Hürriyet’in Haber Kopyalama Yasağı Uyanıklığı..
Daha önce (13 eylül) Hürriyet anasayfasında farkettiğim nokta ( . ) şeklindeki gizli backlink haberinden sonra, bu sabah tekrar Hurriyet.com.tr yi incelerken farkettiğim bir özellikten bahsedicem.
Hürriyet LogoHurriyet.com.tr, Türkiye’nin en büyük internet gazetelerinden ve sanırım en çok içeriği kopyalanan site kendisidir. Durumdan canı sıkılan Hürriyet yönetimi bazı haberlere “Bu haberin kopyalanması dahilinde mahkemeye verilirsiniz” gibi duyurulara rağmen önüne geçemediklerini farketmişler. Elbette geçilemez sonuçta ben bile şimdi otursam 100 tane kazma kopya site biliyorumdur. Toplasan 10.000 tane sırf hürriyetten ordan burdan içerik çalan site vardır. Mevzuya dönelim (: Ben heycanlanmaya başladım..
Aslında kopyalama yasağı dendiğinde herkesin bildiği sağ tuş engelleme ve text seçmeyi engelleme gibi fonksiyonlardan kurtulması çok kolay. Sayfayı farklı kaydet dendiğinde o fonksiyonlar localde calısmayacağından kolaylıkla sayfada at koşturabiliyorsunuz.
Çok daha etkilisi var!
Hurriyet.com.tr nin taktiğine göre;
Anlık css dosyalarını otomatik şekilde bir asp dosyası içerisinde oluşturuyor. Bunun öncesinde ise haber metnini tarıyor ve her 3 karakterde +1 olmak üzere bir değişkene değer atıyor. Bu değişken kadar ‘da css dosyasında “saçma sapan” isimlerde;
Örneğin bu satırdaki class adı dizinin 12. elemanı olsun.. bu sayıya her 3 karakterde +1 değer yükselten diziden ulaşıyoruz.
.wcgk
display:none;
}
span içlerinde kullanılmak üzere display:none değerleri üretiyor.
Daha sonrasında haber metninde dediğim gibi 3 er 3 er ayırıyor ve aralarına aşağıdaki gibi bir kod ekliyor.
<span class=”wcgk“>trb93y</span>
metin içerisindeki 12. ayırımda, css içerisindeki 12. class elemanını <span class=”"> olarak ekliyor ve sonrasında gelen saçma sapan bir 6 karakterli değeri görünmez halde metnin içine gömüyor.
Doğal olarak haberi okuyanlar durumdan hiç birşey anlamıyor veya uyanmıyor. Ancak kopyala / yapıştır yapılmak istendiğinde bu span class larının da kopyalanması sonucunda herangi bir satır şu şekilde karşımıza çıkıyor;
Düntrb93y palyskplrtiuyidbonin2vclsg grh8csrcup fj22gvtopfc0h4alan2kb6o0tısvvujo8ındijs1rna y5iwfsjaptiglvpaığı2wg8gyn k80u5ononufnfuznşmau8jvvy ilu6kzzbe..g6mppc.kknw40
Aslında bu şifrelenmiş yapıyı çözebiliyoruz. FireFox’da siteler üzerinde kendi yazdığımız javascriptleri calıstırabildiğimiz bir eklenti sayesinde, her 3 karakterden sonra gelen her 6 karakteri sildiğimizde veya <span> </span> tagları arasını sildirdiğimizde (: şuna benzer birşey yazıyor;
Dün partinin grup toplantısında yaptığın konuşma ile…
Örnek verdiğim sayfa; Ahmet Hakan’ın 26 Kasım Yazısı
Sonuç olarak;
Çok çok iyi düşünülmüş bir algoritma sayesinde saçma sapan “span” class larını 1 defada silmek mümkün olmadığı gibi, saçma sapan türetilen 6 karakteri de bir defada silmek pek zor olduğu için artık hürriyetten içerik hırsızlığı yapanlara bir darbe vurulmuş oluyor.