PEYGAMBERİMİZ (S.A.V.)'İN HADİSLERİNE GÖRE, 22 TEMMUZ 2009 TARİHİNDE GERÇEKLEŞEN GÜNEŞ TUTULMASININ BİR DAHA İZLENMESİ MÜMKÜN OLMAYACAKTIR 22 Temmuz 2009 tarihinde gerçekleşen ve sadece Asya’dan izlenebilen Güneş tutulması, içinde yaşadığımız 21. yüzyılın en büyük Güneş tutulması sayılmaktadır. 6 dakika 39 saniye süren bu Güneş tutulmasını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği, diğerlerine kıyasla insanlarca daha uzun süre izlenmiş olmasıdır. Bu şekilde bir Güneş tutulmasının bir daha ancak 123 yıl sonra gerçekleşeceğini söyleyen bilim adamları bunun için tarih olarak 2132 yılını yani Hicri 1557’yi vermektedirler.
Peygamberimiz (s.a.v.)’den dünyanın ömrü ile ilgili olarak bazı hadisler rivayet edilmiştir. Örneğin Peygamberimiz (s.a.v.)’in hadislerini kaynak alan büyük ehl-i sünnet âlimi Medineli Allame Muhammed b. Resul el-Hüseyni el-Berzenci (k.s.) Hazretleri;
ÜMMETİN ÖMRÜ BİN SENEYİ GEÇECEK, FAKAT BİN BEŞ YÜZ SENEYİ AŞMAYACAKTIR...”
(Kıyamet Alametleri, Medineli Allame Muhammed b. Resul el-Hüseyni el-Berzenci, Pamuk Yayıncılık, İstanbul, 2002, s. 299) şeklinde bildirmiş yine aynı şekilde Peygamberimiz (s.a.v.)’den rivayet edilen hadise dayalı olarak yaptığı açıklamada bir diğer büyük ehl-i sünnet âlimi Suyuti (k.s.) Hazretleri de şöyle belirtmiştir:
"BENİM ÜMMETİMİN ÖMRÜ 1500 SENEYİ PEK GEÇMEYECEK."
(Suyuti, el-Keşfu an Mücavezeti Hazihil Ümmeti el-Elfu, el-havi lil Fetavi, Suyuti. 2/248, tefsiri Ruhul Beyan. Bursevi. (Arapça) 4/262, Ahmed bin Hanbel, Kitâbu’l-İlel, sh. 89.)
Bu sarih ifadelerden anlaşıldığı gibi dünyanın ömrü Hicri 1500’ü aşmayacaktır. Son bin yılın en büyük müceddidi olan Said Nursi (k.s.) Hazretleri kıyametin kopması ile ilgili olarak Hicri 1545 tarihini vermektedir (Doğrusunu Allah bilir.):
“Ümmetimden bir taife..” fıkrasının (bölümünün) makam-ı cifrîsi (cifir hesâbına göre olan netice, sayı değeri) 1542 (2117) ederek nihayet-i devamına (varlığının sonuna) ima eder. “Hak üzerinde olacaktır.” (şedde sayılır) fıkrası dahi; makam-ı cifrîsi 1506 (2082), bu tarihe kadar zâhir ve aşikârane (açık ve ortada), belki galibane; sonra tâ 1542 (2117) ye kadar, gizli ve mağlubiyet içinde vazife-i tenviriyesine (aydınlatma görevine) devam edeceğine remze (işarete) yakın ima eder. “ALLAH’IN EMRİ GELİNCEYE KADAR” (ŞEDDE SAYILIR) FIKRASI DAHİ; MAKAM-I CİFRÎSİ 1545 (2120), KÂFİRİN BAŞINDA KIYAMET KOPMASINA ÎMA EDER.
(Kastamonu Lahikası, s. 33)
Büyük İslam âlimlerinin Peygamberimiz (s.a.v.)’in sahih hadisleri doğrultusunda yaptıkları tüm bu açıklamalar değerlendirildiğinde, 22 Temmuz 2009 tarihinde gerçekleşen bu büyük Güneş tutulmasının daha sonraki bir yüzyılda gerçekleşmeyeceği anlaşılmaktadır. Çünkü bilim adamlarınca verilen 2132 tarihi Hicri 1557’ye bu tarih ise Üstadın açık izahına göre kıyamete denk gelmektedir. Bu durumda söz konusu Güneş tutulmasının bir daha izlenebilmesi mümkün olmadığı anlaşılmaktadır.