İlk haber kaynağım:
Türkiye’de üst üste üçüncü yıl da korsanlık oranı düşmesine rağmen, kayıpların katlanarak arttığı görüldü.
Kıta ve ülkelerde korsan yazılım kullanım oranlarını gösteren IDC araştırmasının 2006 yılı verileri açıklandı. IDC’nin BSA ile birlikte yürüttüğü ve 102 ülkeyi kapsayan araştırmasına göre korsan yazılım kullanım oranı 2005 yılına göre 62 ülkede düşerken 13 ülkede yükseldi.
Kişisel bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşması ile korsan yazılım kullanımının da arttığı vurgulanan çalışmaya göre, korsanlıktan ötürü yazılım sektöründe kayıplar %15 artarak 39,5 milyar dolara yükseldi. Bu artış, korsan yazılıma karşı savaşta öncelikle izlenen ülkeler kategorisinde yer alan Çin ve Rusya pazarındaki olumlu gelişmelere rağmen gerçekleşti.
Çin’de korsan yazılım oranı geçtiğimiz yıla göre dört puan düşerken son üç yıla göre %10’luk bir gerileme gösterdi. IDC’nin raporuna göre %10’luk bu düşüş Çin’e 500 milyon dolar’dan fazla bir kazanç sağladı. Rusya’ya bakıldığında ise korsan yazılım oranı %3’lük bir düşüşle %80’lik bir orana gerilediği görüldü. Bunda 2003 yılından bu yana hem devlet hem de yazılım sektörünün korsanı düşürmek için gösterdiği çabalar da dikkat çekiyor.
IDC verilerine göre Türkiye’de korsan yazılım oranı bir önceki yıla göre 1 puan azalarak %64’e geriledi. Üst üste üçüncü yıldır korsanlığın azaldığı ülkemizde kayıplar ise, son üç yılda %250 artarak yılda 314 milyon dolar’a ulaştı. Türkiye’de korsan yazılıma yol açan temel etkenin bir taraftan pazarın hızlı büyümesi diğer taraftan da yeni satılan bilgisayarlara yapılan yasadışı yüklemeler olduğu değerlendiriliyor.
Korsanlıktaki istikrarlı düşüşün memnuniyet verici olduğunu vurgulayan BSA Koordinatörü Tolunay Tomruk, mücadelenin daha olumlu sonuçlara ulaşabilmesi için denetim ve yaptırımların daha da etkinleşmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, korsanlık azaltabilirse Türkiye’nin genç nüfusunun da etkisiyle BT sektöründeki yerli ve yabancı yatırımcılar için büyük bir cazibe merkezi oluşturacağını söyledi.
Türkiye’nin de içinde bulunduğu Ortadoğu ve Afrika bölgesinde ise korsan kullanım oranları geçtiğimiz yıla göre 3 puan artış gösterdi. IDC yetkilileri bölgeler arasındaki bu kadar farklı kullanım oranlarının pek çok değişken tarafından etkilendiğini belirtiyor. Bu değişkenlerin başlıcaları, kültürel farklılıklar, korsan yazılıma ulaşılabilirlik ve yasalar ve idari uygulamalardaki değişik yaklaşımlar olarak gösteriliyor. Türkiye, kısa süre önce Amerika Birleşik Devletleri tarafından ticari kotalar belirlenmesinde önemli rol oynayan “Special 301” raporunda, Çin, Rusya gibi ülkelerle birlikte öncelikli izlenmesi gereken ülkeler arasında yer almıştı.
IDC ve BSA’nın korsan yazılımın kullanımına ilişkin önceki araştırmaları, Türkiye’de, korsan yazılım oranındaki sadece 10 puanlık bir düşüşün 36 bin kişiye yeni istihdam imkanı oluşturacağını, GSMH’ya 1 milyar dolarlık ilave gelir sağlayacağını ve 600 milyon dolarlık ilave vergi gelirleri yaratılabileceğini gösteriyor.
kaynak BSA Turkiye
-----------------------------------------------------------
Türkiye, korsan yazılım kullanımının neden olduğu ekonomik kayıplar açısından 22. sırada yer alıyor.
Korsan yazılım kullanımı konusunda 102 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre, bir puanlık düşüşe rağmen Türkiye hala Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin ortalamasının üzerinde bulunuyor.
