Olympus m43 sistem olarak anılır sebebi sensörünün 4/3 oranda olmasıdır. Bu sensörün en önemli özelliği fiyat/performans olarak dengi sayılabilecek APS-C (Nikon, Canon, Pentax, Sony ve Fujifilm) sensörlü d-slr ve aynasızlarından biraz daha ufak olmasıdır. Bunun elbette avantaj ve dezavantajları vardır... Şimdi bir m43 sistem Olympus kullanıcısı olarak bazı tecrübelerimi paylaşmak istiyorum...
Bu fotoğrafı eski model OM-D E-M10 + 14-42 II R kit lens ile çekmiştim. :) Artık eski diyebiliriz sanırım çünki M10 Mark II ve M10 Mark III modelleri de geldi üstüne. Kanıtını da paylaşayım ,New red brick building by omdem10, on Flickr
Bir başka örnek,
Aynı ekipman ile bu da , kanıt...Rafting with canoe by omdem10, on Flickr
Başka bir örnek ve bu çok daha çarpıcı bir örnek olacaktır sanırım sizler için de...
Neden çarpıcı ? Fotoğrafın satıldığı tarihe bakınız, bu 1 satıştan kazandırdığı gelir ki birkaç kere daha satıldı ve daha da satılabilir gayet tabi !? Peki bu fotoğrafı hangi ekipman ile çektim ? İşte kanıtı ile ekipman bilgileri,Skyscraper from bottom by Olympus PEN E-PL3, on Flickr
EXIF bilgileri : Olympus E-PL3 + OLYMPUS M.14-42mm F3.5-5.6 II R
ƒ7.1, 14.0 mm , 1/320, iso 200
Bu makina 12 megapixel, m43 sensörlü, vizörü yok, kit lens kullanılmış !.. Ayrıca fotoğrafın satıldığı tarihte piyasadaki foto makinalarını bir düşünün ve bir de Olympus PEN E-PL3'ün çıkış tarihi itibarı ile bunlar karşısındaki donanımsal durumunu ! Olympus PEN E-PL3 modeli 2011 yazında çıktı. Yani tam tamına 6 sene geçmiş. Böyle daha çok örnek var ama sanırım şimdilik bu kadar kanıt ve örnek sizlere epeyce birşeyleri göstermiştir...