arkadaşlar şimdi soracağım sorunun cevabı yok.bulan varsa söylesin.3 kişi var.herkeste 10 ytl para var. bunlar paraları birleştirip radyo alıyolar.(30 ytl ye)daha sonra radyonun fiyatı 5 ytl düşüyor ve radyoyu aldığınız kişi size 5 ytl geri gönderiyo.çırak yolda gelirken 5 ytl yi 3 kişiye nasıl paylaştıracağını düşünüyor ve 2 ytlyi cebe indiriyor.gerikalanı 3 kişiye paylaştıyor.acaba kalan 1 ytl nereye gidiyor.(not sayının küsürlü çıkmaması gerekiyo)
matematiğin durduğu an
- 1
- 2
kardaş şaka mısın 3 kişi dion 5 ytl nin 2 sini cebe indiriyo dion 3 ytl kalıyo kişi başı 1 ytl düşüyo 2m çırakta 3m adamlarda 5 m patron veriyo 5m bu kadar 1 ytl artmıyo ki
dalgamı geçiyon adam mı seçiyon arkadaş 5 ytl nin 2 sini cebe indirirsen 3 ytl yide sorun olmadan paylaştırırsın, yani fiyat 5ytl düşüyor fakat parayı götüren kişinin 5ytl den 2 sini almasıyla sanki fiyat 3 ytl düşmüş gibi oluyor dolayısıyla 3 ytl herkese 1 er ytl paylaştırılıyor artan para yok
benim demek istediğim herkesee 1 ytl geri veriliyor ve senin radyoya verdiğin para 9 ytl oluyor.9*3=27 ytl etti 2 ytlde cebe indi 27+2=29 oldu 1 ytl nerede.
massasbenim demek istediğim herkesee 1 ytl geri veriliyor ve senin radyoya verdiğin para 9 ytl oluyor.9*3=27 ytl etti 2 ytlde cebe indi 27+2=29 oldu 1 ytl nerede.Soruyu böyle sorarsan alternatifler çıkıyor;
3x9=27(normalde 25 ytl, 2 ytl çırakda)
1+1+1=3
30 ytl...
------------------------Dur devamı teraviden sonra...
1 ytl artmıyo ki bence matematik deil senin kafa durmuş :D
ewet ilk bakışta düşündürüyor ama o kadar kascak bişey yok abartmışsınız arkadaşlar matematik durmuş felan.Yine de paylaşım için teşekkürler
massasbenim demek istediğim herkesee 1 ytl geri veriliyor ve senin radyoya verdiğin para 9 ytl oluyor.9*3=27 ytl etti 2 ytlde cebe indi 27+2=29 oldu 1 ytl nerede.neden böyle hesaplıyorsunki.? bunda hesap hatası yok aksine aldatmaca var. bu soruyu bundan 20 yıl önce dayım bana sormuştu. soru söyle;
bir lokantada üç arkadaş yemek yiyorlar. hesap 25 lira geliyor. kasaya 30 lira verirler. kalan 5 liradan 2 lirayı cebine atar 3 lirayıda aralarında paylaşırlar. şimdi;
senin hesaptaki gibi yaparsak kişi başı 9 liraya yemek yemiş olacaklarından 3*9=27 2 lirada cepte =29 lira. hani 1 lira diyebilirsin. şimdi sende bizi kekliyorsundoğrusu şu;
3*9=27 değil. çünkü cebe 2 lira indiren 9 liradan yemek yemedi. ama arkadaşları 9 liradan yemek yedi.
2*9=18 lira kendisi daha önce 2lira cebe atmıştı + 1 lirada otlandı, eder 3 lira. yani bizim uyanık yemeği 7 liraya getirdi. o halde;
9+9+7=25 lira yapar. arkadaşlarına 1 er lira verdi kalan 3 lira da cebinde. 1+1+3=5 lira. hepsi eder 30 lira.
ama bunu bana soran kişi işlem sırasını 9*3=27 , 27+2=29 ytl olarak anlatıyor
25 ytl radyocuda
2 ytl çırakta
1 rer ytl de adamlarda. Metematiğin yetmediği yer nerde ?
massasama bunu bana soran kişi işlem sırasını 9*3=27 , 27+2=29 ytl olarak anlatıyanlış olanda bu zaten. dedimya o aldatmacası.
3*9=27 doğru olsa bile bu ödedikleri para. 1+1+1=3 lira bu da cebe indirdikleri. o zaman 3*9=27 + 3(her birinin cebindeki 1 lira) =30 lira olmalı.hadi diyelim 3*9=27 hesabı doğru. neden o zaman sadece birinin cebindeki 2 lirayı hesaplıyorsun.? diğerlerinin cebindeki 1 er lira yı da hesaba katarsan;
3*9=27 + 2 =29 etti. diğerlerinde de 1 er lira var
29+2=31 lira. fazla olan 1 lira nerden çıktı.son olarak bu hesapta bir yanlışlık falan yok. dediğim gibi aldatmaca var ve hesaplayanı yanlış yönlendirerek işlem hatası yapmayı amaçlıyor.
Son Düzenleme: piRe_ ~ 20 Eylül 2008 21:58
piRe_yanlış olanda bu zaten. dedimya o aldatmacası.
