Lityum-iyon pillerde "şarj hafızası" keşfi!

CHIP Online
17-04-2013, 15:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Pilinizi tam şarj etmeden işinize devam edenlerdenseniz, bu sorunu mutlaka yaşıyorsunuz...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/lit ... si-kesfi_39817.html

Resimlerle: Cebinizin pili çabuk bitmesin

Japonya ve İsviçre'de yapılan yeni bir araştırma, lityum iyon pillerin de "şarj hafızası" etkisinden etkilenebildiğini ortaya çıkardı.

Nature Materials'da yayınlanan araştırma sonuçları, "şarj hafızası" durumunun sıkça kullanılan elektrot maddesi lityum-iyon fosfat (LiFePO4) üzerinde meydana gelebildiğini söylüyor. Araştırmacılara göre bu durum, lityum-iyon tabanlı sistemlerin, pilin şarj durumunu yanlış bildirmesine yol açabildiğini söylüyor.

Elektrotlar, şarj sırasında lityum iyonları alıp bırakırlar. Tam şarjda ise parçacıklar, demir fosfattan oluşurlar. Deşarj sırasında bunlara lityum iyonlar katılır.

Bu sorun, mikroskobik seviyede doğrusal olmayan bir efektle açıklanıyor: Bazı parçacıklar, şarj olmadan lityum iyonlarını bırakabiliyorlar. Bu durum, bu belirli parçacıkların deşarj sırasında iyonları bırakmasına engel olabiliyor - böylece şarj hafızası efekti ortaya çıkıyor. Bu ise pilin tam anlamıyla deşarj olmamasına rağmen akım vermesinin durmasına neden oluyor.

Şarj hafızası, bir başka deyişle elektrotun parçacıklarının farklı lityum yoğunluklarındaki iki gruba ayrılmasından kaynaklanıyor. Sonuç olarak çok fazla kısmi şarj meydana geliyor.

Araştırmacılar, efekte çok nadir rastlandığının altını çizerken, bir pil yönetimi yazılımının sorunun üstesinden gelebileceğini söylüyorlar.

Tüm Konu: Lityum-iyon pillerde "şarj hafızası" keşfi!

Resimlerle: Cebinizin pili çabuk bitmesin

Kaynak: www.chip.com.tr