Linux'a geçerken...

Ferhat CAN
28-10-2009, 17:04   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
136 mesaj

Merhaba arkadaşlar,

Biliyorum birçok benzer konu açılmış ancak konular çok dağınık. İstediğim cevapları bir türlü alamadım. Bu nedenle yeni bir konu açtım. Şu an Windows 7 Ultimate RTM kullanıyorum. Linux hayatımda kullanmadım ve denemek istiyorum. Öneri almak istiyorum. Asus F3 SR 200 DR notebook var.<
-------------------------
Sistem özelliklerim :
Intel Core 2 Duo Santa Rosa T7250 2.0 Ghz 4 MB
2 GB Ram
AMD (ATI) Mobility Radeon HD x2400
120 GB Harddisc
-------------------------
Sorularım şunlar ;
1- Windows 7'den Linux'a geçecek biri için en uygun versiyon hangisidir? (   adresinde yapmış olduğum teste göre bana uygun olanlar :  Linux Mint, Opensuse, Ubuntu, Mandriva ve Kubuntu )
2- Pratik kullanım, hız ve kolaylık dışında biraz görselliğe önem veririm. Bu doğrultuda öneriler ne olur?
3- Sabit disklerim 2'ye bölünmüş durumda şu an. C'ye direkt format atıp Linux'u buraya kursam, D'de ki dosyalarım saklanır mı ve kullanabilir miyim?
4- Son olarak, şu 2 günlük tatili fırsat bilerek bu işle uğraşma kararını almıştım. Bütün bunlarla uğraşmama değecek midir sizce? Linux için Windows 7'den vazgeçmem ne kadar mantıklı?<

Son Düzenleme: Ferhat CAN ~ 28 Ekim 2009 17:05
Kal-El
28-10-2009, 17:26   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj

1) Windows'tan Linux'a geçecek olanlar için en iyi sürüm bence Kubuntu'dur. Kubuntu KDE masaüstü ortamı kullanır. Ubuntu Gnome kullanır. Ubuntu da kurabilirsin. Kubuntu Windows'a daha yakın bir görünüme sahiptir. Bence Ubuntu kur.

2) Onlarca Linux dağıtımı var. Her birinin görselliği farklı. Ben Ubuntu, Fedora, Debian, RedHat kullanmış biri olarak özelleştirebilmesi en kolay ve arkasında desteği en geniş olan olarak Ubuntu derim. Compiz sayesinde Windows 7'dekinden daha görsel bir şölen yaşabilirsin. Zaten sistemin yeterli.

3) Kurulum esnasında D'ye ilişmezsen oradaki dosyalar olduğu gibi durur ve erişebilirsin. İki işletim sistemi birden kullanacaksan iki farklı bölüme kur derim. C'ye Linux kuracaksan, D'de olsun Windows'un.

4) Linux'a geçip iki gün sonra sıkılıp, ya da bir şeyi yapamadıktan sonra "Abi çok dandik" diyip silen çok insan gördüm. Birincisi şu: Uğraşmadan olmaz. Ubuntu adına konuşursam(ki artık çoğu dağıtımda da işler bu şekilde yürütülüyor) terminalden kod girerek yapabileceğin işleri uygulama arayüzleri sayesinde Windows'ta olduğu gibi de yapabilirsin. Sorun olduğu zaman yapacağın tek şey sorunun kaynağını araştırmak. Çözüm bulamayacağın bir sorun çok çok nadirdir. İnternette Ubuntu ile ilgili forumlar çok fazla. Özellikle Ubuntu-tr.org resmi sitesinde cevap bulamayacağın soru yok.

Bence ilk olarak iki sistemi birden kullan. Linux'ta kullanacağın bazı programlara alışana kadar ikisini bi arada götürürsün. Mesela en yüzeysel insanın yapacağı yorum şudur. "Abi Linux'ta MSN yok, Winamp yok". Böyle bir bakış açısına sahipsen hiç bulaşma bile. Linux dağıtımları için MSN türevi, Winamp türevi onlarca uygulama var. Kullanırsın, aynı tadı alırsın almazsın o sana bağlı. Alışkanlıklardan vazgeçmek zordur. İnsanların Linux'a çekimser bakmasının başlıca nedenlerinden birisi de budur.

Ferhat CAN
28-10-2009, 17:34   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
136 mesaj

Çok güzel yazmışsın teşekkürler. Yeniliğe açık bir insanım o konuda sorunum olmaz. Zaten Win 7 ile neredeyse hiç sorun yaşamadığım halde amacım değişiklik.Tek problem gün geçtikçe sistemde oluşan gözle görülür yavaşlama. Tavsiyeler nedeniyle Linux denemek istiyorum. Ubuntu ile başlayabilirim.
Teşekkürler tavsiyeler için.

Kapalı Hesap (107285)
31-10-2009, 20:12   |  #4  
Kapalı Hesap
853 mesaj

Geçin abi ubuntuya ben de yeni geçtim , Aldım başıma belayı çok uğraştırıyor ama aynı zamanda da bağlıyor kendine  :S denemesi bedava

Kal-El
01-11-2009, 11:22   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj

Bir sistemi ilk kurduğunuzda oturtana kadar bir süre uğraşmanız gerekebilir. Bu Windows'ta da böyledir. Sürücü sorunları çıktığında günlerce ses kartı, ekran kartı bozuk durduğumuz günler de oldu Windows'ta.

Linux'ta işler biraz daha farklı olduğu için size sorunmuş gibi geliyor, ama değil. Linux iyidir :)

Son Düzenleme: Kal-El ~ 01 Kasım 2009 11:24