Bilgi teknolojisi ve telekomünikasyon sektöründeki kuruluşlar için araştırma ve analizler yapan uluslararası araştırma şirketi IDC#65533;nin, korsan yazılımla mücadele amacıyla faaliyet gösteren İş Yazılımcıları Birliği (BSA) ile birlikte yaptığı 2006 yılı "Küresel Korsan Yazılım Araştırması" tamamlandı.
Araştırmanın sonuçlarına ilişkin AA muhabirine bilgi veren BSA Türkiye Koordinatörü Tolunay Tomruk, korsan yazılım kullanımının geçen yıl 2005 yılına göre 62 ülkede düştüğünü, 13 ülkede yükseldiğini söyledi. Kişisel bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla korsan yazılım kullanımının da arttığına işaret eden Tomruk, araştırmaya göre korsanlıktan kaynaklanan yazılım sektöründeki kayıpların yüzde 15 oranında artarak 39,5 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.
Tomruk, araştırmada Türkiye#65533;de korsan yazılım kullanım oranının bir önceki yıla göre 1 puan azalarak yüzde 64#65533;e gerilediğinin belirlendiğini söyledi. Türkiye#65533;de üst üste üç yıldır korsan yazılım kullanımı oranının birer puan azaldığını ifade eden Tomruk, buna karşın neden olduğu ekonomik kayıpların yüzde 250 artarak yılda 314 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Tomruk, şunları söyledi:
"Türkiye'de 3 yıldır korsan yazılım kullanımı azalıyor ama buna rağmen ülkedeki korsan yazılım kullanımı hala Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin ortalamasının üzerinde. Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde korsan yazılım kullanımı ortalaması yüzde 60 dolayında ama Türkiye'de korsan yazılım kullanımı yüzde 64... AB ortalaması ise yüzde 36... Türkiye, korsan yazılım kullanımının neden olduğu ekonomik kayıplar itibariyle 22. sırada bulunuyor.
Korsan yazılımla mücadelenin daha başarılı olabilmesi için denetim ve yaptırımların daha da etkinleştirilmesi gerekiyor. Korsan yazılım kullanımı azaltılırsa Türkiye, genç nüfusunun da etkisiyle bilişim teknolojileri sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelir. Bu konuda kullanıcıların bilinçlendirilmesi gerekiyor."
36 bin kişiye istihdam
Tomruk, korsan yazılım kullanımının önlenmesi açısından Türkiye'de mevzuatın yeterli olduğunu ancak uygulamanın istenilen hızlara ulaşamadığını, bunun da ekonomik kayıpları artırdığını ifade etti.
Korsan yazılım kullanımında sadece 10 puanlık bir düşüşün, sektörde 36 bin kişiye istihdam imkanı sağlayacağını vurgulayan Tomruk, bunun GSMH#65533;ya 1 milyar dolarlık ilave gelir anlamına geldiğini belirtti.
IDC#65533;nin araştırmasına göre, 2006 yılında bazı ülkelerdeki korsan yazılım kullanım oranları yüzde olarak şöyle:
-Türkiye : 64
-Avusturya : 26
-Belçika : 27...
KAYNAK : MİLLİYET
------------------------------------------------------------
Şimdi sevgili arkadaşlar gelelim asıl meseleye...
Yalan haber istesem de yapamam çünkü muhabir değilim,üstüne üstlük bilgisayar dünyasını sürekli takip eden ve duayen diyebileceğimiz editorlerimiz bütün haberleri ve konuları kontrol etmekteler, takdir edersiniz ki ben interneti araştırıp bazı haber kaynaklarından aldığım bilgiler doğrultusunda haberi yazarım.
Aşağılar bir dille yok yalan, şu bu yazmanız hoş değil. Farkındaysanız verilen listede ülkemiz kendi bölgesinde korsan yazılım sayesinde ekonomiye en çok hasar veren ülke konumunda. İkincisi, bu ülkemizi karalayan değil bilakis harekete geçirmesi gereken bir haberdir. Bir de şunu düşünün belki bu haberi okuyan binler artık biraz olsun korsan yazılımdan uzak durmaya, parası da yetmiyorsa lisansı ücretsiz programa dönüş yapabilecektir.
Saygılar..