Linux belgelendirme çalışmaları yapan belgeler.org a bakabilirsin orada olabilir. Ama eğer linux bilgin yoksa kurcalama derim..Linux desteği veren firmalardan destek almayı dene...
Linux Hakkında Herşey
en azından bir fikir edinmek açısından işime yarayabilir. link verirsen sevinirim
link verdim... ;) yukarı bak
Sorun muhtemelen DMA modunun kapalı olmasından. Suse'den şaşmayın; özellikle laptoplar için bir numaralı dağıtımdır. DMA ile ilgili kısa bir araştırma yaparsanız, cevaba ulaşabilrsiniz..
SukurMuhacirlink verdim... ;) yukarıordakilerin neredeyse tamamını okudum fakat linux'u genel hatlarıyla anlatıyor benim istediğim güvenlik duvarıyla ilgili olan kısımkısacası nasıl ip den site kısıtlaması yapabileceğim yada kullanıcının kendi bilgisayrının tarihi değiştirebilmesini sağlıyacağım gibi şeyler...
Son Düzenleme: wampre ~ 19 Haziran 2006 19:49
wamprelinux'la ilgili bir bilgim yok ama çalıştığım yerde linux güvenlik duvarı mevcut linux'un parametrelerini nerden bulabilirim güvenlik duvarı ileŞirketinizin iç ağ yapısı ve gördüğünüz önlem, kısıtlama, yetkilendirme, durum ve iş davranışları nasıldır? Bilemiyoruz ancak ufak tefek hepsine deyinmeye çalışalım.Güvenik duvarı sıfatıyla konumlandırılan linux makinelerin yapabildikleri şöyledir.
Shorewall, firewallbuilder, ipcop, smoothwall, cencornet, smoothwall, Monowall(BSD tabanlı) gibi bir uygulama ile
- Belirli IP adresinden
- belirli bir network bloğundan
- belirli bir departmandan
- kaynak ve hedef bağlantı noktalarına göre
kısıtlama ve yönlendirme yapılabilirBir proxy uygulaması kullanılarak (squid ve eklenti/derlemeleri cencornet, clarkconnect, smoothwall dansguardian squidguard...)
- dosya indirilmesinin engellenmesi
- yalnızca belli tip dosyaların indirilmesi
- yalnızca belli sitelere girişe izin verilmesi
- yalnızca belli kişilere bazı ayrıcalık ve kısıtlamalar uygulanması mümkün.
Snort, prelude gibi bir IDS yazılımı ile iç ağ ve ya dışardan yapılan her türlü paket trafiği izlenebilir, yorumlanabilir, firewall uygulamaları otomatik devreye alınarak bazı portların kapatılma veya geçici süreliğine bazı adreslere erişim kısıtlaması bir nevi yapay zeka ile yaptırılabilir.
Cacti, ntop gibi bir uygulama ile ağınızın yükü, trafiği incelenebilir. Grafiklerle gözlemlenebilir.
Her uygulamanın kendine has parametreleri veya yönetim metodları olmakla birlikte genel olarak linux altında iptables uygulamasının parametreleri değiştirilerek ip yönlendirmeleri; squid veya yardımcı eklenti/filtre uygulamalarının parametreleri düzenlenerek gezilen internet siteleri ve/veya kullanılan mesajlaşma uygulamalarının kısıtlamaları yapılırlar.
Gerekli kısıtlamaların nasıl yapılabileceği ile ilgili aramalardan önce örnek bir satır yazalım.
iptables ile
#iptables -t nat -A PREROUTING -s 10.1.1.64/26 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 8080
#iptables -t nat -A PREROUTING -s 10.1.1.128/25 -p tcp --dport 80 -j REDIRECT --to-port 8080gibi komutlar verilerek kullanıcıların farkında olmadan proxy kullandırılmaları ve proxy üzerinde
/etc/squid/squid.conf dosyasının Access List bölümüneacl yasaksiteler dstdomain "/etc/squid/yasaksite_adresleri"
acl serbestsiteler dstdomain "/etc/squid/serbestsite_adresleri"seklinde tanimlayip sadece bu tex dosyalarina her satirda bir domain olacak sekilde yazmaniz ve
http_access allow serbestsiteler
http_access deny yasaksiteler
vsseklinde istediginiz gibi tanimlamaniz mumkun.
Şirketinizde kullanılan güvenlik duvarının ne olduğu hakkında biraz fikrimiz olsa belki biraz daha açıklama yapılabilirdi.
Ehline müracat ettik umarım yeterli olmuştur Tolga Karataş'ın cevabı
windowsla yapabildiğimiz herşeyi linux ile yapabiliyomuyuz???
bu çok genel bir soru evet yada hayır bu sorunun doğru cevabı olmaz ne yapmak istediğini söylersen daha net bilgi alabilirsin.
