linux düşmanı casper

fyodor
28-04-2009, 09:52   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj

selam arkadaşlar bende casper cpb-t239-9e95 model laptop var. Sorun şu ki bu bilgisayara hiçbir linux dağıtımını ne kurabiliyorum ne de live cd özelliğini kullanabiliyorum knoppix mandriva ubuntu ve kubuntu denedim olmadı
en son güncel ubuntu 9.04 ü indirdim cd ye yazdım cd den başlattım normal kur deyince acpi capable diyo ekran siyahlaşıyo ve öyle kalıyo pc kurulumda f6 ile acpi of yapıp kuruyom bu sefer de pnp bios fatal error diyo ve update bios diyo kurarkaen hem acpi off hem de pnp bios off yapınca da diskleri görmüyo usbleri görmüyo lafın kısası kurulmuyo bi türlü biosu güncelleyecem ama casper in sitesi iğrenç hiç bir driver yok orda nasıl bulabilirim bu makinanın biosunu acaba

H@ckerCesur
28-04-2009, 10:42   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,881 mesaj

linuxu unut windowsa devam et. Demek ki desteklemiyor. Bios güncellesen dahi sonucun degişecegini sanmıyorum.

hipocampus
28-04-2009, 23:21   |  #3  
Taze Üye
2 mesaj

aynı model bilgisayar bendede var bende bu sisteme vistada başka sistem yükleyemiyorum xp yükleyebiliyormusun sen?

Banned
28-04-2009, 23:57   |  #4  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

Öncelikle belirteyim sistem özelliklerinizi bilmiyorum.

1.) Yönden ele alırsak bildiğiniz üzere casper hiçbir şekilde donanım üretimi yapmıyor, sadece logosu koyuluyor. Yani casper, exper vs. alacağınız bir cihazla toplayacağınız bir cihaz arasında bir fark yok. Hatta kendi donanımını üreten hiç firma yok. Bugün benim bilgiğim missal anart için(en bilindik)chip set üreten firmalar intel, amd, nvidia, via. Yani hangi fimanın ürününü alırsanız alın bu chipsetlerden birine sahip olursunuz ve sürücünüz üretici sitesinde vardır. Hakeza bios ve bios güncellemeleride. Sonuç donanım olarak casper yada diğer oem firmalarrı suçlamaktansa kendi bilgilerimizi irdelemek gerekir.

2.) Yön son bir hafta içersinde 20 den fazla linux denemem oldu. özelikle  bahsi geçen kurmaya çalıştığınız ubuntu 9.04 de ekran kartımı bir türlü tanıtamadım. Düşünün bir  şekilde sürücüyü kurup, sürücü kurulumundan sonra sistemin açılmasını başarıyorum sevgili ubuntum halihazırdaki ekran kartım dururken işlemcimi ve sistem ram'ini ekran kartı olarak kullanıyor. 9.04 dün aşırı derecede sürücü, özellikle ekran kartı sürücü proplemi var. Hakeza diğer linux tüevleri ne kadar iyi? Az önce, siteye girip size yazmaya başlamadan önce tam bir saat open suse denemem yüzünden maffolan disk mbr lerini düzeltmekle uğraştım. Sevgili susem hem gördüğü tüm disklere grup kurup yönetmi altına alıyor hemde ntfs yi tanımıyormuş, ne bilirdim. Sağolsun xp cd ile ancak halledebildim. Şahsım adına sistemim xp ye yettikten sonra hiçbir linux sürümünü windowsun yerine koyup kullanmak istemem. Ayrıcasizinde ekran kartı proplemini aşabileceğiniz zannetmiyorum, aşamadıktan sonra kurup kullanmanın ne anlamı kalır ki?

3.Yön  Linux cd den itibaren windows gibi değildir. Kaç defa başıma gelmiştir bizzat kendi ftp sinden indirip yazdığım linux imajları bozuk çıkmıştır. İmaj inerken, yazılırken, kullanılırken bir hata olsun, cd de toz dahi olsa sevgili linuxumuz çalışmayı reddeder. Linux yazarları bunu bildikleri için daha cd boot menü başına cd yi hatalar için denetle seçeneği koymuşlar.

4. Yön ubuntu kurulumunu bizzat windows ortamında yapabiliyorsunuz. Bu şekilde ubuntu kendisine bir sanal sürücü oluşturup kuruluyor ancak virtual makina gibi değil gerçekten sisteme bir sistem olarak kuruluyor ve siz açılışta seçip kullanabiliyorsunuz. En doğru kurulum sizin için bu olsa gerek. Geniş bilgi birkaçgün önce sitede yayınlandı bir araştırmanızı öneririm.

fyodor
29-04-2009, 22:36   |  #5  
OP Taze Üye
6 mesaj

arkadaşlar cevaplarınız için sağolun öncelikle hipocampus arkadaş sormuş xp kurabiliyomusun diye onu cevaplayayım evet kurabiliyorum ve daha önce kurdum şimdi windows 7 var pc mde xp kurmak için bios ta ayar var installed os başlığı altında oradan vista xp veya other seçebiliyosun xp seçilip xp rahat bi şekilde kuruluyo

