laptop pili hakkında..

cbilgen13
03-10-2011, 00:07   |  #26  
cbilgen13 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,441 mesaj

bu sayfada bilgisayarı açıp kapatmayı bilmekle bilgisayar uzmanı olduğunu düşünen insanlarla aynı seviyeye düşüp tartışacak değilim... ben kendi bildiğimi yazdım siz kendi bildiğinizi... uygulayıp uygulamamak soruyu soran arkadaşa kalmış.. ben şuan önümde duran bir kutu dolusu leptop bataryasına dayanarak yazıyorum. siz ben böyle kullandım bozulmadı..yok mühendise sordum o böyle dedi gibi olasılıklarla konuşuyorsunuz...

ayrıca nerden konuya dahil olduğu belirsiz era nickli vatandaş...
1. önceki arkadaşa yazdığım şeyi bire bir sanada yazıyorum SAYGISIZSIN..
2. bypass teknolojisi sen icat etmiş olmalısın hiçbir laptop kullanım klavuzunda böyle bir sistemden bahsedilmiyor.
3."pil dolu der" evet bu uyarıyı verir ki senin gibi sivri zekalı arkadaşlar prizden fişi çeksin..
4. o bilgisayarı aldığın zaman pilin performansı 1.5 saatlemi kısıtlıydı yoksa daha mı uzun gidiyordu bunu göz önünde bulundur..
5. acaba senin o gezici dediğin oyun severler senin evde kullandığın dandik donanıma sahip laptoplarla mı oyun oynuyorlar yoksa gerçek anlamda bu iş için tasarlanmış cihazlar mı kullanıyorlar bunu bir araştır. çoğu insanın  almakta maddi zorluklar çekebileceği bir bilgisayara sahipsen oda senin şansın.. bana sorarsan çok oyun düşkünü ise kullanıcı alsın bir oyun kolsolu istediği kadar oynasın..
6. senin gibi daha üniversite kapısından geçmemiş ve geçeceğinide hiç sanmadığım birinden böyle saçma bir öneri gelmiş olması konuyu dahada saçma bir hale sokuyor..

bu konu hakkında da gerçekten bir fikri olan varsa artık yorum yazsın tartışma ortamı yaratıp ne gibi bir prim elde ediyorsanız benim yorumlarımı buna alet etmeyin...yazdıklarımdan alıntı yapıp hakkımda saçmalayacak olan olursa gerekli işlemin yapılması için sadece forum yöneticileri ile muhatap olacağımıda unutmayın.. 

XXDEMO
03-10-2011, 01:51   |  #27  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
78 mesaj

Acer laptoplarda yüklü gelen çok güzel bi uygulama var.Bataryayı max. %50 dolduruyor.Eger laptopda pil doldugu zaman şarjı otomatık olarak kesen bi sistem yoksa pil dolu oldugu halle prize takmak pile zarar verir.Böyle bi sistem yoksa dolduktan sonra prizden çıkartılmalı.Geçen haberlerde vardı prizde unutulan laptop yangın cıkarttı.Aman dikkat.

e-R-a
03-10-2011, 12:58   |  #28  
e-R-a avatarı
Yıllanmış Üye
162 mesaj
Alıntı: cbilgen13  
bu sayfada bilgisayarı açıp kapatmayı bilmekle bilgisayar uzmanı olduğunu düşünen insanlarla aynı seviyeye düşüp tartışacak değilim... ben kendi bildiğimi yazdım siz kendi bildiğinizi... uygulayıp uygulamamak soruyu soran arkadaşa kalmış.. ben şuan önümde duran bir kutu dolusu leptop bataryasına dayanarak yazıyorum. siz ben böyle kullandım bozulmadı..yok mühendise sordum o böyle dedi gibi olasılıklarla konuşuyorsunuz...

2. bypass teknolojisi sen icat etmiş olmalısın hiçbir laptop kullanım klavuzunda böyle bir sistemden bahsedilmiyor.
3."pil dolu der" evet bu uyarıyı verir ki senin gibi sivri zekalı arkadaşlar prizden fişi çeksin..
4. o bilgisayarı aldığın zaman pilin performansı 1.5 saatlemi kısıtlıydı yoksa daha mı uzun gidiyordu bunu göz önünde bulundur..
5. acaba senin o gezici dediğin oyun severler senin evde kullandığın dandik donanıma sahip laptoplarla mı oyun oynuyorlar yoksa gerçek anlamda bu iş için tasarlanmış cihazlar mı kullanıyorlar bunu bir araştır. çoğu insanın  almakta maddi zorluklar çekebileceği bir bilgisayara sahipsen oda senin şansın.. bana sorarsan çok oyun düşkünü ise kullanıcı alsın bir oyun kolsolu istediği kadar oynasın..
6. senin gibi daha üniversite kapısından geçmemiş ve geçeceğinide hiç sanmadığım birinden böyle saçma bir öneri gelmiş olması konuyu dahada saçma bir hale sokuyor..