Linux için 3d oyunları emüle edebilen wine gibi bir emülatör çıkmış.Ne kadar iyidir?Bütün oyunları çalıştırabilirmi acaba?(misal doom3)
guvenligi nasil ele ala bilirz ben linuxte koruyucu koymadim linuxde geliyor dediler ama insan dinede rahat olmuyor cunku calistigini bilmedigimiz icin iki nasil anlariz resimli felan anlatim olursa aslinda super olur yoksa cekine cekine olmicak bu is sitemiz var bircok isi internetten yapiyoruz ve insan tirsiyor
http://www.armadorbilisim.com/images/dokumanlar/Hosgeldiniz.swf
bu linkten bir linux dagitimi olan Armador OS 2006 hakkinda ayrintili bilgi alabilirsin... sorunu tam olarak anlamadim ama resimli bir linux anlatimi istiyor isen bu sanirim sana bir fikir verecektir.
yaa arkadaşlar benim lnux hakkında pek bilgim yok. şimdi sorunum şu. bir network ağı var ve bu network ağında bi tane linux makina var. yani adsl modemden çıkan hat ilk önce linux maknaya sorada buradan çıkan kablo ile ağa internet dağılımı yapılıyor. şimdi bu şekilde olmasını nedeni bazı bilgisayarları internete açmak veya kapatmak. ve de bilgisayarlar nerelere girmiş ne kadar dosya indirmiş bunu görmek. bunu yöneten bi yönetim konsolu var. mesela herhangi bir bilgisayardan ben bu konsola http://internet:10000 diye giriyorum. benden kullanıcı adı ve şifre istiyo ama malesef şifreyi kaybettik veya unuttuk. bu şifre duvarını nasıl çöxerim. yardım lütfen.
Uygulamayı yeniden kurmalı yada Linux desteği veren firmalardan biri ile görüşmelisin. Çünkü bu alanda şifrenin nasıl kırılacağını anlatmak doğru değil...
benim bi sorunum var aslında bi istek
şimdi ben lınux kurmak istiyorum herhengi birini yuklemek istiyorum yuklerkende normal hardiskimdeki bilgileriminde silinmemesini istoyurum daha once kurup kaldırdım her iki seferdede hardiskimi biçimlendirmem gerekti
bu sorunu nasıl halldebilirm linux kurduğumda normal hardskim biçimlendirmden kurayım
selametle
tar.gz olarak alınmış bir imajı diskine kurabilirsin daha sonra grub ı yada lilo yu yapılandırman gerekli... Ancak önce bir tar.gz imajını alman gerkiyor.
her şey iyi güzel hoş da; bu os çok alan istemiş yaw...
ben eskiden harddiski bölümlendirirken 500MB swap 6 GB civarında da ext3 için alan ayırmıştım ve bundan önceki tüm linux tecrübelerim bu boyutlarda devam etti...
şimdi bu armador os bu değerlerde kurulup çalışıtırılamaz mı?
merhaba benim bir sorunum var
aslında uzun zamandır bilgisayarımda virtual programıyla pardus kullanıyorum sadece denemek için kurmuştum ama windowsdan daha güzel. İlk sorunum şu ben windowsla ağ kuramıyorum. bir türlü şifremi onaylattırıp bağlanamadım. ikincisiyse mpg ve avi dosyalarını birtürlü oynatamıyorum. ayrıca usb ye de ulaşmak istiyorum. bunları nasıl yapacağımı anlatırsanız sevinirim. iyi çalışmalar
6 gb ext3 yerine 7 gb ayırın çalışır ;) 500 swap ta lazım tabii yine
hoca wimdows la kıyaslasak nasıl olur?
SukurMuhacirLinux hakkında merak ettiğiniz herşeyi burada yazarak sizlere yardımcı olacağız. Buradan sizlere Linux öğretmeyi hedefliyoruz. Bu başlık altından basit komutların açıklamalarından ve Linux kurulumlarından başlayarak usta bir linux kullanıcısı olabilirsiniz.. Takip edin!
SukurMuhacirLinux hakkında merak ettiğiniz herşeyi burada yazarak sizlere yardımcı olacağız. Buradan sizlere Linux öğretmeyi hedefliyoruz. Bu başlık altından basit komutların açıklamalarından ve Linux kurulumlarından başlayarak usta bir linux kullanıcısı olabilirsiniz.. Takip edin!
Bende Pardus kurulu. Microsoft hotmail'in ücretsiz pop desteğini kaldırmış. KMail'i kullanabilmek için başka bir e-posta oluşturmamız mı gerekiyor. Veya başka bir yolu var mı? Gezindiğim sitelerde gördüğüm kadarı ile mümkün değil, gerçi çeşitli çözümler bulunmuş ama ya güvensiz ya da yetersiz. Onları da denememe rağmen olmadı.
Bizi Microsoft mahkümüyetinden kurtarın.
Aklıma geldi "parsmail" adında bir şey yapalım. Bu işler nasıl yapılır hiç bilgim olmadığı için elimden birşey gelmiyor. Sadece fikir üretiyoruz. Bir de yapabilsek. Merak var bilgi yok. Herkese saygılar.
Pardus için ses kayıdedicisi var mı? KRec (Kayıt Cihazı) var ama benim istediğim radyo ve benzeri yerlerden kayıt edebilmek. Mesela amarok'tan dinlediğim müzikleri kayıt etmek istiyorum. Teşekkürler.