Günümüzde Virüsler hızla yayılmakta ve haberimiz olmadan bilgisayarlarımıza sızıp kontrolu ele geçirebilmekteler.
Bazı virüsleri antivirüs ile taratsanızda bulamazsınız.Aslında kaliteli antivirüslerin bir çoğunun veri tabanında bu virüsler tanımlanmıştır.
Fakat windows işletim sistemi üzerinde kendilerini gizledikleri için antivirüsler bu zararlıları bulamaktadır.
Bu durumda en iyi çözüm farklı bir işletim sistemi üzerinde tarama yapmaktır.Bunun için Kaspersky Lab. tarafından geliştirilen ve linux tabanlı
olan Kaspersky Rescue Disk ile gizlenen bu zararlıları bulup bilgisayarımızdan silip atabiliriz.Kaspersky Rescue Disk tamamen ücretsizdir.
Kaspersky Rescue Disk i ister CD veya DVD üzerine yazıp kullanileceğiniz gibi USB belleğiniz üzerinende bullabilirsiniz.
Şimdi nelere ihtiyacımız olduğunu açıklayarak anlatımımıza başlayalım.
NELERE İHTİYACIMIZ VAR ?
1.CD üzerine yazdırıp kullanacaksak CD yazma programı
2.USB bellek üzerinden kullanacaksak aşağıda verdiğim WolfTurkUSB dosyasına
3.Ve tabiki Kaspersky Rescue Disk
WolfTurkUSB:
Rapidshare Bağlantısı
http://rapidshare.com/files/344016408/WolfturkUSB.rar
MediaFire Bağlantısı
http://www.mediafire.com/?3jbmycymwzi
Kaspersky kullanmayanlar aşağıda verdiğim linkten Kaspersky Rescue Diski indirebilirler.Kaspersky Internet Security/Antivirus Kullananlar aşağıdaki adımları takip etmelerini daha iyi olur.
Kaspersky Kullanmayanlar için:http://www.softpedia.com/get/Ant ... y-Rescue-Disk.shtml
Kaspersky Rescue Disk Dosya Doğrulama bilgileri
CRC32: ED187EC1
MD5: B9E0060DC9FADFE76FF705FCB0AE9FFD
SHA-1: 5EBEB7FF6285F815474A8DEC202AD1A488E00898
Not:Ben Kaspersky Internet Security üzerinden anlatım yaptım aynı işlemler Kaspersky Antivirus içinde geçerlidir.
1.Adım
İlk olarak Kaspersky Internet Security ana penceresini acıyoruz ve Security+ bölümüne giriyoruz.
2.Adım
Security+ Bölümünden Create Rescue Diski tıklıyoruz.
3.Adım
3.1-Çıkan pencerede Next e tıklayarak aşağıdaki seçeneklerin sunulduğu yere geliyoruz.
Buradan resimdede göründüğü gibi ikincisini seçiyoruz.
3.2-Ve aşağıdaki resimde olduğu gibi rescue disk inmeye başlıyor.Internet hızınıza göre en fazla 15-20dk da inmiş olacaktır.
3.3-İndirme işlemi bittikten sonra rescue diskin veritabanını güncellemek için next i tıklıyoruz.
3.4-Güncelle işlemide bittikten sonra rescue diskin oluşturulduğunu söyleyen bir pencere ve rescue diskin olduğu dizin acılacaktır.
4.Adım
Rescue diski masaüstüne taşımamız gerek ancak Kaspersky nin kendi dosyalarını koruma özelliğinden dolayı öncelikle bu korumayı kısa süreliğine kaldırmamız gerek.
4.1
-İlk olarak Ayarlara giriyoruz.
4.2-Ardından Options bölümüne gelerek buradan Enable Self-Defense in yanındaki tiki kaldırıyoruz ve OK u tıklıyoruz. .Artık Rescue diski istediğimiz yere
taşıyabiliriz.Taşıma işlemi bittikten sonra tekrar aktif hale getirmeyi unutmayınız.
