LCD Monitör İçin Akıl Danışma - Bölüm 2

Kemal Dogan
04-08-2010, 18:21   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
200 mesaj

Merhaba Arkadaşlar

Bir süre önce bu bölüme benzer bir konu açıp tavsiye istemiştim fakat o ara ekran kartım bozulup garantiye gidince monitör işini ertelemiştim. Bozulan Ati 4870 kartımın yerine garantiden 5770 gönderdiler, ben de tekrar monitör mevzusuna geri döndüm. Arada geçen sürede ne istedigim konusunda da iyice netleştim. Oyun için 4/3 monitör devri kapanmak üzere belli ki. En-boy oranı birbirine daha yakın monitörlerden hoşlandıgım için 22 inch, 16/10 oranında bir monitör almaya karar verdim. Bu da full HD ve 1920x1080 çözünürlükten vazgeçmek demek tabii ama ben zaten bilgisayarda pek film izlemem, TV’ye baglama gibi bir düşüncem de yok. 1920x1080 çözünürlükte oyun oynama da genelde büyük ramli ve yüksek kapasiteli bir ekran kartı gerektirdiginden bu çözünürlükte oyun oynamayı da pek düşünmüyorum. Neticede şu ikisini gözüme kestirdim

http://www.vatanbilgisayar.com/philips-220c1sb-22-220c1sb-genis-ekran-lcd-monitor/productdetails.aspx?I_ID=44043
http://www.vatanbilgisayar.com/inca-il-1022dvi-22-il-1022dvi-genis-ekran-lcd-monitor/productdetails.aspx?I_ID=38764

Özellikler birbirine çok yakın olmasına ragmen Inca daha ekonomik. Ancak Inca bildigim bir marka olmadıgı için pek güvenemiyorum. Bir de gecikme süresi denilen şey kafama takılıyor. Satıcı sitelerindeki ürünlerde 2ms olarak bahsedilen şey gördügüm kadarıyla hep griden griye gecikme süresi ve bu monitörlerin tipik gecikme süreleri 5ms. Sormak istedigim bu griden griye gecikme süresinin 2ms olması ciddi bir görüntü kalitesi farkı yaratıyor mu acaba. Sizin bildiginiz makul fiyatlı hem griden griye hem de tipik gecikme süresi 2ms olan bir monitör var mı (ya da böyle bir şey teknik olarak mümkün mü). Bir de daha önce bir arkadaş white led özelligi olan şu monitörü önermişti

http://www.aoc-europe.com/tr/monitors/phased_out/22_V22.php

Bu teknolojinin görüntü kalitesine etkisi nedir. Son sorum da nokta aralıgı sıklıgı ile ilgili. Almayı düşündügüm iki monitörde de nokta aralıgı 0,282 x 0,282 mm ve bu gördügüm en yüksek deger. Bu ciddi bir görüntü kalitesi kaybına neden olur mu ?

Kafanıza göre 16/10 ebatlarında 22 inch bir monitör de önerebilirsiniz, bütçe max 300 dolar.

Hadi arkadaşlar bir el atında şöyle güzel bir monitör alayım

Teşekkürler

Son Düzenleme: Kemal Dogan ~ 04 Ağustos 2010 18:22
ciX
04-08-2010, 18:59   |  #2  
Yıllanmış Üye
452 mesaj

oyunlarda 2ms olması önemli monitör icin ondan 2ms li olanlar tercihin olmalı eğer iyi bir performans bekliyorsan oyunlar icin.. ßenim önerim ßu dier monitörler vasat.. http://www.sanalmarketim.com/uru ... h-Genis-Led-Monitor

Kemal Dogan
04-08-2010, 19:42   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
200 mesaj
Alıntı: cixboywin  
oyunlarda 2ms olması önemli monitör icin ondan 2ms li olanlar tercihin olmalı eğer iyi bir performans bekliyorsan oyunlar icin.. ßenim önerim ßu dier monitörler vasat.. http://www.sanalmarketim.com/uru ... h-Genis-Led-Monitor

Hocam bunun hdmi girişleri dışında bir ekstra özelligi yok, onlar da bana lazım degil zaten, neden fazladan 70-80 dolar ödeyeyim ???

Batuhan Karsan 26
04-08-2010, 19:46   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 62
2,471 mesaj

Ya nerden aldında 4870 i garantide 5770 i gönderdiler söyler misin?

