alfonso61
Arkadaşlar ben bu konuyu açmamdaki amaç tartışma yaratmak değil, çok basit gibi görünen bir olayı aydınlığa kavuşturmak istedim.
Marmara ve Karadeniz birbirine karışmıyor benim bildiğim kadarıyla. Karadeniz de tek başına bir denizdir diye biliyorum.
Bu konuyu aydınlığa kavuşturalım lütfen, herkese yorumları için teşekkür ederim...
burada mesele karışıp karışmaması yada devlet sınırı içinde kalması vs vs değildir.diğer sularla bağlantı olması demek hepsinin seviyelerinin eşit olması demektir.üsttede belirttim küçük ihmallerle eşit seviyedediler.
tıpkı birleşik havuzlarda bi kısım 1.90 bi kısım 1.60 iken her yer aynı seviyededir.bu basınç eşitliğinin bir gereğidir.yani eşit seviyeye gelene kadar aralarında bir kuvvet dengesizliği oluşur.hali ile bu kuvvet dengesi de ancak seviyelerin eşitlenmesi ile sağlanır...
sonuç : karadeniz diğer kaynaklarla bağlantılı oldğu için su seviyesi aynıdır.yani denizdir...
burada yine bir ihmal var denizlerin tuzluluk oranı farklı oldğu için öz kütleleri farklı olacaktır.bu da düşük özkütleli yani tuz miktarı düşük denizin biraz daha yüksek olmasına neden olacaktır.
tuzu fazla olan d1 az olan d2 özkütleli olsun .
referans alınan yükseklikteki basınçarı eşit olacağı için p1=p2 olacak ve
h1xd1xg=h2xd2xg olacak ve tuzlu olanın özkütlesi fazla olacağından d1 > d2 hali ile eşitliğin sağlanabilmesi için
h1< h2 olmalıdır.
fakat başta da deiğim gibi bu miktar ihmal edilecek kadar küçüktür...
ihmalleri ihmal edersek
:) seviyeleri eşit olmalıdır...
umarım açıklayıcı olmuştur...
dznlm: alıntı DEĞİLDİR :))
ne biliim öle ekleyesim geldi.çok artistik olmaz umarım