Lisanssız Program Kullanmak

eyyub
22-02-2010, 23:24   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
59 mesaj

Teknik Lise 3. sınıfta Web tasarım bölümünde okuyorum. Dreamweaver-Photoshop-Flash vs. programlarını lisanssız olarak kullanıyorum. Tabi arada sırada tanıdıklardan site işleri düşüyor. Benim aklıma takılan konu bu programları lisanssız olarak kullanmam bir problem oluşturur mu? Sonuçta öğrenci olarak kullanıyorum ve meb in ders modülündede bu konular var ayrıca.. 

thethunderbolt
23-02-2010, 01:29   |  #2  
Yıllanmış Üye
101 mesaj

lisanssız olarak kullanman yasal değil ama. sende ne varda alacaklar firmalar genellikler büyük şirketlere dikkat ediyorlar onların kullanması onlar açısından ii olmaz..

eyyub
23-02-2010, 11:04   |  #3  
OP Üye
59 mesaj

orjinal olarak almayı düşündüm ama fiyatına baktığımda beni bayağı aşıyor :) 100$ fln olsa alıcaktım :)
Öğrenci sürümleri varmı acaba ??

bosluk
13-03-2010, 23:21   |  #4  
bosluk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 39
1,894 mesaj

Üniversitelerimiz, devlet dairelerimiz, vb... ; yani yasallığın %100 olması gereken her yerde malesef korsan kullanım var ülkemizde. Zaten bizim korsan anlayışımız da bir tuhaf millet olarak. Açılan konulara kısa bir bakış atarsanız, direkt cracklı, vs..'li program ya da oyun kullanıyorum yardım edin diyen arkadaşlara korsan kullanmayından başka yanıt gelmezken, durumu şöyle idi böyle oldu torrentten hede yaptım, ayda şu kadar gb bant genişliğim tuttu (oyun, film, program indirmeden sadece siteye bakarak ASLA 7-8 GB üzerine çıkılamaz zira), bu şekilde diye uzatan çoğu mesaja; sayfalarca yanıt geldiğini göreceksiniz. Merak etmeyin, hiçbirimizde programların orjinallerine verecek para yok, ve firmalarca gönderilen reklam amaçlı cd'leri dışında bilgisayar dergilerimizin bilgisayarlarında bile para ile alınmış öyle aman aman bir program olduğunu da sanmayın, gerçek bu :)

Kaldı ki, oyunlarda olmasa da programlarda şöyle bir durum var. 30 günlük deneme sürümü olarak geliyor çoğu (demo olmayanlar dışında). Böyle gelen bir yazılımın "kişisel kullanımı" yasak değil aslında, keza 30 günde bir sisteminizi formatlarsanız zaten ücretsiz kullanım yapmış oluyorsunuz istediğiniz kadar ve zaten bu programları köşebaşınızdaki bakkalınızdan da satın alamıyorsunuz. Problem, Demo ya da lisans koduyla yükleme ile gelen yazılımlarda aslında. Sizin kullandıklarınız 30 gün üzerinden olduğu için, para kazanma amacı gütmediğiniz; bilakis eğitim adı altında kullanım yaptığınızdan fazla bir sorun da olmayacaktır (zaten siz de böyle birşey duymak ve içinizi rahatlatmak için yazdınız buraya değil mi?)

Eğer içiniz rahat değilse yazdığınız yazılımların ücretsiz alternatiflerine yönelebilirsiniz tabi ve kesinlikle katıldığım bir husus bu; en azından ne başınız ağrır, ne garip tuhaf sitelerden program kovalamaya uğraşırsınız, ne de 2 senede bir ancak çıkartılan paralı yazılımların eskiliklerine katlanırsınız. Forumda korsan kullanmayın yazan arkadaşlarımızın bilgileri bu konuda daha kapsamlı olduğundan alternatifler hakkında daha fazla yardımcı olacaklardır sanıyorum. Esenlikle kalın...