Lens Çeşitleri ve Seçimi ( çok soru var :) )

Kapalı Hesap (107285)
10-10-2010, 14:08   |  #1  
OP Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
853 mesaj

Aslında Dslr makinem yok teknik bilgim de yok yeni yeni araştırmaya başladım imkanım olursa bir süre sonra bi makine alıp başlamak istiyorum. Anlayabildiğim kadarıyla lenslerin önemi gövdeden daha önce geliyor. ( Fiyatlardan da belli oluyor :)  ). Bana bu konuda biraz bilgi verebilir misiniz ? özellikle lens seçimi hakkında hangi tarz resim için nasıl bir lens almak gerekir ? En dikkatimi çeken şu mm değerleri ( odak noktası mesafesi oluyor herhalde ) , 18-55 mm var, 35 mm var, 14-200 mm gibi 300 gibi daha büyük aralıklara sahip olanlar var, uç tarafı yarım küre şeklinde olanlar var. Bunlar tam olarak neyi ifade ediyor yani hangisi hangi amaca yönelik hazırlanmış lensler? Örnek vermem gerekirse ben makro fotoğraflara ilgi duyuyorum bi de şu hızlı gerçekleşen olayların fotoğranması olayı ( kurşun gibi, su damlası gibi )bunun için nasıl bir ekipmana ihtiyacım olur ? Dikkat etmem gereken şeyler ( marka, ıso değeri, olmazsa olmaz özellikler vs. ) neler söyleyebilirsiniz ? Ayrıca kompakt makineler ne derece iş görür onlar maddi açıdan bana daha uygun da :) şimdilik dslr çok zor görünüyor( veya f/p anlamında tavsiyeleriniz ). son olarak teknik bilgi için önerebileceğiniz bi site bi e-kitap görsel set gibi kaynaklar varsa iyi olur. İnş kendimi anlatabilmişimdir :) ,yardımlarınızı bekliyorum.

Kapalı Hesap (154666)
10-10-2010, 15:33   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Bu konu ile ilgili her türlü yardımda bulunabilirim

Kapalı Hesap (107285)
10-10-2010, 15:57   |  #3  
OP Kapalı Hesap
853 mesaj
Alıntı: mr_yamyam  
Bu konu ile ilgili her türlü yardımda bulunabilirim

Evet ilgilenirseniz iyi olur ama aklınızdan geçeni tam olarak anlayamadım. yani ben kendimce birkaç soru ile olayı az da olsa daha iyi anlarım diye düşünmüştüm ama sorular hakkında bir yorum yapmadığınıza göre pek yazarak anlatılacak bir konu olmadığı kanısına varıyorum.

Kapalı Hesap (154666)
10-10-2010, 19:08   |  #4  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

Hayır
Konu çok geniş olduğu için sorularınızı tek tek ele almak için demiştim
Öncelikle bütçeniz ya da amacınız..
Amatör fotoğrafçılık düşüncesiyle birkaç öneri yazayım..
Öncelikle iyi kalite fotoğaflar için iyi lens gerekecektir.
Şu aparatları soruştur.
18 ya da 24 mm geniş açı
50 mm normal objektif
135 mm tele objektif
Tüm objektiflerinin parasoley genişliği eşit olmalı ki bir filtre taktığında diğer objektiflerle kullanabilmelisiniz
bunlarla birlikte
2X-4X makro aparat Objektifin önüne takılan büyüteç şeklinde lens
2X Tele konverter Objektiften önce makinaya takılan ve objektif açısını iki kere daraltan (Görüşü iki kat yakınlaştıran)
Polarize filtre.... Objektifin önüne takılan yansımaları engelleyen gri renkli cam şeklinde aparat
Tabiiki iyi ölçüm yapabileceğin bir gövde de almalısın Bunun için kriterler
Matrix ve spot ölçüm yapabilmeli
Fill flaş tekniğine uygun olmalı. (Güneş ışığında bile flaşla çekim yapılabilmeli)
Saniyede 5 kare çekebilecek hızı olmalı.
Gece pozlanmaları ve çekimleri için modları olmalı 30 saniyeye kadar ölçüm imkanı vermeli.
BAŞKA SORULARIN VARSA YARDIMCI OLURUM

Kapalı Hesap (154666)
10-10-2010, 19:19   |  #5  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

bi de şu hızlı gerçekleşen olayların fotoğranması olayı ( kurşun gibi, su damlası gibi )bunun için nasıl bir ekipmana ihtiyacım olur ?
DEMİŞSİN
Bunun için hız (ENSTANTENE) önem taşımaktadır.
Makinanın çekebileceği en fazla hızı ifade eder. asa ise ışığa duyarlılığı ifade eder.
Ancak yüksek asa da hızın ışığıa göre artar fakat detay ve çözünürlük azalır.
Eğer 1/3000 ve üzeri enstanteneye sahip bir makina düşünürsen su damlacıklarını çekebilirsin ancak kurşun olayı için çok farklı teknikler ve çok fazla hızlar gerekecektir. bu tür makinalar bir servet değerindedir.