HelluS
04-08-2010, 19:58   |  #5  
Yıllanmış Üye
390 mesaj

Çünkü LED.Hem görüntü kalitesi demek hemde az enerji tüketimi.Bugün 70-80 dersin yarın elektrikle ödersin 60W farkı saat başınaLED olması ve nokta aralığı her kullanıcı için düşünülmesi gereken nokta senin dediğin HDMI'yı küçümseme bile yanlış. Ben arkadaşın önerdiği monitörün 24'' ve Full HD olanını alacam nasipse. Görüntüyü gözümle gördümmü yok fakat LG+LED+HDMI+O Kontrast oranı ile önceki monitörüm olan 220E1SB Philips ile uçurum olacağını biliyorum. Tercih senin. Full HD aramıyorsan arkadaşın dediği en mantıklı olanı o demese ben önerecektimi, Benim dediğim bütçeni aşıyor sanırım

Kemal Dogan
04-08-2010, 21:01   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
200 mesaj
Alıntı: HelluS  
Çünkü LED.Hem görüntü kalitesi demek hemde az enerji tüketimi.Bugün 70-80 dersin yarın elektrikle ödersin 60W farkı saat başınaLED olması ve nokta aralığı her kullanıcı için düşünülmesi gereken nokta senin dediğin HDMI'yı küçümseme bile yanlış. Ben arkadaşın önerdiği monitörün 24'' ve Full HD olanını alacam nasipse. Görüntüyü gözümle gördümmü yok fakat LG+LED+HDMI+O Kontrast oranı ile önceki monitörüm olan 220E1SB Philips ile uçurum olacağını biliyorum. Tercih senin. Full HD aramıyorsan arkadaşın dediği en mantıklı olanı o demese ben önerecektimi, Benim dediğim bütçeni aşıyor sanırı

Bütçe meselesi degil aslında, 22" 'den büyük monitörler bana oyun için haddinden fazla büyük gibi geliyor (bilgisayar masasına koyup 1 metre önünden oynamaktan bahsediyorum) Ben 23-24" leri gördüm, hiç kullanışlı görünmedi bana. Nette biraz dolaştım 22" iyi bir monitör için 300 dolar yeterli gibi göründü bana, donanıma ihtiyacın ötesinde fazladan para vermeyi de hiç sevmem. LED mevzusunun önemini pek bilmiyordum açıkçası, ben daha çok nokta aralıgı, gecikme süresi..vb şeylere odaklanmıştım.

Bir de şeyi sormak istiyorum, gecikme süresi kimi monitörlerde 2ms gtg (griden griye) şeklinde yazılırken bazılarında sadece 2ms yazıyor. Bunun sebebi yanlızca 2ms yazanların hem griden griye hem tipik gecikme sürelerinin 2ms olması mı yoksa 2ms yanlızca griden griye için geçerli olan bir gecikme süresi midir (yani aralarında fark yok mu)? 

@Batuhan
Inventus 

Son Düzenleme: Kemal Dogan ~ 04 Ağustos 2010 21:03
HelluS
04-08-2010, 21:30   |  #7  
Yıllanmış Üye
390 mesaj

Fark yok 2ms arasında bence ondan daha önemli şeyler var madem o kadar tam performans oyun oynamayacaksın 5ms işini görür. CRT lerden sonra lcd ve led tipi monitörlerde nokta aralığı fazla maalesef bu yüzden göz bozulmasına bire bir. Sen kendine uygun minimum nokta aralıklı ve led bir monitör bulman en mantıklı seçim olacaktır. Sırasıyla çözünürlük, parlaklık seviyesi, ve ergonomiye önem verirsen kendine göre bir monitör bulmuş olursun.HDMI çıkışın olmasını kesinlikle unutma...

ciX
05-08-2010, 00:54   |  #8  
Yıllanmış Üye
452 mesaj

"bütçe max 300 dolar.

