Kasamın içini temizlemek istiyorum.Fakat bunu tam olarak parçalara zarar vermeden nasıl yapacağımı bilmiyorum.İçini parçalara zarar vermeden nasıl temizleyebilirim?Bir de bilgisayarım garantisi var.Kasayı temizlemek bunu etkiler mi?
Kasanın içi nasıl temizlenmeli?
Kasayı herşeyden önce çok dikkatli temizlemelisin. Normalde internet cafelerde belki görmüşsündür hava üfleyen makineler var. (bazı süpürgelerde yapıyor.) Onlarla kasanın içindeki tozları alabilirsin. Kablolar gibi narin şeylere zarar vermemek için resim fırçası ve kulak pamuğu kullanabilirsin. Fanların aralarına giren tozları da yine kulak pamuğu çıkartabiliyor.
Kasayı temizlemen garantiyi etkilemez. Fakat şöyle bir hususa dikkat etmelisin. Başıma geldiği için söylüyorum. Babam kasayı temizlemiş benden habersiz. Ne oldu bilmiyorum kapatıp kapağını açtığında bilgisayar bağırıyormuş babam da kapmış götürmüş servise. Sonuç: anakart yanmış. Olay; kullanım hatası olarak görülmüştü ve yeni bir anakart almıştık. Hiç unutmam. 2-3 gün ayrı düşmüştük bilgisayarımla.
Dediğim yöntemlerle korkmadan temizleyebilirsin. Kolay gelsin.
Evet kasayı hava üfleyerek temizlemek lazım bi kaç bişey de ben ekleyeyim fanlara kuvvetli hava vermeyin fanların dengesi bozulabilir yalpalama yaparlar. uzun sürelide hava vermeyin statik elektrik miktarını arttırır ve arıza çıkarabilir fanların çıkmayan toz larını uzun ve sert olmayan bir fırça ile alabilirsiniz kasanız uygunsa filtre de yapabilirsinz
Evet kasayı hava üfleyerek temizlemek lazım bi kaç bişey de ben ekleyeyim fanlara kuvvetli hava vermeyin fanların dengesi bozulabilir yalpalama yaparlar. uzun sürelide hava vermeyin statik elektrik miktarını arttırır ve arıza çıkarabilir fanların çıkmayan toz larını uzun ve sert olmayan bir fırça ile alabilirsiniz kasanız uygunsa filtre deKatılıyorum. Periyodik olarak temizlenmeli zaten uzun süreli hava üflemeleri dediğin gibi sistem üzerinde olumsuz etki yaratıyor.
Elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz ancak en düşük ayara getirin. (Ama pek önermem.) Yine de üfleyenler daha mantıklı. İşlemcinin fanını temizlerken üfleyen kullanın ayrıca termal macununu da yenileyebilirsiniz.
Nasıl temizlenmeli değilde nasıl temizlediğimi anlatayım.
Öncelikle kasaya bağlı tüm kabloları çıkartıyorum ve kasaya yere serdiğim ggenişçce bir bezin üzerine bırakıyorum. Ön ve yanlardaki kapakları söküyorum. Narin olduklarından ilk harddisk veharddisk kablolarını söküp el altında olmayan düşmeyecek bir kaöşeye bırakıyorum. Ramler, DVD yazıcı ve akabinde ekran kartını söküyorum. İşlemci fanını ve sonrasında fan ızgarasını söküyorum. Son olarak PSU yu çıkartınca kasa içerisinde sadece anakart ve anakart üzerinde işlemci kalıyor. Donanımları söktük sıra geldi temizlemeye.
Öncelikle ekran kartı üzerinden fan ve ızgara setini söküp bundanda fan ve ızgarayı ayırıyorum. Ekran kartı ve işlemci soğutucu ızgaraları alıp musluk altında güzelce ince uzun fırça ile fırçala fırçalaya yıkıyorum ve kurumaya bırakıyorum. Sonrasında PSU kapagını söküp içerisini süpürge ile önce çektiriyor sonra üfletiyorum (fön makinası kullanabilirsiniz). Sonrasında psu, işlemci ekran kartı ve kasa fanlarını alkol, lcd temizleyici veya kolanyalı pamuklarla hiç toz kalmayıncaya kadar siliyorum. Ramlerin temaz kısımlaırnı (üzerindeki chiplere dokunmadan) çok hafif nemli veya kuru pamuk yada iyice sıkılmış ıslak mendille siliyorum. Sonrasında ekran kartına üfletip GPU üzerindeki macun kalıntısını dikkatlice ıslak mendille siliyorum. Sonrasında kasayı balkona çıkartıp önce süpürge ile içerisini sürpürüp sonrasında iyice üfleterek hiç toz kalmayıncaya kadar temizliyorum. Sonrasında işlemciyi söküp önce kuru pamukla sonrada iyice sıktığım ıslak mendille üzerindeki macunları siliyorum ve hemen dikkatlice yerine takıyorum. Sonrasında PSU u toplayıp yerine monte edip anakart bağlantılarıı yapıyorum.Sonrasında ekran kartı fan ve ızgarasını birleştirip hem GPU yu hemde ızgaranın GPU üzerine gelen kısmını ince tabaka şeklinde termal macunla macunluyorum ve dikkatlice montajını yapıyorum. Sonrasında ekran kartını anakartta takıp kasaya monte ediyorum. Sonrasında aynen ekran kartındaki gibi işlemci ve işlemci ızgarasını macunlayıp ızgarasını ve fanını monte ediyorum. Sonrasında ramler takıyorrum. Harddisk ve dvd yazıcınında tozunu alıp yerlerine motajını yapıp anakart ve güç bağlantılarını yapıyorum. Son olarak bağlantıları kontrol edip kasa kapaklarını kapatıyorum. Artık kasam donanımları tamamen tozlardan arınmış, termal macunlar yenilenmiş pırıl pırıl karşımda duruyor. Kasa bağlantılarını yapıp gül gibi kullanıyorum. Fan sesi mi, ısınma mı ? Onlarda ne ben görmedim.
