Merhaba arkadaşlar. Acer aspire 5739G leptopum var. Windows7 Ultimate 64 bit. Bu leptop a internet cafede format atıldıklan sonra böyle oldu. Sistemimi virüs programlarıyla tarattım ama olmadı. yardımlarınız için teşekkürler. Cd ve dvd yi okuyor ama boş gösteriyor
Leptop um CD ve DVD okumuyor.
Sürücü eksikliği olabilir.
Acerın sitesinden dvd sürücünüzle(pc modelinize göre) ilgili sürücüyü bulun ve yükleyin.Ya da device managerdan sürücüyü güncelleyebilirsiniz.
dvd ve cd sürücülere driver gerekmez.
windows kurulurken bütün marka ve modellere tek bir sürücü kurulur.Bu da windows ME'den sonra tüm windows sürümlerinde bulunur.(ATAPI sürücüleri)
WIN ME öncesinde ise başlangıç disketi ile kuruluyordu
Sorunu donanımsal olabilir
firmware ayrıdır.O optik sürücünün kendi iç yazılımıdır.Dvd-rom'u söküp başka bir bilgisayara taktığında o yazılım onunla gider.
Optik sürücünün kendi eprom'una yazılır.
Bir dvd sürücü de dvd bölgesi özelliği vardır.Bu özellik sadece 5 kere değiştirilebilir.Başka bir makineye de taksanız.Format da atsanız bu değişiklik hakkı bittiğinde bu ayar değiştirilemez.
Genelde bu ayarı tekrar eski haline getirmek için kullanılır.
Aslında buna optik sürücünün bios'u diyebiliriz.Cihaz kimliği bu yazılım ile gelir.Firmware'si çökmüş cihaz windows'a bir kimlik bilgisi veremez.Yani bir dvd-rom olduğunu bile bilemez
Driver ise windows'un o donanımı nasıl çalıştıracağı ile ilgilidir.
driver yüklü olmayabilir. driveri yükleyip bi daha dene bence.
Görüşmek için bir tek Skype kullanıyorum alternatif felan bilmem mikrofon'u başka şey içinde kullanmıyorum :)
eğer sorun donaımsal değil ise driverlarını tekrar kur ve böle dene bunu için devid.info dan yardım alabilirsin sana yardımcı olabilir site ..
Hala sorun devam ediyor mu?+1 ve eğer hala ediyorsa şöyle bir deneme yapalım. Windows DVD'si ya da açılışta çalışabilen bir linux, vs.. elinizde nasıl bir açılış cd'si mevcutsa dizüstüne takın ve baştan başlatın. Eğer sistem dvd'den başlıyorsa en azından çözüm önerilerimiz Windows problemleri üzerine olacaktır ;)
+1 ve eğer hala ediyorsa şöyle bir deneme yapalım. Windows DVD'si ya da açılışta çalışabilen bir linux, vs.. elinizde nasıl bir açılış cd'si mevcutsa dizüstüne takın ve baştan başlatın. Eğer sistem dvd'den başlıyorsa en azından çözüm önerilerimiz Windows problemleri üzerine olacaktır ;)Güzel mantık, akıllıca taktik...
+1 ve eğer hala ediyorsa şöyle bir deneme yapalım. Windows DVD'si ya da açılışta çalışabilen bir linux, vs.. elinizde nasıl bir açılış cd'si mevcutsa dizüstüne takın ve baştan başlatın. Eğer sistem dvd'den başlıyorsa en azından çözüm önerilerimiz Windows problemleri üzerine olacaktır ;)Yazıcının cd sini okudu. İlginç. Resim yüklü CD yi okumuyor. Evdeki bütün cdleri denedim.Bitek yazıcınn cdsini okudu. Bu arada xp cdsini de okudu.
Hımm. Ek olarak şöyle yapalım o halde. Siz Windows'u kendiniz 0'dan ve KESİNLİKLE OYNANMAMIŞ ORJİNAL bir cd'den tekrar kurun. Mevcut atapi dll dosyanızda problem/windows dll kayıt sorunu/vs.. vs.. oluşmuşsa da böyle yapabiliyor. Kafede yüklenen XP cd'si kuvvetle muhtemel oynanmış bir cd'dir ve içindeki sürücüler değiştirilmiştir. Sizin optik aygıtınız da sanki bu değiştirilmiş sürücüsü yüzünden hızını kaybetmiş (çizik veya orjinal olmayan cd/dvd'ler optik aygıtın hızını azaltıp arttırmasını beklerler ki lazer bu hatalı/kuvvetsiz yazılmış alanlara iyi nüfuz edebilsin - orjinal ve altı gümüş cd'ler okunmak için öyle çok bir talepte bulunmazlar) gibi gözüküyor. Sağlam bir Windows kurun, konuyu ondan sonra konuşalım daha sağlıklı olacak.