bu konu hakkında da gerçekten bir fikri olan varsa artık yorum yazsın tartışma ortamı yaratıp ne gibi bir prim elde ediyorsanız benim yorumlarımı buna alet etmeyin...yazdıklarımdan alıntı yapıp hakkımda saçmalayacak olan olursa gerekli işlemin yapılması için sadece forum yöneticileri ile muhatap olacağımıda unutmayın.. 
Yorumsuz! Kararı okuyanlr verir zaten.

mehmet52
03-10-2011, 13:06   |  #29  
Yıllanmış Üye
109 mesaj

Allah rızası için özet geçin

Kapalı Hesap (154666)
03-10-2011, 13:37   |  #30  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

BİR YORUM DA BEN YAPAYIM DA ORTALIK KARIŞSIN.
1 Laptop bataryaları bilindiği üzere li-ion dur.
2 Li-ion batarya şarj cycle ömrü yaklaşık 500 defadır.
3 Li-ion bataryanın en büyük düşmanı aşırı şarj ve ısıdır.
4 Kaliteli ve pahalı olmayan dizüstü bilgisayarlarda şarj durumu hassasiyetle kontrol edilmezler. Sadece şarj belli bir seviyeye geldiğinde tampon şarj edilir (az akımla) ve çoğunda küçük çapta dalgalanmalarda bile yeniden şarj etmeye başlar ve bu durum da pilin cycle şarj ömründen yer.
5 Şarjın tamamlanması durumunda pil elektronik olarak tamamen devreden çıkartılmaz. Eğer çıkartılırsa elektrik dalgalanmalarında meydana gelecek surge-current denilen olay sisteme zarar verebilecektir. Bu olasılığın kaldırılabilmesi çok pahalı olan bazı yarı iletkenlerle yapılabilmektedir. IGBT tipi mosfet transistörler. Bu transistörlerin oldukça pahalı olmasından dolayı her dizüstünde kullanılamamaktadır.
6 Her ne kadar li-ion pillerde memory (hafıza) etkisi bulunmaz deselerde pilin zaman zaman minumum düzeye kadar boşaltılması ve tamamen doluncaya kadar şarj edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde pil hantallaşacak ve daha fazla ömrü kaybolacaktır.
Bu bilgiler ışığında bir laoptop pilinden en fazla randıman almak için benim tavsiyelerim.
Mümkünse yedek batarya temin edilmeli ve her batarya bitince yedeği kullanmalıdır. Bu sayede bir batarya için öngörülen 3 yıl, iki batarya ile 6 olmayıp daha uzun süre 7-8 yıl olabilmektedir.
Aşırı şarjdan kaçınılmalı. Bilgisayar kapatıldığında fişini de prizden çekmelidir.
Eğer çoğunlukla evde kullanılıyorsa bir UPS alınmalı ve bataryayı kullanmamalı mobil kullanımlarda bataryayı kullanmalı ve en az 10-15 günde 1 kez bataryayı tamamen boşalıncaya kadar kullanıp yeniden şarj etmelidir.
Aşırı güç çekilmesi (Bataryanın ısınacak derecede) bataryanın ömrünü kısaltacağı için bu uygulamalardan sadece bataryayı kullanırken kaçınılmalıdır.
Hepsinden önemlisi bilgisayarımızın batarya ile olan ilişkisini tamamen öğrenmeli. Pil dolduğunda bile şarja devam ediyormu, Ani voltaj dalgalanmalarında şarj kontrol ediliyormu bilmeliyiz. Eğer bu konularda bilgili olursak bataryamızı gerektiği gibi en uzun ömürle kullanabiliriz.

cbilgen13
03-10-2011, 13:50   |  #31  
cbilgen13 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,441 mesaj

işte konuya hakim bir yorum geldi.. detaylı açıklaman için tşk. mr_yamyam...

Kapalı Hesap (154666)
03-10-2011, 14:02   |  #32  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj
işte konuya hakim bir yorum geldi.. detaylı açıklaman için tşk. mr_yamyam...
Rica ederim.
Bu arada yazmış olduğum 5. maddeye istinaden ekleme yapmak istiyorum.
Bazı laptoplarda kesinti anında IGBT değil de TRISTOR kullanıldığını atlamışım. Tristör tetiklemeli sistemler de yeterli olmakla beraber çok kısa süreli (0.05- 0.5 saniye) elektrik kesintilerinde tetiklenmekte kararsız kalabildikleri için üretici firmalar bu konuda uyarıda bulunmaktadırlar.
Tristörler IGBT lere göre çok daha ucuz anahtarlama transistörleridir.

Selocann
03-10-2011, 19:27   |  #33  
Üye
56 mesaj

Benim laptopum casper .. Kullanım kılavuzunda benim dediklerim yazıyor. İstersen git bi casper laptop al bak ya da asılsız yorumlar yapıp kimseyi aşağılama. Bilgisayar mühendisinede laf atma. Kendini ne zannediyorsun. üniversite mezunusun ama herkese laf atıyorsun. Sanada eyvallah ARKADAŞIM Alkış