kompakt makine tavsiyesi

barcuk
15-03-2008, 21:35   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
9 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

kompak bir makine alma arefesindeyim. daha önce kısa bir süre sony dsc-s650 kullandım ve sattım. yani küçük bir tecrübem var.

dijital kompakt makine alacak herkesin dikkat etmesi gerektiğini düşündüğüm noktalar var. ancak bunlarla ilgili kafaların karıştığı noktalar da var. bunları aşağıya çıkartıyorum. yanlışım varsa lütfen düzeltin ve de kafamın karıştığı konularda yardım edin. malum pek çok teknik terim ve marka-model bolluğu makine alacakların kafasını allak bullak ediyor.
______________________________________________________________________________________________________________
1-GÖRÜNTÜ SABİTLEME ÖZELLİĞİ VAR MI?: yeni makine alacakların bu özelliği mutlaka araması gerektiği kanaatindeyim.Görüntü sabitleme özelliği dijital ve optik görüntü sabitleme olmak üzere iki şekilde oluyor. Optik görüntü sabitleme daha başarılı sonuçlar veriyor. Görüntü sabitleme özelliği el titremesinden kaynaklanan görüntü bozukluklarının önüne geçip, sizi tripoddan kurtarıyor ve özellikle ışığın az olduğu ortamlarda faydalı. Ancak iki nokta kafa karıştırıyor:

peki görüntü sabitleme yüksek iso kullanılmadan hareket eden cisimlerin görüntüsünü çekme ya da fotoğrafçı hareket halindeyken fotoğraf çekme olanağı sunuyor mu?

titreşim engelleme özelliği ile görüntü sabitleme özelliği aynı şey midir?

optik görüntü sabitleme ile mekanik görüntü sabitleme aynı şey midir?

2-LCD EKRANIN KALİTESİ NEDİR?: LCD ekranın sadece büyüklüğü değil kalitesi önemli. ancak kalite ekran çözünürlüğünden mi ibaret? Örmeğin lcd ekranlarda büyük sorun yaratan güneşte bir şey görememenin önüne geçen bir teknik var mı? varsa bu nasıl adlandırılıyor?

2.5 inç bir ekranda 115.000 çözünürlük yeterli midir? 115.00 çözünürlük ile 230.00 arasında görüntü kalitesi açısından büyük fark olur mu?
_________________________________________________________________________________________________________________


netice olarak optik görüntü sabitleme, kaliteli, yüksek çözünürlüklü, güneşli ortamlarda da görüntüsünü görebileceğim ve en az 2,5 inç ekran, az da olsa kullanıcının ayar yapmasına izin veren aynı zamanda da yeterli otomatik çekim modları sunan, muhakkak kaliteli bir lense sahip, türkçe menülü bir makine arıyorum.

bu arada makinenin iso yükselince noise yapmaması gerekiyor. canonu "a" serisi ve panasonicler hakkında 400 iso'dan itibaren noise yaptığı yolunda şeyler okudum. dolayısıyla bu konuda kullanıcı tecrübeleri önem kazanıyor. özellikle rfotoğraflarını kağıda basn kullanıcıların tecrübeleri. çünkü b.sayar ile baskı arasında çok şey değişebiliyor.

bunlar olmazsa olmazlar.

ayrıca optik zoom yüksek olacak diye bir şey yok. ama olsa da fena olmaz. şarj edilebilir kalem pil tercihimdir. makrosu da 5 veya 2 cm olursa dadından yinmez hani . olmuşken geniş açı da bulunsun. ohoo bitmeyecek vallahi.

özellikle olmazsa olmaz olarak saydığım özelliklerin tüm kompakt makine alacaklar için olmazsa olmaz diye düşünüyorum

ayırdığım bütçe 500 YTL. ama bu paraya bu makine bulunmaz diyorsanız 600 veya 650 YTL de olabilir.

ilgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.