Merhabalar arkadaşlar, hemen konuya giriyorum:
Samsung'un bir laptop'ını kullanıyorum. Her şeyden önce sistem özelliklerini belirteyim:
GPU: Intel HD Graphics 3000 / NVIDIA GeForce GT 520MX
CPU: Intel(R) Core(TM) i5-2450M CPU @ 2.50GHz (4 CPUs)
Bellek: 6 Gb
Windows 7 Home premium SP1 64 Bit
---
Sorunuma gelince: Kullandığım laptopta bugüne kadar oynadığım oyunları hep düşük çözünürlüklerde oynamak zorunda kaldım. Çözünürlük arttıkça kasmalar da direkt olarak artıyordu. Bu laptopta oyun oynarken "en başından beri" yüksek performanslı NVIDIA ile oyun oynuyorum; lâkin buna rağmen -Payday 2 adlı oyundan örnek verirsem- oyunu 800x600 çözünürlükten yukarısında oynayamıyorum. Akıcı bir şekilde oynamam için, 30~45 FPS alabilmem için çözünürlüğü en yüksek 800x600 yapıp oyunun, aklınıza gelebilecek bütün grafik ayarlarını minimuma indirmem gerekiyor. Bilgisayardan gayet iyi anlayan biriyim ve oyundaki her bir ayarı açıkken ve kapalıyken/en düşükteyken ve en yüksekteyken vs. denedim(diyeceksiniz ki sadece Payday 2 için mi böyle? -Hayır, tüm oyunlarda aynı). Hâlbuki NVIDIA olan ekran kartım gerek Payday 2, gerek diğer oyunları çok büyük bir rahatlıkla çalıştırabilecek bir kart. Benim de aklımda birden şu soru belirdi: "Acaba oyunları açarken NVIDIA'yı kullanmıyor mu bilgisayarım?"
Ve evet... Kullanmıyor bir şekilde. NVIDIA GeForce Experience bilgisayarımda yüklü ve sürekli güncel tutuyor ekran kartını. Hatta en son Game Ready Driver yükledi, resmini paylaşacağım aşağıda. Ben de güvenli kipe geçip bilgisayarımın Intel HD entegre kartını devre dışı bırakayım dedim NVIDIA'nın durumunu anlamak için. Bilgisayarı yeniden başlattığımda karşılaştığım manzara şaşırtmadı beni. 800x600 çözünürlükle başladı bilgisayar ve max. 1024x768'e çıkıyor. Masaüstüne sağ tıkladığımda NVIDIA'ya dair hiç bir şey göremiyorum. Denetim masasına baktığımda ise tüm sürücüleri kurulu ve güncel bir vaziyette. Şu anda entegre kartım da devre dışı ve Payday 2'yi açtığımda açılır gibi oluyor fakat masaüstünde kalıyor görüntü ve hiç bir işlem başlamıyor Payday 2'yle ilgili.
Sorunumu özetleyecek olursam: Entegre ekran kartım aktifken yüksek performanslı kartım da aktif görünüyor. Fakat oyunları "yüksek performanslı NVIDIA" kartı ile çalıştırmak üzere ayarlamış olmama rağmen entegre karttakiyle TAMAMEN aynı performansı alıyorum. Yani görünürde NVIDIA aktif; fakat aslında öyle bir durum yok. Entegre kartla oyunu açıp da denedim, tamamen aynı şeyler... Her çözünürlükte aynı davranıyor iki kart da. Bu yüzden NVIDIA'nın aktif olamadığını düşünüyorum ve sorunum da işte tam olarak bu. Sizden bu konuda yardım bekliyorum. Tahmin ediyorum ki bir sürü insana daha yardımı dokunacaktır bu konunun.
Aşağıdaki resim, NVIDIA GeForce Experience'ı açtığımda direkt karşıma çıkan hata.
--
Burada ise yeni bir sürümün olduğunu söylüyor; fakat resimdeki yere tıklayıp kurduğumda olsun, internetten indirip kurduğumda olsun, sürücüyü silip Windows'un kendi kendine "güncelleme var" diyerek bulup indirdiği ve kurduğu sürücü olsun... Her zaman bu iki resim arasında kısır döngüdeyim. Sürücüyü onlarca defa GeForce Experience'tan kurdum, onlarca defa Temiz Kurulum seçeneğini seçerek kurdum, onlarca defa manuel olarak kurdum vs. vs. ama bir türlü düzeltemedim şunu. Masaüstüne sağ click yaptığımda hâlâ NVIDIA ile ilgili bir seçenek yok. Entegre ekran kartım aktifken masaüstüne sağ tıklayıp NVIDIA'ya ulaşabiliyordum. Şimdi tekrar entegre'yi aktif edip deneyeceğim.
Yardımlarınızı bekliyorum.
Düzenleme: Evet, entegre kartı aktif edince tekrardan bilgisayarım eskisi gibi oldu ve Payday 2'ye girebiliyorum. Sorunlarım ise hâlâ devam ediyor. Çözünürlüğü 800x600'ün üstüne çıkarınca ciddi bir mouse lag falan... Yüksek performanslı NVIDIA işlemcisi ile çalıştırmayı seçtiğim hâlde durum aynı ve ben oyuna aslında bu seçenek seçilil olarak girildiğine inanmıyorum. Entegre kart ile de açınca her şey tamamen aynı yine. Yalnız arkadaşlar özellikle belirtmek istiyorum: sadece ben sorunun bu olduğunu düşünüyorum; "sorun bu" demiyorum. Bilsem zaten yardım istemezdim. "Sizce" sorun neredeyse ve sorunu çözmek için fikirleriniz, bildikleriniz varsa bu başlık altında yorumlarınızı bekliyorum.
HELP MEE!?!