Hadi arkadaşlar bir el atında şöyle güzel bir monitör alayım"

ßütçene uygun bir monitör önerdim yukardaki yazına göre ama 70-80 tl daha vermem buna diyorsun o da ilginç.. o bütçeye alabilecegin en iyi monitör o ßuarada.. gönül ister ki ßenim monitörü (SAMSUNG XL2370 23" 2ms Full HD DVI HDMI Geniş Siyah Led Monitör)  al ama bütçeyi a$arsın :D

Kemal Dogan
05-08-2010, 01:27   |  #9  
OP Yıllanmış Üye
200 mesaj
Alıntı: cixboywin  
 ßütçene uygun bir monitör önerdim yukardaki yazına göre ama 70-80 tl daha vermem buna diyorsun o da ilginç.. o bütçeye alabilecegin en iyi monitör o ßuarada.. gönül ister ki ßenim monitörü (SAMSUNG XL2370 23" 2ms Full HD DVI HDMI Geniş Siyah Led Monitör)  al ama bütçeyi a$arsın :D

Şimdi öyle de ihtiyacım olmayan şeylere de para vermek istemiyorum. Bütçe 300 dolar dememin sebepleri 22" 'den büyük monitör almak istememem ve nette yaptıgım küçük bir araştırma sonrası 300 dolara bu ebatta iyi bir monitör alabilecegime ikna olmam. Önerdigin monitöre de baktım, LG'nin sitesinde gecikme süresi 5ms olarak görünüyor...

http://www.lg.com/tr/it-urunleri/monitor/LG-W2286L.jsp

...ayrıca ebatları da 16/9 ki ben en boy oranı birbirine daha yakın bir monitör almak istedigim için kesinlikle 16/10 oranlı bir monitör alacagım. Gerçekten kaliteli bir monitör için daha fazla da verebilirim ancak bazı teknik konularda hala kafamda netleşemedim. Mesela bazı yabancı forumlarda 2ms gtg'nin bir pazarlama hilesi oldugu söyleniyor. 2ms gtg şeklinde pazarlanan monitörlerinde aslında pratikte 5ms oldugu, tepki süresini daha kısa gösterme adına en kolay+hızlı dönüştürülebilecek renklerden grinin bu şekilde ön plana çıkarılarak kullanıcıların kandırılmaya çalışıldıgından bahsediyorlar. Ayrıca kontrast özellikleri bölümünde görünen 1/1000, 1/10000, 1/30000, 1/2000000 gibi çok farklı degerlerde de kafa karıştırmak için birebir.

O sondaki alaycı ifaden de pek hoş degil. İstersem senin monitöründen 2 tane alırım, ben ögretmenim, ek derslerle birlikte 1900 TL civarı maaşım var, bekarım, dairem var, sıfır sorumluluk, bütün paramı kendime harcıyorum, millet bu sıcakta harıl harıl çalışırken ben 18 hazirandan beri evde keyif yapıyorum, ok ??? :)

Son Düzenleme: Kemal Dogan ~ 05 Ağustos 2010 01:47
HelluS
05-08-2010, 03:41   |  #10  
Yıllanmış Üye
390 mesaj

Sayın Hocam sizin için 5ms olmasının herhangi bir dezavantajı olmayacaktır. Şuan ki tepki süreleri zaten olası gölge durumunu en az hissedilebilir seviyeye getirdi(5ms bile kötü değil. Bence bu lcd monitörlerin yeni çıktığı zamanlarda doğal olarak crt'lerde yaşanmayan gecikmeden kalan ve hala dilde dolaşan birşey. Tam bir oyun düşkünü olmamanız zaten bu faktörü geriye atıyor dediğim gibi nokta aralığı> çözünürlük> parlaklık seviyesi> tepki süresi en mantıklı yol izleme olacaktır. Fakat ben oyuncu olduğum için tepki süresini başa alıyorum. Size kalmış herşeyi aynı tepki süresi farklıya fiyat farkı vererek tüm isteklerinize cevap verebilirsiniz.

Kapalı Hesap (154666)
05-08-2010, 11:06   |  #11  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Satıcıların yönlendirmelerine kanma. kendi kriterlrini belirle bence. Piyasada 3-5 ms tepki etiketli çok  kalitesiz ürünler dolaşıyor.
Ben ilk çıktığı dönemlerde almış olduğum samsung 152x LCD monitörü kullanıyorum. 25 ms tepki süresi var ama günümüzde 5 ms tepki süresi var diye satılan çoğu monitörden daha hızlı. film seyrederken belli oluyor. Sorarken önce 4:3 formatında monitör arıyorum diyerek araştır satıcıların tavırlarından anlayacaksın