Laptopta cift isletim sistemi sorunu..

Nordkapp
25-04-2009, 15:23   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
30 mesaj

Merhabalar Arkadaslar...

Benim laptop bilgisayarda vista yukluydu. Sonra d'ye de xp yuklemek istedim ve yukledim. Simdi bilgisayar direkt olarak xp'yi aciyor. Vistaya gecmiyor. Biraz arastirdim, asagida yazdigim yontemle baslangic esnasinda isletim sistemi secmemi saglayacak menuyu olusturabildim. Ama vistayi sectigim zaman acilmiyor. Bos siyah bir ekranda duruyor sadece. XP yi sectigim zaman normal aciliyor.

Bi yardimci olursaniz cok sevinirim.... Bilgisayari formatlamak istemiyorum. Tesekkurler simdiden....

ASAGIDAKI YAZI ALINTIDIR :

1)"Bilgisayarım" üzerinde mause ile sağ click yapın Ve "özellikler" sekmesini açınız.

2)Yukarıdaki Sekmelerden "Gelişmiş"Butonunu Tıklayın.

3)"Başlangıç Ve Kurtarma" Sekmesini nin Altındaki "Ayarlar" butonuna Tıklayın Ve;
* üst tarafta çıkan "Düzenle" Butonunu Tıklayınız.

Karşınıza Bir Not Defteri Sayfası Çıkacaktır Ve içinde Şu Kodlar Yazacaktır;

;;Warning: Boot.ini is used on Windows XP and earlier operating systems.;Warning: Use BCDEDIT.exe to modify Windows Vista boot options.;[boot loader]timeout=30default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition (1)\WINDOWS[operating systems]multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

İşte Bu Kodlar İşletim Sisteminizin Başlangıcı olan "Boot.ini" Dosyasıdır.

Şimdi Aynı Dosyanın İçine; Sayfanın En altında Bulunan Kodları Tekrardan Alt Tarafa Yapıştırınız;

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

partition(1) (1) Kısmını "2" Yaparak, aynısı kopyalıyoruz. Ve Tabiki İşletim Sistemimizde Ne Yazmasını İstiyorsak,"Microsoft Windows XP Professional" Yerine "Kendi işletim sistemim" Şeklinde Değiştirelebilir Ve Yeniden Başlatıldığında Açılışınızda ' işletim Sisteminizinde Seçim Hakkı Verildiğini Göreceksiniz

loganwolverine
25-04-2009, 16:34   |  #2  
Yıllanmış Üye
944 mesaj

bunu ilk yaptığımda sene 2004 ü
xp ile vista nın ülk sürümü loghornu kurmuştum

Nordkapp
25-04-2009, 20:32   |  #3  
OP Yeni Üye
30 mesaj

Iyi yapmissin arkadasim ama bu benim sorunuma cozum olmadi...

Banned
25-04-2009, 21:05   |  #4  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

UZun uzadıya sebebini anatmadan çözümü vereyim.

1. seçenek:

Elinizde varsa sistemi vista dvd ile açıp şimdi kur ekranında alt kısımdaki bilgissayarımı onar seçeneğinden başlangıç onarmayı seçin.

2.seçenek:

Netten easy bcd yazılımını indirip sisteme kurun. ADD remove seçeneğinden disk olarak vistanın olduğu diski (örneğin D) işletim sistemi olarak vistayı seçip add ve save yazan kısımları tıklayın. Menage bootloader seçeneğinden reinstal vista bootloder i seçip write tıklayın. Sistemi yeniden başlatın.

Küçük bir not; sorunuzda verdiğiniz bilgiler sorununuzun çözümünde hiçbir işe yaramaz, sorun çıkartmaktan başka.

Son Düzenleme: khramn ~ 25 Nisan 2009 21:06
Mustafa@PC
25-04-2009, 21:12   |  #5  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj

Aynı hdd yerine farklı hdd ler kullanmak her zaman daha risksiz,

Bazı boot manager programları var onları deneyebilirsiniz.

Nordkapp
26-04-2009, 23:14   |  #6  
OP Yeni Üye
30 mesaj

Kardes oncelikle tesekkur etmek istiyorum.

