Kuzey köprüsü yüksek sıcaklık - acil ltfen

selimser
02-09-2008, 17:15   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

Arkadaslar merhaba.. 2 gun once Vatan bilgisayardan yaptirdigim bir sistem var. oldukca iyi bir makina.. mumkun olan en iyi parcalari kullanmaya calistim. problemden once parcalari soyliyim...

Intel E8500 3 ghz
ASUS Maximus Formula II
OCZ 2x2 GB 1066 mhz Reaper RAM
500 GB 16 MB Cache SATA2 HDD
HIS ATI RADEON 4870 512 bit GDDR5 Ekran Kartı

Stok olarak, aldığım CoolerMaster CM690 kasa içerisinde 3 adet 120 mm lik fan geldi. Bir tanesi ön tarafta 1 LED li fan var.. Cok fazla etkisi oldugunu zannetmiyorum çünkü önünde her ne kadar toparlanmış olsa da bir kablo yığını mevcut.(PSU ünitesi kasanın altında, üst köşede değil.) Onun haricinde kasa arkasında da 120 mm lik orijinal bir coolerMaster fanı mevcut. Sol kasa panelinde de bir adet de 1200 mm lik orijinal coolermaster ekzos fanı mevcut. Bunun dışında 850 watt'lık toughpower thermaltake güç kaynağı kasanın alt tarafında konumlanmış durumda. Ek olarak da, opsiyonel olarak anakart ile gelmiş olan minik fan var.. 3500 devirde gürültülü bir şekilde çalışıyor. Kasa bir mid-tower ve ekran kartının boyutu gerçekten büyük! PCI girişinden HDD ye kadar yetişiyor :) Dolayısıyla bütün anakart kapanmış durumda, ve zaten ilginçtir ki fanı yerleştirilecek yeri bulamadım. Ya o fan bana yanlış geldi ya da ben göremiyorum. Onun için gittim bir tane boş PCI slot kapağını söktüm, tam ekran kartının altı, ve sıcak silikonla yapıştırdım. Sıcak havayı başarılı bir şekilde dışarı aktaraabiliyorum. Ek olarak çok başarılı bir şekilde soğutan bir Thermaltake soğutucum var. O da ayrıca cok yer kaplıyor.

Soğutma olarak opsiyonlarda kasanın tavan kısmına 80-120-140 mm lik 2 adet fan yerleştirilebiliyor. Yine aynı şekilde kasanın yan ekzos çıkışına 2 adet aynı ölçülerde fan yerleştirilebiliyor.. Bugün, zaten daha önceden planladığım yeni fanların siparişini verdim. AlphaCool'un 14 dbA'lık 4 adet 120 mm'lik fanlarından sipariş verdim. yan ekzos stok fanını kaldırıp kalan bütün boşluklara bunları yerleştirmeyi düşünüyorum. Bunları anlatmamın sebebi şimdi belirtmek üzere olduğum soruna çare olup olmayacağını öğrenmek istemem.

Sorun şu; dinlenme halinde, ve Maksimum Enerji Tasarrufu modunda (ASUS Six Engines yazılımı) ısı değerlerini veriyorum..

-CPU: 23 derece
-anakart genel: 35 derece
-güney köprüsü: 47 derece
-kuzey köprüsü: 62 derece
-kasaiçi sıcaklık: 36 derece
-güç kaynağı sıcaklık: 24 derece.

bana burada tek anormal gözüken değerler chipset..

bir de tam yükte çalıştıktan sonraki sıcaklıklara bakın!

-CPU: 30 derece (fan hala minimum performansta)
-anakart: 41 derece ve stabil
-güney köprüsü: 55 derece +- 3 derece oynuyor
-kuzey köprüsü: 81 derece VE GİDEREK ARTIYOR
-kasa içi sıcaklık: 41 derece ve stabil
-güç kaynağı sıcaklık: 26 derece ve stabil....

yukarıda daha once belirttiğim fanların takılması NB ve SB'in soğutulmasında yardımcı olur mu? yoksa ek olarak bir chipset soğutucusu falan mı eklenmeli? yoksa servise geri mi götürmeliyim?

Bu arada, ekran kartı yüzünden 3 kez serviste bilgisayar kurulurken anakart değiştirdiler, sonuçta bunda karar kıldılar...

Yardımlarınızı acilen bekliyorum, teşekkürler...

(Destan gibi yazdığım için bağışlayın xD)

Banned
02-09-2008, 17:27   |  #2  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
1,098 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2007

Al bi kuzey köprüsü pasif soğutucusu.. Zalmanın güzel modelleri var fiyatlarıda uygun 10-20ytl kadar..

Borga-x
02-09-2008, 17:28   |  #3  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

P45 yongası genelde ısınan bır yonga değil. Bence sogutucusunda bır sorun olmalı. Temassızlık yapıyorsa bu kadar ısınması doğaldır. Bence anakartı bır kontrol et bakalım elini sogutucuarın uzerıne koy yanacak kadar çok ısınıyorsa anakart içinden cıkan fanı kullan hala dizginleyemiyorsan aldığın yere götür derim. Çünkü o yonayı bende kullanıyorum en fazla 55 derece (kendı fanı ile)gördüm.

O kadar fan takmakta kasa ıcın ıyı degıldır. RC690'da bildigim kadarıyla ön taraf mesh kaplama Yanı arı peteğı gıbı bır doku var. Bence bır fan üst öne koyabilirsin. Ustede 1 fan arkayada bir fan takarsan yan kapaga da bir tane konumlandırırsan o kasa iyi soğur ama fanların uğultusundan akşam sistem açamazsın.. Sana önerim su soğutmaya geçmendir. Gerçi biraz tuzlu olur ama su sogutma ile sistemi gayet iyi sogutursun..

Kasanın bir iki fotusunu koyarsan tabı kapagını da açıp ıcını gorelım ona gore fikir de verebiliriz.

Son Düzenleme: Borga-x ~ 02 Eylül 2008 17:29
yelkowan
02-09-2008, 21:37   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
602 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2004

Öncelikle donanımın çok iyi gerçekten güzel bir sistem oluşturmuşsun :))
P45 65nm ile üretildiğinden bu kadar ısınmaması gerekir sorunun çipsetle bir alakası olduğunun sanmıyorum.
maximus II formulanında soğutucusu hayli hayli yeter ayrıca bir pasif soğutma almana gerek yok.
sorun büyük ihtimalle tam oturmamış soğutucudan kaynaklanıyor iyi bir termal macun kullanarak ve soğutucunu çipset üzerine tam oturmasını sağlayarak sorununun kolaylıkla halledebilirsin.
Ayrıca buradan son sürüm biosu indirip biosunu güncelleyerek anakartının daha kararlı çalışmasını sağlayabilirsin

Son Düzenleme: yelkowan ~ 02 Eylül 2008 21:44