Karen Hill'den Çocuk Sağlığında Ezber Bozan Açıkla

saglikon2
12-04-2013, 11:57   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2012

Sağlık Haftası nedeniyle Aylin Kotil Anaokulları'nda velilerle çocuk sağlığı üzerine söyleşi yapan Türk asıllı Amerikalı 'Bütünsel Beslenme Uzmanı' Karen Hill ezber bozan açıklamalar yaptı. Çocuk gelişiminde bilinenin aksine sütün çok fazla etkin olmadığını, kutu süt ve light ürünlerden kesinlikle uzak durulmasını, kabuklu hiçbir deniz ürününün tüketilmemesini söyledi.

--------------------------

Kıvanç Tatlıtuğ'un kaslarının mucidi olarak da bilinen Türk asıllı Amerikalı 'Bütünsel Beslenme Uzmanı' Karen Hill Sağlık Haftası'nda (8-14 Nisan) ezber bozan ilginç açıklamalarda bulundu. Aylin Kotil Anaokulları'nda düzenlenen 'Çocuk Sağlığı ve Gelişimi' konulu söyleşiye konuşmacı olarak katılan Hill velilerin doğru bildiği birçok bilginin tersini savundu. İşte Karen Hill'in ezber bozan açıklamalarından bazıları...

Süt Uhu Gibidir, Deriye Yapışır, Güçsüz Bırakır...

Uzmanların çocuk gelişiminde önemli rol oynadığını her fırsatta dile getirdiği süt; Bütünsel Beslenme Uzmanı Karen Hill'in açıklamalarına göre -gereğinden fazla tüketildiğinde- uhu gibi, hazmı zor, deri altına yapışarak güçsüz bırakan bir gıda. Hill'e göre sütün tek gayesi var; canlıların kendi yavrularını beslemeleri! Hill sözlerine şöyle devam etti:

"Dünyadaki insanların %75'i süt tüketmez. Afrika kadınları en fazla günde 300-500 mg kalsiyum alır ve kemik erimesi yoktur. İnek sütünün insan kimyasına zararları vardır. İnek sütünde kalsiyum var fakat fosfor oranı fazla olduğu için kemikler bunu alamaz. İnsanlar ya topraktan geleni yer ya da topraktan besleneni yer. En çok kalsiyum; koyu yeşillikler ve baklagillerde de bulunur. Kemiklerin ihtiyaçlarını karşılamak için D vitamini, fosfor ve kalsiyum alınmalıdır. Kalsiyum doğru alınmalı daha da önemlisi vücutta tutunabilinmeli, kas kütlesi onu hapsetmelidir. Bu da spor yaparak ve güneşten faydalanılarak yapılabilir. Ayrıca süt ve süt ürünleri asitiktir, vücut ise alkalindir. Vücuda giren asitik maddeyi alkaline çevirmek için vücudun kalsiyuma ihtiyacı vardır. Bunu vücuttaki kalsiyum depolarından sağlar. Bu yüzden ne kadar çok süt ve süt ürünleri tüketilirse kemik erimesi oranı o kadar fazlalaşır. Kutu sütü ve light ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Sadece keçi sütü ve ürünleri tüketilebilir.

Obezite Çocukluk Döneminde Engellenebilir!

Karen Hill sanılanın aksine Amerika'daki obezite oranının Türkiye'ye göre fazla olmadığını belirterek çağımızın en önemli sağlık problemlerinden biri olan obezite ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Amerika'daki nüfus sayısı daha fazla olduğu için Türkiye ile obezite görülme sıklığı eşit durumda. Özellikle Türkiye'de erkek çocuklarında görülen kalça, karın ve göğüs kiloları şişmanlık değil, östrojen ve hormonsal problemlerden kaynaklıdır. Bu durumu engellemek için anne-babanın öncelikle çocukluk dönemi beslenmesine dikkat etmesi gerekir. 'Çocuklar denileni değil, gördüklerini yapar.' Anne-baba onlara örnek olmalıdır. Çocuk ve ebeveynin vücudu yarış arabası gibi düşünüldüğünde, kalitesiz yakıt aracı tıkar. Vücut doğru beslenmediğinde yağlanır ve hastalıklar ortaya çıkar. Doğru beslenme hem vücudu korur hem de hasar görmüş vücudu sağlığına kavuşturur. Sağlıklı olmak için besin değeri yüksek kalorisi düşük yiyeceklerle beslenilmelidir. Akşam yemekle birlikte mutlaka çocuklara omega 3 balık yağı takviyesi yapın ayrıca günlük ihtiyaç olan Omega 3 çiğ susamdan karşılanabilir. Bol bol ton balığı verin, ayrıca B12 ve C vitamini takviyesi de yapabilirsiniz.

Meyve suları taze sıkılmış olsa bile vermeyin

Meyvelerin şeker oranı fazla olduğu için suyunu çıkarana kadar en az 3 meyve kullanılır. Yenildiğinde ise ancak bir meyve yenilebilir. Bu nedenle suyunu sıkıp fazla şekeri vücuda almak yerine meyvenin kendi yenilip hem lifi ayrılmamış ve daha sağlıklı alınmış olur. Çocuklar için fazla alınan bu şeker sinir ve hiperaktiviteye sebep olur. Bu arada çocuklara asla siyah çay verilmemesi gerekir.

Sağlıklı Çocuk Gelişimin Formülü: Yeterli Uyku

Beslenme Uzmanı Karen Hill 'sağlıklı çocuk gelişiminin formülünün yeterli uyku' olduğunu önemle vurguladı. Hill konuyu velilere şöyle açıkladı:

"Çocuk gelişiminde beslenme telafi edilebilir ama uykunun telafisi yoktur. Çalışan ebeveynler çocukları ile vakit geçirmek için onları saat 22:00'ye uyutmuyor. Oysa çocuk en geç 20:00 gibi yatırılmalıdır. Sabah erken, kaliteli vakit geçirebilir bir ortamı onlara sağlayabilir. Uykusunu iyi alan çocuk her konuda daha pozitiftir. Genelde uykusunu alamayan çocuklarda asabiyet ve hiperaktiflik görülür. Çocuğun odasında tv ve elektronik cihazlardan hiç birini bulundurulmamalıdır. Bilgisayarın tek var olma amacı bilgi almak ve ders çalışmaktır. Çocukların bunun dışında ihtiyacı yoktur

Karen Hill'den Altın Değerinde Öneriler J

*Çocuklarınızı acele büyütmeyin

*Elektronik eşyaları dadı gibi kullanmayın

*Ev içinde oynayabileceğiniz oyunlar üretin

*Çocukların odasında elektronik eşya olmasın

*Çocuklar her şeyi isteyebilir ama evde yoksa (anne baba bulundurmuyorsa zararlı yiyeceklerden ) çocuk da istemeyecek ve zamanla bu alışkanlığa dönüşecektir.

*Çocuklarımız için hedefimiz; gerçek besin, uyku, güneşten faydalanmasıdır.