Rescue Diskimizi artık hazır.Eğer CD üzerinden kullanacaksanız kullandığınız CD yazma programı ile cdnize yazdırıp bilgisayarınızı
bu cd üzerinden boot ederek başlatabilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT:rescuecd.iso dosyasını veri diski olarak yazdırırsanız bilgisayar başlarken cdnizi görmez direk windows açılır.CD e yazdırırken
bootable disk olarak veya önyükleme diski olarak yazdırmalısınız.
Eğer Usb belleğiniz üzerinden kullanacaksanız.Yapmamız gereken bir kaç adım daha var.Şimdi bunları sırayla görelim:
USB ÜZERİNDEN KULLANIM
1.Adım
1.1-İlk olarak yazının en başında verdiğim WolfTurkUSB dosyasını indirmeniz gerekiyor.İndirme işlemi bittikten sonra WolfTurkUSB klasörünü
rar arşivinden masaüstüne çıkartıyoruz.
1.2-Ardından önceden indirmiş olduğumuz rescuecd.iso dosyasını bu klasörün içine taşıyoruz.Klasörün son durumu aşağıdaki gibi olmalıdır.
2.Adım
2.1-Şimdi fixgt2.bat dosyasını çalıştırıyoruz.Ve yapılması gereken işlemleri sırayla izliyoruz:
2.2
USB belleğimizin sürücü harfini öğrenmek için Bilgisayar penceresini açıyoruz.Belleğinizin adının yanında, parantez içinde bulunan harf sürücü harfidir.Örneğin bendeki e imiş.
2.3
Burada belleğinizdeki önemli dosyaları bilgisayarınıza kopyalayıp "biçimlendirmek istermisiniz" sorusuna evet demenizde fayda var.
Bundan sonra usb belleğimizi boot edilebilir hale getireceğimiz işleme kadar hiçbir şeye dokunmuyoruz.
2.4
2.5
Dosyalar kopyalanıyor...
2.6
Usb belleğimizi boot edilebilir hale getireceğimiz işleme geldik.Burada herhangi bir tuşa basıp işlemlerin bitmesini bekliyoruz.
NOT:Eğer Vista veya benim gibi Windows 7 kullanıyorsanız.Bir sonraki resimde göreceğiniz gibi bir hata almanız muhtemeldir.
2.7
Vista ve Windows 7 kullanıcılarında çıkması muhtemel olan hata.Çözümü için bir sonraki resime bakabilirsiniz.
Xp kullanıcıları yanlış birşey yapmadılarsa böyle bir hata ile karşılaşmayacaklardır ve işlemleri tamam olacaktır.
2.8
Yapacağımız işlem yukarıda gördüğünüz gibi Usb belleğimize girip makeboot.bat dosyasını "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini tıklayarak çalıştırmak.
Bundan sonrası 2.6 adımda yapacağımız işlemle aynıdır.
2.9
Artık Bios üzerinden usb belleğinizi boot sıralamasında en üst sıraya alıp Kaspersky Rescue Diski USB belleğiniz üzerinden çalıştırabilirsiniz.
Şimdi Kaspersky Rescue Disk nasıl birşeymiş onu görelim.
1.Bios dan DVD-R veya USB belleğimizi boot listesinde ilk sıraya alıp bilgisayarı yeniden başlattığımızda karşılacağımız ekran aşağıdaki gibidir.
Burada enter a basıyoruz ve 2. resimdeki ekran gelene kadar bekliyoruz.
2.
Burada dil seçenekleri mevcut ingilizce olarak seçiyoruz ve işlemlerin tamamlanmasını bekliyoruz.
3.
Ve sonunda Rescue diski çalıştırdık.
4.
Rescue disk içinde File Manager(dosya yöneticisi) ve Linux konsol komutlarını girerek işlem yapmak için Terminal da mevcut.
NOT:Tarama yapmadan önce update sekmesinden güncelleme yapmakta fayda var.
Adımları dikkatli bir şekilde uygularsanız sorunsuz bir biçimde Rescue Diski çalıştırabilirsiniz.
Anlamadığınız veya takıldığınız bir yer olursa sormaktan çekinmeyin.