Kara delik yalan çıktı!

CHIP Online
30-03-2010, 19:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Ve asrın deneyi gerçekleşti: İnsanlığı aylardır kara delik korkusuyla yaşatan deneyden notlar burada

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/kara-delik-yalan-cikti_19179.html

Resimlerle: Kara delik korkusunun gölgesinde asrın deneyi

Asrın deneyinden çok özel kareler... Tıklayın...

Bilim adamları bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde 13.7 milyar yıl önce meydana gelen çarpışma sonrasında evrenin nasıl oluştuğunu anlamak için CERN'de büyük bir çarpışma gerçekleştirdi. "Big Bang" adı verilen çarpışma Türkiye saatiyle 10.00'başladı.

Bilim adamları patlama sonrasında Dünya'ya zarar verecek "kara delikler" açılmasından endişe ediyordu ancak korkulan olmadı. Başarıyla gerçekleştirilen çarpışma sonrası rekor seviyede enerji ortaya çıktı.

Dünyanın en büyük atom altı parçacık çarpıştırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı şu ana kadar bu alanda yapılmış en yüksek enerjili deney oldu.

Proton huzmelerinin çarpıştırıldığı deneyde, "Büyük Patlama" ile ortaya çıkan evrendeki madde yapısının daha iyi anlaşılması amaçlanıyordu. Parçacıkların çarpıştırılması sonucundaki parçalanmayla ortaya çıkan alt parçacıkların neler olduğu belirlenmeye çalışıldı. Teorik düzeyde açıklaması yapılmış olan parçacıkların veya önerme düzeyindeki mikro güçlerin varlığı tespit edildi.

Tüm konu: Kara delik yalan çıktı!

Resimlerle: Kara delik korkusunun gölgesinde asrın deneyi


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Siz bu deneyin sonuçlarından korkuyor muydunuz?

posicor
30-03-2010, 21:54   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
358 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Bu korkunun nedeni yanlış hatırlamıyorsam projede çalışan bir bilim adamının yaptığı "mikro kara delikler oluşabilir" açıklamasıydı.E kara delik deyince insanların aklına yıldızları yutan dev yapılar geldiğinden bu açıklama gereksiz bir korku uyandırdı.Oysaki kara delikler büyüklükleri ile orantılı bir miktarda madde "yutup" (hawking radyasyonu yayarak) sönüyorlar.Yaşam süreleri de büyüklükleri ile orantılı olacağı için "göz açıp kapayıncaya kadar" ve "bir toz tanesini bile sindiremeden" yok olacaklar.O da tabi oluşurlarsa.

Bu kıyamet teorileri bilimsel olarak bağımsız pekçok farklı kurum veya ekip tarafından çürütüldü ama insanlar bu tür sansasyonel haberleri sevdiğinden inanmaya devam ediyor.

TARIK27
04-04-2010, 01:20   |  #3  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2010

AYNEN SANKİ UCUNDA BİŞEY VARMIŞ GİBİ  AMA HERKES BÖYLE OLAYLARIN BOŞ OLDUĞUNU BİLE BİLE YAPMASI  İNSAN OĞLUNUN MERAKIDIR  VE GEÇMİŞİNİ ARAYAN BİR VARLIK :İNSAN OĞLU

_hEro
04-04-2010, 02:42   |  #4  
_hEro avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,428 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2009

Şöyle bir düşündümde Türkiye olarak nelerle uğraşıyoruz, neleri tartışıyoruz...Birde adamlara bakıyorum, onlar nelerle uğraşıyor, neleri tartışıyor...
Fark burada işte, burada.