Mars'ın ilk görüntüleri yayımlandı!

CHIP Online
26-05-2008, 12:32   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Mars'ta 90 gün boyunca keşif yapacak uzay aracı dünyaya ilk görünteleri geçmeye başladı.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Mars ... ayimlandi_7066.html

Resimlerle: Mars'ın ilk görüntüleri

NASA'nın aylar önce uzaya fırlattığı ve  nefeslerin tutulduğu kritik dakikaların ardından Mars'a inmeyi başaran  uzay aracı Phoenix (Anka Kuşu), gezegen yüzeyinde 90 gün boyunca keşif yapacak.

Anka Kuşu'nun Mars'ın kuzey kutup bölgesine inmeyi başarması, sürecin  heyecanla izlendiği NASA üssünde büyük sevince neden oldu. Bilimadamları  ve mühendisler, uzay aracının hasarsız yere inişini haber veren  sinyallerin alınmasından sonra, birbirlerine sarılarak ve alkışlayarak  bu büyük başarıyı kutladılar.

Proje Yöneticisi Barry Goldstein, "Rüyamda bile her şey bu kadar  mükemmel olamazdı" diye konuştu. Goldstein, projenin en zor kısmının  geride kaldığını, ancak hala çok önemli görevler olduğunu söyledi.

Uzay aracının inmesinden yaklaşık iki saat sonra, aracın küçük kayaların  arasında Mars yüzeyine basmış bacaklarından birinin görüntüsü ile ufuk  çizgisinin görüntüleri Dünya'ya ulaştı. İlk görüntülerin, uzay aracının  durumu ve üzerindeki bilimsel araçlar hakkında uzmanlara bilgi verdiği  belirtiliyor.

Aracın enerjisini sağlayacak güneş panelleri, aracın inişinin havaya  savurduğu yoğun toz tabakası yatıştıktan sonra açılmak üzere programlandı.

Anka Kuşu, 10 ayda 711 milyon kilometre yol katederek Mars'a ulaştı. Uzay aracı, 1976'dan beri ilk defa Mars'a yumuşak iniş yapan araç oldu.  Mars yüzeyinde, bir zamanlar mikrobik yaşam olup olmadığını araştıracak  olan uzay aracı, gezegen yüzeyinde buz halinde olduğu tahmin edilen suyu  analiz edecek.


Tüm konu: Mars'ın ilk görüntüleri yayımlandı!

İzleyin: Mars'a nasıl inildi?

Resimlerle: Mars'ın ilk görüntüleri

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Mars'a ilk insanlı uçuş ne zaman gerçekleştirilir?

Blackinred
26-05-2008, 23:46   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
356 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

Eğer bu teknolojiyle gidersek 10-15 yılı bulabilir. Fakat daha da önemlisi; bizi daha çabuk oraya taşıyacak bir sistemin ya da yakıt türünün bulunması. Çünkü biliyoruz ki uzayda uzun bir süre kalan bir kişinin kaslarında ve kemiklerinde ciddi oranda güçsüzlük meydana geliyor, sürekli spor yapsa bile.