Kendi bilgisayarımı nasıl server yaparım-paylaşım-

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
Killer
05-05-2004, 13:12   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
166 mesaj

Merhabalar;

Benim merak ettiğim bir konu var..bir kaç tane de sorum olacaktı..bunları yanıtlarsanız sevinirim;

Kendi bilgisayarımı sunucu olarak kullanılmasını istiyorum.Elimdeki bazı dosyaları paylaşıma açıp,başkaları tarafından indirilmesini sağlamak için..Tabii bunun yanında, benim seçtiğim klasöre de upload yapılmasını sağlamak istiyorum..iis fln kurmak istemiyrum(internet information server).bana daha basit bi şeyler lazım..http file server adındaki programı denedim,ama aklıma bazı sorular takıldı ve bazı sorunlar yaşadım..programda server ı başlattığım zaman,kendi yerel ağımdaki ip adresimi browser a yazdığımda sorunsuz bi şekilde seçmiş olduğum(paylaştığım) dosyaları web sayfası biçiminde görebiliyorum..bu sayfaya başka bir pc üzerinden ulaşmayı denemedim,, büyük ihtimalle başarısız olacak..çünkü yerel ağ adresimi 10.0.0.x gibi bi şey ve bunu başka pc nasıl tanısın ki ?? adsl kullanıyorum..sabit ip yok ama modemi kapatmadıkça ip değişmediği için bir kereliğine de olsa bunu denemek istedim..ve programda ip alanına kendi adresimi yazdım.(81.215.x.x) fakat böyle yapıncada başarılı olamadım..çünkü bu adresi tarayıcı da yazdığım zaman modemin ayar sayfası geliyor.(yani varsayılan ağ geçidi adresiyle aynı adres.10.0.0.2 ..) e ben şimdi nasıl başka bilgisayarların benim pc ye ulaşmasını sağlayablirim ki?? bunun yanına bi kaç farklı port numaraları girdim..olmadı..router kullanıyorum..hangi portu açıp denemeliyim?
diyelim ki tüm bunları başarıyla gerçekleştirdim..
1-benim pc den download yapmak isteyenler ile bantgenişliğim arasında nasıl bir ilişki olacak? mesela karşı tarafın 1 mbit lik bağlantısı varsa,o hızda benden dosya indirebilecek mi ? yoksa benim sahip olduğum upload hızı mı bölünecek? yada bana upload yapmak isteyenler,kendi upload hızlarında dosya yollayabilecekler mi ? vs..nasıl?
2-benim izin verdiğim klasöre dosya yollanmasını nasıl sağlarım :)
3-güvenlik için dikkat etmem gereken kurallar neler olmalı ?
4-ve hangi programı tavsiye edersiniz?
şimdilik bu kadar:)
teşekkürler..

Banned
05-05-2004, 13:22   |  #2  
Banlandı
43 mesaj

Chip'in 100 sayısında "homepage" bölümünde bu konu ayrıntılı olarak işleniyor.

Killer
05-05-2004, 13:42   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
166 mesaj

:) hiç aklıma gelmemişti,ee dergi bu ay o kadar kapsamlı olmuşki,henüz hepsini okuyamadım tabii..tamam,teşekkür ederim.

Killer
05-05-2004, 13:50   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
166 mesaj

ayrıca belki dergide yazmıyor olabilr,tam olarak bakmadım da, ilk mesajımda sorduğum 1. soru hakkında  neler düşünüyorsunuz?

Killer
06-05-2004, 07:49   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
166 mesaj

evet,tahmin ettiğim gibi ,bazı sorduğum soruların cevapları yazmıyor..tamam cesarftp programını beğendim ama hala aklıma takılan sorular var;
1-benim pc den download yapmak isteyenler ile bantgenişliğim arasında nasıl bir ilişki olacak? mesela karşı tarafın 1 mbit lik bağlantısı varsa,o hızda benden dosya indirebilecek mi ? yoksa benim sahip olduğum upload hızı mı bölünecek? yada bana upload yapmak isteyenler,kendi upload hızlarında dosya yollayabilecekler mi ? vs..nasıl?
tşkler

Banned
06-05-2004, 13:02   |  #6  
Banlandı
43 mesaj

Bu konuda teknik bilgim olmadığını önce belirteyim.

1 mbit lik bağlantısı olan birisinin senden dosya çekmesi demek, Senin bilgisayarından o dosyaların nete aktarılması demektir ki bunun hızı tamamen senin upload hızına bağlı olacaktır. Yani adamın istediği kadar hızlı bağlantısı olsun, senden yavaş çıkış olursa ona da yavaş bir giriş olacaktır.

Aynı şekilde 1 mbit'lik bir hızla birisi senin server'ına dosya gönderse sen yine kendi "Download" hızına göre dosyaları çekebileceksin diye düşünüyorum .

Bunlar benim düşüncem ve dediğim gibi teknik bir bilgim yok bu konuda. sen yine de daha profesyonel birisine danış, mesela HasanYasin

Killer
06-05-2004, 13:51   |  #7  
OP Yıllanmış Üye
166 mesaj

yanıtınız için teşkkür ederim..inşallah öyle değildir çünkü benim bağlantım çok hızlı değil :(
Hasan Yasin Bey e de danışmak isterim tabiiki de ama şu aralar foruma girmiyor sanırım..nasıl ulaşcam ki? Hasan Bey !! duyun sesiimi?? nerdesiniz! :)
saygılar.

