Notebookta ısınma problemi var ise, filitrelerinde, tıkanma, yüksek ısı ve zaman nedeni ile iletken maddelerde ( TERMAL PASTA ) bozulma var demektir. Harici Soğutucu takıldığında sorunu çözmüş değil, ötelemiş olmaktasınız. Ayrıca harici soğutucu ile soğutulan bir notebook, harici soğutucudan çıktıgında, aşırı ısınmadan dolayı kısa süre sonra zarar görebilecek, yüksek rakamlı tamir masrafları açabilecek hatta tamamen kullanılamaz hale gelebilecektir.
Bu arızalar ortaya çıktığında, tamir edenler tarafından size ekran kartı, chip set yonga arızası vb. adlarında söylenecektir. Oysa size söylenen parçaların arızalanmasının muhtemelen ana sebebi, SOĞUTMA SİSTEMİ ve KULLANIM ŞEKLİDİR . ( Sıvı teması , darbe ve yere düşürme , ekstrem koşullar vs . hariç )
Soğutucu sistem fanları dışarıdan aldıkları havayı çekerken, bir yanda da ortam havasındaki tozlar vb. havada uçuşan tanecikleri de içeri çekmekte, dolayısıyla zaman içinde soğutucu sistem ve notebook un içerisindeki hava akımı gerektiren yerlerde tıkanıklık olmaktadır.
Hava tahliye ızgaraları tıkanmakta, içeride 3mm – 1cm kalınlığında adeta halı gibi bir yığın oluşmakta, zamanla yağ, nem, rutubet ile sertleşmekte ve hava geçirgenlik hızla azalmakta.
Soğutma gerektiği gibi yapılamadığı için, fan devir sayısı artmakta ve fan motorununda ömrü azalarak, nihayetinde fazla çalışmak ve artık maddelerden dolayı bozularak ses yapmakta, nihayetinde fan tamamen durmaktadır. Artan ısı ve zamanın etkisi, yonga ile iletken metal arasında bulunan, ısı iletken maddenin (TERMAL PASTA ) özelliklerini kaybetmesine neden olmaktadır . Ekran chip lerindeki ısı artışının ve yanmalarının temel sebebi budur . Ana yongalardaki ısı artışı, notebook içerisindeki diğer elektronik malzemenin de ısısını artırmakta, aşırı ısınan ortam da, board üzerindeki elektronik ekipmanın hatta Harddisk in arızalanma ihtimalini artırmaktadır.