Kapalı Hesap (107285)
11-10-2010, 13:26   |  #6  
OP Kapalı Hesap
853 mesaj
Alıntı: mr_yamyam  
Öncelikle yazdıklarınız için teşekkürler sayenizde biraz daha bilgi sahibi oldum.
Bütçemi ve amacımı sormuşsunuz. Üni.'de öğrenci olduğum için çok büyük bir bütçem yok. 1500 tl kadar ayırabildığım bi miktar var, zorlarsak max. 2500'e çıkarabilirim  . 
Yapmak istediklerim;
Klasik eş dost aile fotoğrafları
doğada börtü böcek makro çekim 
belki su altına inmek istersem ona uygun ekipman ( galiba makineyi sudan koruyan kaplar oluyor, fazla külfet getirmez diye umuyorum :) )
son olarak ta su damlası gibi...  ( anladığım kadarıyla maddi olarak ağır yük getirecek ,böyleyse feragat edilebilir )

Bu tarz kullanım alanlarında bugünlük işimi görecek tecrübe kazanmamı sağlayacak ileride hem maddi durumumun ve bilgimin artmasıyla gerekli takvileri yapabileceğim bütçeme uygun bir makine alabilir miyim? evetse f/p'ı  ve kullanmayacağım özellikleri de dikkate alarak birşeyler tavsiye edebilir misiniz?  ya da biraz daha bekle de diyebilirsiniz.  zaten çok acelem yok dediğim gibi yeni yeni girdim bu konuya, iyice bilinçlenmeden ve uygun zamanı beklemeden birşey almayı düşünmüyorum.

Sizi baya yordum kusura bakmayın :) Teşekkürü de unutmayalım.

18 ya da 24 mm geniş açı
50 mm normal objektif
135 mm tele objektif        demişsiniz bunların üçü yerine bir tane 18-200 mm lik objektif aynı işi görmez mi?

Kapalı Hesap (154666)
11-10-2010, 18:20   |  #7  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

Eğer kaliteli fotoğraf çekmeyi düşünüyorsan zoomlu objektiflerden kaçınmanı tavsiye ederim. Tek objektif kullanmalısın. Ama bütçe ve fiyat performans olayını düşündüğümüzde şu seçeneği sunabilirim.
Öncelikle iyi kalite olmak koşuluyla zoom faktörü az olan objektifleri tercih edebilirsin
18-75mm
75-200 mm gibi
eğer 18-200mm gibi tek bir objektif almayı düşünürsen distorsiyon fazla olacaktır. Ayrıca çözünürlüğün de ışık geçirgenliğin de iyi olmayacaktır.
Verdiğin şartlar doğrultusunda şu önerilerim olacak
1 Cannon
2 Nikon
Canon un en üst modeli olan EOS1D ile başlarsak ki dünyanın en iyi makinaları arasındadır. Herkesin almaya gücü yetmez Bu yüzden size EOS 30D yi öneririm. O bütçeyle temin edebilirsin sanırım. Ancak satıcı sana EOS300D vereyim daha iyidir derse inanma. Canon da iyi seri daha az rakamlı olanlardır.
Nikonun tavsiye edebileceğim bildiğim tek modeli F90 D dir Özellikleri senin tüm isteklerini karşılamaya yetecektir.
Su damlarını Bahsettiğim iki model ile rahat çekebilirsin. Özellikle alacağın objektiflerin ışık değeri düşük olursa. Başlangıç için 50 mm F 1:1.8 ideal olacaktır. Bu objektife uygun Bir makro objektif (objektifin önüne takılan büyüteç şeklindeki lens) ile çok yakın Börtü böcekleri çekebilirsin. Bu objektifler pahalı değildir. en fazla 100-150 tl Ve de en önemlisi polarize filtre
Böyle bir makina ile Başlangıç yapıp eş dost fotoğrafları, Börtü böcük fotoları ve muhtelif manzara fotoları çekebilirsin. İlerde bütçen uygun olduğunda diğer objektifleri de temin edebilirsin.