arkadaşlar bilgisayarımda
2 hdd(1i sata-1i pata)
1 dvdrw (sata)
1cdrw (pata) var.anakartta da 2 sata iki pata çıkışım.
şimdi satalarla ilgili problem yok fakat patalar için iki ayrı kablo kullanılmış.ben tek kablodan hem pata hddyi hem pata cdrw yi çalıştırmak dolayısıyla kablonun birinden kurtulmak istiyorum fakat jumper ayarını halledemedim.birinin üzerinde bişey yazmıyor diğerinin tam jumper anlatımın üstüne garanti bantı yapıştırmışlar okuyamıyorum.nasıl olcak bunların ayarı?
jumper ayarı
Boşverin jumperi. Varsa üzerlerindeki jumperleri çıkartın. Kablonun üst ucuna yani ucundaki jacke dvd yazıcınızı ortasındakine HDD yi bağlayın. Böylece otomatikman dvd yazıcı master HDD slave olacaktır. Zaten jackin yanındaki yazılarıda okursanız uemper kullanmadan bu şekilde bağlantı yapab,ileceğinizi anlarsınız.
Resim ekleyebilmek için dvd yazıcıyı söküp resim mi çektin ne yaptın.
khramn dediğin gibi jumper kullanmayınca olmuyor.xp açılmıyor.siyah ekran çıkıyor reboot falan bişeyler yazıyor iki satırlık.hdd nin elektirik kablosunu çıkarınca açıyor bilgisayarı.
samsung cd rw de bişey yazmıyor.hdd nin üzerinde var garanti bantı.söktüm şimdi wd marka.wd800bb modeli
özellikle optik sürücüden pata diske birşey kopyalayacağın zaman(bunun manası bir kabloya iki aygıt aynı anda yük bindiridiğinide) performans düşeceğinden iki kablo kullanman kesinlikle önerilir.
dvd nin üzerinde dikkat edersen 3 harf var
C: cablo select:birinci kabloya takılırsa master olur ikinici uca takılırsa slave olur bu jumper aktifken neyin slave/master olacağını kablo belirler
S=slave= ikinic sürücü: senin ki şu anda buna ayarlı
M=master=birincil sürücü=en sağa taktığıonda bu olur biraz dikkatli baktığında görürsün.
eskisi gibi iki ayrı kablo yaptım fakat ikindi hdd yi taktıdığım zaman
"reboot and select proper Boot device
or insert Boot media in select Boot device and press a key"
yazıyor xp başlamıyor.ne zaman hdd nin kablolarını söküyorum xp o zaman açılıyor.biostan boot ayarlarını kurcalamıştım.ilk başta cd rw var slave olarak da bu göremediğim hdd.ne yapmam gerekli?bilgisayarı peyderpey kendim topladığım için bu arçaları kendim taktım zamanında çalıştırdım ama şimdi nasıl yaptım unuttum cd rw ile hdd aynı anda çalışmıyor.
bu arada jumper takmadım.çünkü eskiden de yoktu.iki ayrı kablo olduğundan.
ilk boot ta cd rw olduğu için görmüyormuş galiba ikinci hdd yi.halbuki ben özellikle ilk sıraya özellikle cd rw yi koymuştum.çünkü birkeresinde format atmam gerektiğinde ilk sırada hdd olduğundan kurum cdsi ile başlamıyordu.biosa girip cdrw yi bootun ilk basamağına çıkartmak için epey uğraşmıştık.o yüzden ilk sıraya özellikle cdrw yi koydum.şimdi xp nin olduğu sata hdd yi ilk sıraya koyunca sorun çözüldü.