İşte böyle insanları ve böyle düşünceleri seviyorum. Kafana koydun mu yaparsın.
Şimdi yardımcı olacak bilgilere geldi;
Web Tasarımı kursa olacak birşey değil(Heves kırılmasın sakın. Ben hiç kurs almadım.) Sebebi kursta belirli şeyleri öğretirler. Hangi diller kullanılır hangileri hızlıdır hangi araçlarla kullanılır. Sertifika verirler eline bitti.
1. 6 Ay gidersin onca para dökersin Yazıktır.
2. Herşey öğretilmez o kursta iki.
3. Az bilgiyle sertifika olmuş olmamış hiçbir işe yaramaz üç.
Sertifika şu işe yarar: Ben bunu biliyorum.
Ama Sertifika şu işe yaramaz: Sadece biliyorum ama süper değilim.
Süper olmak için sertifika almak yetmez.
Kısaca kendimden bahsedeyim; Ben bilgisayar bölümü okudum senelerce üniversite lise. Toplam öğretim bilgisiyle öğrendiğim tasarım vb çok zayıftı çünkü müfredaata göre öğretilir bitti. Sertifika alacağın kursta öyledir. Temel HTML, Temel ASP.NET, PHP artık kurs ne öğrettiyse okadar bilgin vardır.
Şimdi önerime gelelim:
Kursa gitmene karşı değilim baştan söyliyeyim ama neden para harcasayasın ki?
1. Web tasarımcı HTML bilmeli. Kurs html i tam öğretmez. HTML i tam bilmiyorsan ilerde sertifikayı aldın diyelim birine bir site projesi yaptın sattın. Buraya kadar hoş güzel parayı aldın.
Şimdi işin müşteri tarafı başlıyor ki burda müşteri memnuniyeti girecek. Müşteri diyecek:"ya bak şu sitede çok güzel özellikler var ama benimkinde yok" sen hemen o siteye gideceksin standart mantıkla düşünürsek kodlara bakacaksın.
Sen:"hımm abi güzel kodlar yapabilirmiiyim yapamazmıyım akşam bakayım hemen dönerim sana". Sen burda kafandan düşünmeye başlayacaksın. Ulan adamlar ne güzel yapmış. Ama ben bilmiyorum(Sertifika alırken öğrendiğin bilgilerin dışındaysa işler zorlaşmaya başlıcak çünkü sertifikada herşey gösterilmez!)
Yarın müşterine dönerken şu diyeceksin. Abi yaparım. Ama sallamaca bir cevaptır. Kod arıyacaksın örnek inceleyeceksin ama o adamların sistemine benzer birşey yapamayacaksın. 1 günde 5 günde ha deyince yapılamaz. Hazır script arayacaksın müşterine vereceksin.
Müşteriye teslim edeceksin ve müşteriden ilk duyacağın şey şudur:"Olmamış bu ben daha iyisini isterim".
Halbuki sen onca zaman kaybettin uğraştın boşa düştü. bu müşterinin kafasında soru işareti açtı bir tane. Sen ikinciyi verdin eh dicek ama artık kafasındaki soru işareti cevaplandı. bu adam anlamıyor bu işten. Müşteri memnuniyeti ölüyor yavaş yavaş.
Şimdi kafanda biraz soru işareti oluştu sertifika almakla ki kesin oluştu.
Soru şu: "EEE sertifika ne işe yarayacak o zaman."
Çözüm Sertifikayı alınca herşey bilinmez. Kendini durmadan geliştireceksin.
Öneri;
Sertifika kursuna gitme!
Şunları yap.
1. Meraklı ol!
2. İlk önce HTML ile başla. Mesela kitap al Türkçe bir kitap al Sadece HTML anlatan.
2. Bilgisayarına Dreamweaver kur. (Not defteriyle site yapılmaz Çıkacaktır ya notdefteri ile bile site yapıyorlar. Zaman kaybı.)
3. O kitaptakileri uygula her kodu uygula. Hazır scriptlere yönelme.
4. HTML bilgin artarken işin sadece html ile bitmediğini anlayacaksın: Tasarım!
Tasarım Web in yüzüdür. Arkada süper kodlar dök son kullanıcı(yaptığın site müşterisi ) Tasarım iyi değilse soğur iş almaz senden bana ne koduna bana tasarımda lazım dedimi anlarsın! Bu yüzden Tasarım öğren aynı anda.
5. 4. şıktaki tasarım için: Photoshop kullan, Fireworks kullan(photoshop kadar zor değil ama fireworks öğrenirken photoshop a ısınırsın) İnternette araştır çok rahat bulursun. "Photoshop dersleri, Photoshop eğitim videoları" Yavaştan bunuda öğrenirsin aynı anda.
6. Tasarım ve HTML kodlar gelişirken artık kendin için sayfalar yapmaya başla hemen satışa geçme.
7. Yaptığın tasarımları arkadaşlarına çevrene göster: Nasıl olmuş güzelmi? soruları seni çok etkiler. Kötü derlerse bozulma çünkü herkesin zecki farklıdır. Tasarım yaparken karşındakini daha öncelikli tut.
8. Yukarıdakiler aynı anda gelişir. Host işlemlerini öğren domain işlemlerini öğren ama önce HTML ile tasarımı iyice çözmeden girme.
9. Çoğu insan hop diye site kurar hazır portal scritpleri yada netten bulduğu kodlar ile. Hazır! Hazır kodun zorluğunu bir hata çıktığında anlarsın çünkü ne sen tasarladın ne sen kodladın html ile. Hazır kullanma, incele ama kullanma.
1.9 a kadar olan adımlar hemen olmaz deneyimdir. Kursta bunlar hızlandırılmış olarak gösterilir. Ama deneyim sıfıra yakındır. Para vererek öğrenmek benim hiç hayatımda olmayan birşey çünkü bana fayda sağlamaz.
Şimdi soru işareti gitti aklındaki. Sıra geldi uygulamalara. Mesela CHIP in sitesi Binlerce sayfa var ama tek tek hazırlanmıyor. Senin ilk öğreneceğin HTML de statik denilen yani tasarla göster mantığı vardır. Temel HTMLdir bir kere tasarla at mantığı.
Ama CHIP in sayfası dinamik sayfadır. HTML öğrenirken kitapta değineceklerdir.
Kendini geliştirmeden başlama sonraki işler.
Yukarıdakileri öğren sorunun kalmıyacaktır.
Umarım faydalı olmuştur.
serdargokcen[at]msn.com
msn e ekle akşam konuşalım. İş yerinde tam anlatamadım zaman yetmedi. Kusura bakma.