şimdi yazdıklarım khramn arkadaş ile ilgili
sanırım ana kart sis chipsetli bios update yi sis sitesinde mi arayayım
ubuntu 9.04 ü başka bir pc ye kurdum markası compaq idi galiba çok iyi çalıştı ekran kartı sürücüsünü kendisi indirdi kurdu ve compiz efektlerini gösterdi
bahsi geçen ekran kartı nvidia. nvidia nın linux konusunda ati den daha iyi olduğunu duydum.benim ekran kartımda nvidia olduğu için fazla bi sorun yaşayacağımı zannetmiyorum. aynı ubuntu başka bilgisayarda sorunsuz çalıştığına göre cd de bi hata olamaz.
dediğiniz gibi ubuntuyu wubi ile windows ortamında kurdum sonra pc yeniden başladı ve ubuntuyu seçip açmaya çalıştım açarken acpi capable machine please wait diyip karartıyo ekranı ve bekliyo hiçbişey yapmadan. tekrar yeniden başlatıp yine ubuntu yu seçiyom daha sonra esc for menü diyo basıyom esc ye ve workaround acpi seçiyom bu seferde sistem açılıyo ancak usbler touchpad ve klavye çalışmıyo. sorun kesinlikle makinanın biosundan kaynaklanıyo bana yeni bi bios lazım

barguti
30-04-2009, 18:40   |  #6  
Yıllanmış Üye
168 mesaj

linux'ta ki donanım tanıma oalyı bugün vistadan iyidir , ubuntu 7.10 sürümünden beri ati ekran kartımı tanıyor ben birşey yapmadan :) mesele bios ayarlarındandır doğru ayarlarla mac os x bile kurabilirsiniz sisteme , değil ki linux ;)

Banned
30-04-2009, 22:17   |  #7  
Banlandı
5,777 mesaj
barguti
linux'ta ki donanım tanıma oalyı bugün vistadan iyidir , ubuntu 7.10 sürümünden beri ati ekran kartımı tanıyor ben birşey yapmadan :) mesele bios ayarlarındandır doğru ayarlarla mac os x bile kurabilirsiniz sisteme , değil ki linux ;)
Ben birşey demeyim, ubuntununkendi resmi sitesine girip bir bakın  bakalım ati ekran kartlarını ne kadar tanıyormuş. Hadi küçük bir örnek vereyim hiçbir 3xxx ve 4xxx serisi kartları tanımıyor ve sürücüsü yüklenince sistemi açmıyor.

barguti
01-05-2009, 01:48   |  #8  
Yıllanmış Üye
168 mesaj

khramn , tam olarak kullandığın sürüm ve ekran kartı modelini yazarsan bi çözüm üretebiliriz diye düşünüyorum.

Banned
01-05-2009, 10:32   |  #9  
Banlandı
5,777 mesaj
barguti
khramn , tam olarak kullandığın sürüm ve ekran kartı modelini yazarsan bi çözüm üretebiliriz diye düşünüyorum.
Öncelikle belirteyim soruna ubuntunun resmi sitesindede çözüm ulamadılar, bulabildiğim en iyi çözüm ubuntunun ancak 3xxx ve 4xxx serisi öncesi eski  ekran kartlarını desteklediği.

Ekran kartım ati 3650 512 mb DDR2 128 bit (asus)

Bu arada farkettiğim bir başka sorun işlemcimle ilgili. Ubuntu (9.04) pentium D dual core 2.8 x 2.8 işlemcimi tek 2.4 çekirdek olarak görüyor.

barguti
02-05-2009, 13:31   |  #10  
Yıllanmış Üye
168 mesaj

khramn resmi site olarak kastettiğin türkiye ayağı ise ubuntu'nun konuyu okudum söyleyeyim.

ubuntu global forumlarında benzer hataları alan bir çok kişi var , bir kaç kişi bu yöntemle başarılı olmuşlar.

ingilizcen olduğunu varsayarak linki ekliyorum. anlamadığın yerlere gogle ile bakmayıda dene. yapamadığın yerlerde tekrar dön ve ben tekrar ingilizce forumlarda araştırma yapayım.

En son düzenli kullandığım ubuntu sürümü intrepid ibex'ti 8.10 yani. henüz daha 9.4 için bu sorunlar normaldir zamanla oturur mutlaka. Şansıma yazıcıma kadar hiç birşeye dokunmadan ubuntu hepsini tanımıştı bende.

Gönüllü dağıtıcı olduğum için elimde ubuntu 9.4 , kubuntu 9.4 ve xubuntu 9.4'de var şu an.

Ama ben artık pc'me de mac os x yükledim ve daha başka arayışa girmem ;) Eğer farklı bir ağız tadı arıyorsan mutlaka bir hackintosh bak derim (yalnız önce tüm sistemini gözden geçir uyumluluk konusunda.)

Dediğim gibi araştırmalarını glabal forumda yaparsan daha hızlı çözüme ulaşırsın sonuçta bir çok defa ubuntu tr'de ki arkadaşlarda oradan yardımcı olmaya çalışıyorlar.

İşlemcinin 3 ghz frekanslısından var bendede. Ben çoğu zaman tek yönlü açıyorum çakışmalar olmaması için.

Tek taraflı açınca darwin boot ile 10 gblık bir rar arşivini hatasız indirip çıkartabiliyorum , cd yazdırma vs gibi işlemlerde en ufak bir hata almıyorum.

Ama normal çift yönlü açarsam 100 mblık rar arşivi olsa hata verir , cd yazdırırken denetimlerden geçemez ve programlar olmadık zamanda çökerek bunaltır.

Sorun işlemci ile ilgili , gerçek bir çift çekirdek olmadığı için çakışmalar fazlasıyla oluyor ve bu da sistem performansını etkilliyor. Keşke almasaydım diyorum ama 2 sene oldu o zamanlar core 2lerde havada uçuşmuyordu malesef.

Ama ubuntu neden öyle tanıyor ona bakmadım , aklıma gelmedi. Bir ara ona da bakarız :)