Biraz uzun oldu ama amacım yapmanızda ziyade fikir sahibi olmanız için. İstediğiniz kadar sadeleştirerek yapabilirsiniz.
En iyisi hava kompresörü ile :)
Nasıl temizlenmeli değilde nasıl temizlediğimi anlatayım.makale gibi oldu.Bence kesinlikle SABİTLENMELİ !!! :DÖncelikle kasaya bağlı tüm kabloları çıkartıyorum ve kasaya yere serdiğim ggenişçce bir bezin üzerine bırakıyorum. Ön ve yanlardaki kapakları söküyorum. Narin olduklarından ilk harddisk veharddisk kablolarını söküp el altında olmayan düşmeyecek bir kaöşeye bırakıyorum. Ramler, DVD yazıcı ve akabinde ekran kartını söküyorum. İşlemci fanını ve sonrasında fan ızgarasını söküyorum. Son olarak PSU yu çıkartınca kasa içerisinde sadece anakart ve anakart üzerinde işlemci kalıyor. Donanımları söktük sıra geldi temizlemeye.
Öncelikle ekran kartı üzerinden fan ve ızgara setini söküp bundanda fan ve ızgarayı ayırıyorum. Ekran kartı ve işlemci soğutucu ızgaraları alıp musluk altında güzelce ince uzun fırça ile fırçala fırçalaya yıkıyorum ve kurumaya bırakıyorum. Sonrasında PSU kapagını söküp içerisini süpürge ile önce çektiriyor sonra üfletiyorum (fön makinası kullanabilirsiniz). Sonrasında psu, işlemci ekran kartı ve kasa fanlarını alkol, lcd temizleyici veya kolanyalı pamuklarla hiç toz kalmayıncaya kadar siliyorum. Ramlerin temaz kısımlaırnı (üzerindeki chiplere dokunmadan) çok hafif nemli veya kuru pamuk yada iyice sıkılmış ıslak mendille siliyorum. Sonrasında ekran kartına üfletip GPU üzerindeki macun kalıntısını dikkatlice ıslak mendille siliyorum. Sonrasında kasayı balkona çıkartıp önce süpürge ile içerisini sürpürüp sonrasında iyice üfleterek hiç toz kalmayıncaya kadar temizliyorum. Sonrasında işlemciyi söküp önce kuru pamukla sonrada iyice sıktığım ıslak mendille üzerindeki macunları siliyorum ve hemen dikkatlice yerine takıyorum. Sonrasında PSU u toplayıp yerine monte edip anakart bağlantılarıı yapıyorum.Sonrasında ekran kartı fan ve ızgarasını birleştirip hem GPU yu hemde ızgaranın GPU üzerine gelen kısmını ince tabaka şeklinde termal macunla macunluyorum ve dikkatlice montajını yapıyorum. Sonrasında ekran kartını anakartta takıp kasaya monte ediyorum. Sonrasında aynen ekran kartındaki gibi işlemci ve işlemci ızgarasını macunlayıp ızgarasını ve fanını monte ediyorum. Sonrasında ramler takıyorrum. Harddisk ve dvd yazıcınında tozunu alıp yerlerine motajını yapıp anakart ve güç bağlantılarını yapıyorum. Son olarak bağlantıları kontrol edip kasa kapaklarını kapatıyorum. Artık kasam donanımları tamamen tozlardan arınmış, termal macunlar yenilenmiş pırıl pırıl karşımda duruyor. Kasa bağlantılarını yapıp gül gibi kullanıyorum. Fan sesi mi, ısınma mı ? Onlarda ne ben görmedim.
Biraz uzun oldu ama amacım yapmanızda ziyade fikir sahibi olmanız için. İstediğiniz kadar sadeleştirerek yapabilirsiniz.