Ama Vista Dvdsini takiyorum. Sistemi nereye kurmak istiyorsun diyor. Altinda da bicim, sil, genislet vs... secenekler var. Bilgisayarimi onar diye bisey gormedim. Neyse orda bi sey yapmadan ilerlemek istedim ama bu seferde devam ederseniz eski windowsu kaybedebilirsiniz dedi. O yuzden vazgectim.

ikinci secenege gelince. Dediklerini aynen uyguladim. Ama bu seferde direkt vista ile basladi. Karsima hangi isletim sistemini kullanmak istiyorsun gibi bir secenek gelmedi. Ben bi seyleri eksik yaptim galiba.

Baska onerileriniz varsa memnuniyetle bekliyorum... Cok tesekkurler.

Banned
27-04-2009, 00:06   |  #7  
Banlandı
5,777 mesaj
Nordkapp
Kardes oncelikle tesekkur etmek istiyorum.

Ama Vista Dvdsini takiyorum. Sistemi nereye kurmak istiyorsun diyor. Altinda da bicim, sil, genislet vs... secenekler var. Bilgisayarimi onar diye bisey gormedim. Neyse orda bi sey yapmadan ilerlemek istedim ama bu seferde devam ederseniz eski windowsu kaybedebilirsiniz dedi. O yuzden vazgectim.

ikinci secenege gelince. Dediklerini aynen uyguladim. Ama bu seferde direkt vista ile basladi. Karsima hangi isletim sistemini kullanmak istiyorsun gibi bir secenek gelmedi. Ben bi seyleri eksik yaptim galiba.

Baska onerileriniz varsa memnuniyetle bekliyorum... Cok tesekkurler.

Bir,nci seçenekteki ben şimdi kur yazan ekranda yapmanızı söylemiştim oysa siz taaa disk seçim ekranına gitişsiniz. Hani kocaman şimdi kur yazıyor ekranın ortasında ya işte o ekranda altta küçücük bilgisayarımı onar seçenei var.

İkincisi vistayı boot edip sistemi onardıysanız daha kolayı easy  bcd ile add remove seçeneğinden disk olarak xp nin olduğu diski işletim sistemi olarak xp yi seçip add ve save yaparak açılışa xp kaydını eklemek. Emin olun vista eklemekten daha basittir.

Nordkapp
27-04-2009, 12:13   |  #8  
OP Yeni Üye
30 mesaj

Kardes cok tesekkurler. Sorunum cozuldu.easy bcd ile yaptim. sadece kucuk bir problem : Acilita isletim sistemi secenegi veriyor ya orda xp yi secince sonra tekrar ikinci bir isletim sistemi secenegi veriliyor. Ondan sonra xp ye girebiliyorum. Neden olabilir aceba?

Abi bide vista dvdsi ile oluyor demistiniz ya tekrar baktim dvdyi takiyorum, dosyalar yukleniyor diyor. Biraz bekleyin diyor ve key istiyor. Ondan sonrada bicim,sil vs.. bolumu geliyor. Dikkatlice takip ettim sizin dediginiz yeri gremedim. Xpde var ama vista da goremedim.

Yardimlar icin cok tesekkur ederim. Kolay gelsin.

Banned
27-04-2009, 12:27   |  #9  
Banlandı
5,777 mesaj

1.) Normalde sistemde bir tane boot dosyası bulunur ve bu işletim sistemlerini yönetir Sizde sanırım iki tane var. Sorunu aşmanın birkaç saniyelik basit yolu;

Xp yi açın. Bilgisayarım sisgesini sağ tıklayıp özellikler, gelişmiş, başlanğıç ve kurtarma, düzenle (böyle bir yerde olacaktı) varsayılan işletim sistemi olarak xp seçin, işletim sistemleri gösterme süresini 0 (sıfır) yapın kaydedip çıkın. Sorun çözülmüştür.

2.) Sanırım bu şekilde olmasının sebebi sizin vista dvd niz ya editlenmiş yada oem.

Nordkapp
27-04-2009, 15:53   |  #10  
OP Yeni Üye
30 mesaj

Cok tesekkur ediyorum. Verdiginiz taktikler ise yaradi. Sorunum cozuldu. Tesekkur ediyorum tekrardan. Kolay gelsin. Saglicakla kalin..