyerek  bu işin bitimine yardımcı olunacaktır
not: unutmadan ekleyim halk arasında ihbarcılara belli bir ücret verseler mesela bir korsan masası kurulsa halk ihbar etse müdahale  engeç 1 saat içinde yapılsa ve bu korsanı yakalatan şahsa para ödülüü verilse belki biraz caydırıcı olur derim  ve en önemlisi biz tüketicinin bunun çakması yokmu yan sanayisi yokmu sorularından mümkün mertebe uzak duralım derim.
saygılar selamlar

Batuhan Karsan 26
25-09-2010, 15:32   |  #17  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 62
2,471 mesaj

Saturnde Norton 115 Liralık etiketini gördükten sonra en iyisi korsan dedim.