3*9=27 doğru olsa bile bu ödedikleri para. 1+1+1=3 lira bu da cebe indirdikleri. o zaman 3*9=27 + 3(her birinin cebindeki 1 lira) =30 lira olmalı.Çırağın 2 ytl si nerde yaf
OnnuuRya o benim lokanta hesabına göre öyle. parayı çırak almıyor 3 kafadardan biri alıyor.Çırağın 2 ytl si nerde yaf
yaw benim kafayıda ambalaj ettiniz. son yazdığımda bir hata olmuş hemen düzelteyim.
piRe_ya o benim lokanta hesabına göre öyle. parayı çırak almıyor 3 kafadardan biri alıyor.yaw benim kafayıda ambalaj ettiniz. son yazdığımda bir hata olmuş hemen düzelteyim.
Doğru cevaba ulaştık eşmeyelim kafamız bulanacak(sanki bulanmadı)
ya işte işlem sırasına göre ilk önce 9.3=27 lira 3 kişinin verdiği para çünkü 1 ytl geri alıyolar.2 ytl çırak cebe indiriyor.29 ytl oldu 1 ytl nerede bu sıraya göre söyleyin okul 1.cisine sordum 100 kişiye sordum kimse bilemedi
massasya işte işlem sırasına göre ilk önce 9.3=27 lira 3 kişinin verdiği para çünkü 1 ytl geri alıyolar.2 ytl çırak cebe indiriyor.29 ytl oldu 1 ytl nerede bu sıraya göre söyleyin okul 1.cisine sordum 100 kişiye sordum kimseSenin gidişat yanlış ondan...
Raydocu 5 ytl veriyor 25 ytl kendinde kalıyor, 1+1+1 üç arkadaşa ve 2 ytl çırağa topla 30...
-----------------------------------------
Senin dediğin gibi olursa, 9 ar ytl 3*9=27==> 2 ytl çırakta 25 ytl oluyor radyonun fiyatı zaten 25 ytl değilmi?Yanıltmaca var...
arkadaşım niye ısrar ediyorsun.? bize verdiğin sıralaman yanlış. o 3 kişi toplamda 27 lira ödemişmi. ödemiş. kasaya 25 lira girmişmi.? oda OK. bu durumda neden hala adamların ödediği paranın üzerine 2 lira ekliyorsun. o 2 lirayı kasaya giren 25 lira üzerine ekleyeceksin. 25+2=27 ve adamlardaki 1 er lira. 27+3=30 eder.
senin hesabındaki gibi 27+2 değil, 27-2=25+3=30 şeklinde olacak. istediğin gibi bir hesaplama yöntemi bildiğim kadarıyla matematikte mantık olarak yok. sen bizden matematiğe aykırı yöntemle doğru sonuç çıkarmamızı istiyorsun.
senin soru şuna benziyor;
''domates mi daha kırmızı yoksa biber mi daha yeşil.''
''bunun cevabı ise patlıcan daha mor'' kişiye göre değişir. ama matematik kuralları değişmez.
Pire arkadaş yazmış ama ben daha açıklayıcı bir şekilde bu efsanevi soruyu yazayım
3 arkadaş bir lokantaya giderler.Hesap 25 ytl olur.Herkes 10 lira çıkarıp garsona verir.Garson artan 5 ytl yi 3 kişiye paylaştıramadığı için 5 ytl nin 2 ytl sini bahşiş olarak cebe atar kalan 3 ytl yide herkese 1 ytl olacak şekilde verir.
Şimdi soru şu 3 kişinin 3 üde 9 ytl para vermiştir.Buda 9*3=27 ytl yapar. 2 ytl de garsonun cebine gitmiştir. 27+2=29 .İyi ama ortada 30 ytl para vardı. 1 ytl nereye gitti?
Cevabıda söyleyeyim
Olay sadece laf oyunu.
Hesaplama yanlış yapılıyor.30 ytl nereye mi gitti?
Hesabı ödeyen 3 kişi A kişisi , B kişisi , C kişisi olsun
25....ytl kasada
2.....ytl garsonda
1.....ytl A kişisinde
1.....ytl B kişisinde
1.....ytl C kişisinde
Topla
25+2+1+1+1=30 ytl
Peki diğer hesapta nerde hata yapılıyor.
3 kişinin verdiği 9 ytl için
9*3=27 ytl cebten çıkmış oluyor. Bu 27 ytl nin 25 ytl si kasaya 2 ytl si garsona gidiyor.Yani garsondaki 2 ytl yi eklemeyin,adamlara gerş verilen 1 er ytl yi ekleyin.
3*1=3 ytl ceblerinde
27+3=30 ytl oluyor
arkadaşım böyle sorarsan şimdi senin hesabın ters, düzgünce anlatıyım şimdi
bu adamlar ilkte 10 ar dan 30 ytl para veriyorlar radyocu 5 ytl parayı geri verdiğinde para sıralaması şöyle
ilk adam 10-1 para ikinci adam 10-1 lira üçüncü adam 10-1 lira birde bu parayı getiren adam var oda hiç para vermediğinden 0-2 lira şimdi toplayalım
10-1+10-1+10-1+0-2=25 sonuç yirmi beş yani paranın 5 i geri gönderildiğinde 25 lira oluyor
senin hatan ise her adamın parasından 1 çıkartıyorsun doğru, ama getiren adam daki parayı çıkartmak yerine topluyorsun sorun burda anlatabildimmi
bu soruyu baya düşünmüştüm
sonra birileri bende düşünümüştüm ama hesap yanlışı var dedi
bana bu soruyu otel e gittiler filan die sormuşlardı
2 yuakrıdaki arkadaşın yorumu doğru hesap yanlış
borozansalakçcevabına saygı duyuyorum ama birazda sorunun cevabını düşünmeni istiyorum
- 1
- 2