Killer
08-05-2004, 12:30   |  #8  
OP Yıllanmış Üye
166 mesaj

birde şunu merak ediyorum; hangi portu açmalıyım? 21 numaralı port un ftp için kullanıldığını biliyorum ama bunu açarsam güvensiz olmaz mı?(herkes bunu biliyor çünkü) bunun yerine hangi port u açsam,sorun çıkmaz.istediğim port u kullanabilir miyim?

iqra
11-05-2004, 00:58   |  #9  
Taze Üye
3 mesaj

bu serveri kurduktan sonra şayet alan adı varsa eğer bunu dyndns.org tan nasıl yönlendirmem gerekir. kendi kurduğum servere 100 sayıda bu konu ile ilgili bilgi veriyor ama yetersiz geldi açıkcası.. :)

Killer
11-05-2004, 10:41   |  #10  
OP Yıllanmış Üye
166 mesaj

evet,banada öyle geldi..çünkü ben de no-ip.org adresinden isim aldım,ip adresimi fln da yazdım ama ftp://sitem.no-ip.org fln yazıldığında server a bağlanılamıyor..sadece ftp://ipadresim:port şeklinde yazıldığında girebiliyorum..ne yapmalıyım?

Killer
11-05-2004, 11:46   |  #11  
OP Yıllanmış Üye
166 mesaj

ayrıca başka bir bilgisayardan evdeki bilgisayarımın ip adresini girdiğimde,direkt olarak bağlanıyor!!!??!! ftp server programını da çalıştırmadım.(cesar ftp) yani hiç bir şey açık değildi..ama dediğim gibi başka bir sistemden,kendi pc min (evdeki) ip adresini yazınca direkt olarak bağlantı kuruluyor..tabi kullanıcı adı ve parola soruluyor ve bilgileri doğru girdiğimde kendi adsl modemimin ayar sayfasını görebiliyorum!!?!?? iide ben server ı açmadımki? sadece 21 nolu ftp portu açık ama bundan olacağını sanmıyorum çünkü ftp://ip:port şeklinde girmeye çalıştığımda açılmadı.çünkü cesar ftp programından server ı başlatmamıştım..anlamadığım şey ; server ı başlatmadığım halde,bu iş nasıl oluyor da kendi modemime bağlanabiliyorum??? yoksa bu ftp programını yüklediğimde benim görmediğim başka ayarlar da mı yapıldı..??lütfen yardım edin arkadaşlar.. bu konu hakkında bilgisi olan biri yok mu allah aşkına ??

hasanyasin
22-05-2004, 04:29   |  #12  
Yıllanmış Üye
1,100 mesaj

Öncelikle bant genişliği konusunda şunu söyleyeyim: zincir en zayıf halka kadar güçlüdür. Yani 10Mbit erişimli biri de bağlansa, dial-up kullanan biri de, erişebilecekleri maksimum download hızı, sizin makinenizin upload hızının sınırından yukarı çıkmayacaktır.

Modem ayarları sayfanızla ilgili olarak da şunu söyleyeyim: Anladığım kadarıyla modeminiz 80 numaralı porttan bağlantıları kabul etmekte. Bu konuda şahsi kanaatimi sorarsanız bu hiç de yakışıklı bir tasarım tercihi olmamış. Eğer bunu değiştirmek ya da kapatmak mümkünse, bence bunu kapatın. 80 numaralı port http bağlantıları için önkabullü porttur. Yani web browserlar, bir web sunucuya 80 numaralı porttan bağlanır. Bu problemde ftp sunucusunun bir suçu yok. Bu sizin modeminizin yönetim yazılımıyla ilgili bir şey. Büyük ihtimalle bu yönetim bölümünde, uzak bağlantıların iptal edilmesini sağlayan bir seçenek vardır. Bunu araştırın bence...

Bilgisayarınızda ftp sunucu açtığınız zaman başka bir bilgisayardan adresinizi girip bağlanmak istediğinizde, o bilgisayardaki ftp istemcisi port olarak 21 kullanacaktır. Eğer siz ftp sunucunuz için başka bir port kullandıysanız, ftp istemcinize bunu söylemeniz gerekir.

Killer
22-05-2004, 10:22   |  #13  
OP Yıllanmış Üye
166 mesaj

cevabınız için teşekkür ederim..
evet,80 numaralı port un açık olduğunu,norton un online güvenlik taraması testinde de görmüştüm ama bunu kapatırsam,sitelere bağlanamam diye düşünmüştüm..modem ayarlarını kurcalayacağım.
şu ftp hakkında da merak ediyorum,21 numaralı port yerine başka bir portu açsam ve server ayarlarını öyle ayarlasam bi sorun çıkar mı? tşk.

Son Düzenleme: Killer ~ 22 Mayıs 2004 10:24
astegon
02-06-2004, 12:22   |  #14  
Üye
96 mesaj

Killer,

Server olarak dosya paylaşımı yapmak istediğin makinaya Serv-U FTP Server kurmanı öneririm. Bu FTP server programı ile FTP siteni 21 de değil, istediğin portta, örneğin 2121 ya da 6666 da çalıştırabilirsin.

Bu yazılım ,ile arkadaşlarına,tanıdıklarına username/password açıp quota verebilir, upload etme hakkı tanıyabilirsin. Hatta user ve group bazında download ve upload ratioları ve bandwidth sınırlaması yapabilirsin.

21. port çok da secure bir port olmamasına rağmen özellikle server olara kullandığın makinadaki her türlü patch'i yapmanı şiddetle öneririm.

Kullanacağın işletim sistemi, muhtemelen, windows olacağından, Serv-U iyi bir tercih.