@Alibaba
Chip Dergisi Subat 2008 Sayfa 54 Diz ustu Pcinizin Pil Ömrünü uzatin:
baslikli yazida 55 sayfa en tepede mavi backround altindayazilmi yazi :
Dizüstü Bataryasi : Pil ömrünü arttirp en fazla performans elde etmek icin
Lityum iyon piller (LI piller) hem guclu hem de kolay kullanimli. ama bunu icin uygun sekilde kullanilmalari gerekiyor. Saydigimiz ipuclari sayesinde pilleriniz 100lerce sarj döngüsünden sonra bile ilk gunku kadar etkili calisacak.
1)LI pillerle ilgili bazi gercekler: bir lityum iyon pilin ömrü 3 seye baglidir.: Ilki, bu tür pili yaklasik 500 defa (kullanima dayali) sarj edebiliriz. Ikincisi, hücreler kullansanizda kullanmasanizda zamanla yipralnir ve ortalama ömürleri 2 ila 3 senedir!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
ücüncüsü, calisma ömrü pillerin depolandigi ortamla (cevre isisi ve nem) ile alakalidir. eger düzgün sekilde depolanmazsa pil ömrü %50nin altina düsebilir.
2)SARJ EDERKEN DIKKAT .
Dizüstünün adaptörünü her baglaysiniz! , pilin sarj durumu ne olursa olsun, bir sarj islemi sayilir. Bu yüzden is serisi dizüstüelerde (örnegin Lenovo´nun Thinkpad´lerinde) pillerin icine akilli bir teknoloji ekleniyor. Sarj döngülerini sayan sistem, sadece pilin kapasitesi belirli bir degerin altina düserse yeni sarj isleminmin baslatiyor. bu , sarj döngülerinin sayisini azaltarak pillerin ömrünü olumlu yönde etkiliyor. teknoloji marketlerinde bulacaginiz ucuz dizustu bilgisayarlarda bu tarz bir özellik olmadigindan , pil doluluk orani %10 un altina dusmeden sarj etmemelisiniz.
3) Dogru Sarj Edin : eger dizüstü bilgisayari genelde prize bagli olarak kullaniyorsaniz pili %60 doluluk oranindayken söküp, kuru bir odada 15 derecede saklayin.
--------------------------------------
Yukaridaki yazi dedigim gibi Chip dergisi subat 2008 sayisindandir!
Yazilarindan kendinisini bir sey sandigim ve takip ettigim Alibaba adli üye. demiski :
Alibaba
çok nazik ve yumuşakça bilmediğin, yetkilisi olmadığın uzmanlık ve ileri teknoloji konularında yorum yapıp tavsiyede bulunmak daha mı güzel?
insanın başına ne gelirse aldanmak ve aldatmaktan gelir. bunu ister bilinçli, isterse de bilinçsizce iyi niyet coşkusuyla yapsın.
o dediğin saçma sapan sayaç mantığını nerden duydun, okudun, uydurdun bilmiyorum ama geçen aylarda aldığım toshiba laptopu şu ana kadar 200 defadan fazla prize taktım. 21 yıldır gece gündüz bilgisayar başındayım.
yani senin mantığınla 9-10 ayda bir pilli cihazlarımı çöpe atmalıydım.
ama benim 39 senedir oynaştığım elektronik öyle demiyor. :)
öncelikle bütün pilleri aynı, bütün sakallıları deden, bütün kuşları karga, bütün sert insanları da kötü niyetli sanmamalısın.
demis ; yani
bu ne demek
degil 39 sene 390 senede elektornikle ugrassan her seyi ben biliyorum mantigini sürürmeyeksin! bizim gibi uyudurmayi ögrenmen lazim. tabi onun icinde okuman lazim. 20 sene önceki bilgileri bir sey mis gibi satmayacaksin. buradaki tek bilgisayardan anlayan kisi sen degilsin.
Ayrica üyemiz demiski :
Alibaba
ayrıca, PİL, AKÜ, BATARYA hepsi aynı anlama gelen farklı dillerin sözcükleridir. farklı anlamlar yüklemek
bizim gibi az gelişmiş, sonradan gelişmeye çalışan, halkı az bilinçli ve eğitimli ama herşeyi gurur meselesi yapan ülkelerde çok yaygındır.[/a]
Pil italyancadır.
Akü fransızcadır, arabaya özel birşey değildir.
batarya da ingilizce yanlış hatırlamıyorsam.
ingilizcenin kendisi de orjinal değildir, latince, fransızca ve almancadan devşirme bir dildir.
bütün kağıt mendiller selpak değildir, bütün selpaklar da kağıt mendil değildir. bütün toz içecekler de oralet değildir ama biz israrla kullanır, dünyaya kafa bile tutarız ama bu şekilde dikkafalı tüketiciler olmaktan öteye gidemeyiz.
burdada göstermek istedigim bizi gectimde sana burada yazma sansi veren chip ekibine az gelismis vs vs yukarda kalin alti cizili cümlenin demek istedigi ülkedeki insanlar diyerek hitap etmissin.
-------------------------
neyse bu kadar ugrastim deymezdin ama.. insanlara yanlis fikir vermeyeleim ben bir seyi uydurmam belgelere dayandiririm. daha oncede bana ciksitin bu 2ydi birdaha yapma lütfen. Bilgisayar sektörü cok dalli bir agactir
her dali bilmene imkan yok !!!! Onun icin bizlerede SAYGI göster Sayin Üye!!!!