maxtor 1tb hdd sorun

kar123
16-03-2011, 00:02   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
11 mesaj

arkadaşlar maxtor marka 1tb sata harddisk im var 
200 gb samsung un yanında kullanıyodum içinde işletim sistemi yoktu problemsiz çalışıyordu

daha sonra
bilgisayarı açtıgımda 1 tb lık hdd yi görmüyordu 

incelediğimde 
hdd nin altındaki board da ki küçük yuvarlak deliklerden yarısı falan kararmış resimlerde görüldüğü gibi 

sormak istediğim hdd nin altındaki board kısmı değişirmi 
veya sorun board dan öte içerdeki disklere de yansımış olabilirmi ( kısacası çöpe atayım mı :S) 

Son Düzenleme: kar123 ~ 16 Mart 2011 00:19
OSMAN BAĞÇEVAN
16-03-2011, 01:21   |  #2  
Denetmen
Teşekkür Sayısı: 5
6,606 mesaj

Hoca öncelikle sorunlu hard disk bilgisayara takılıyken, Disk Yönetiminde gözüküp gözükmediğini kontrol ettiniz mi ?
Disk yönetimi penceresi altında disk adı atanmamış ise bilgisayarım klasörü altında hard disk gözükmeyebilir.Hdd'yi farklı bir bilgisayara taktığımızda disk adı atanmamışsa eğer bu sorun ortaya çıkabiliyor.O yüzden önce yazılımsal olarak hdd'yi iyice kontrol ederseniz iyi olur. Bios'u da kontrol etseniz iyi olur..

Eğer hâlâ disk gözükmemekte ısrar ediyorsa, resimde kararan yerlerin tamiri olabilir yada o kısımdaki kararan kartı çıkartılıp yeni bir kart takılabilir.Yalnız içerdeki disklere yansımış olabilir derken ne demek istediniz anlamadım, hangi disklere ? Diğer diskinizi soruyorsanız onu da inceleyerek yada bilgisayarınıza takıp okuyup okumadığına bakabilirsiniz..

Hdd'ye de bu şekilde nasıl zarar verdiniz , yazarsanız bizde bu tür zarardan kaçınabiliriz ki benim hdd kasanın içinde power düğmesinin hemen arkasında ters ve dik bir şekilde bir-iki vidayla monteli durumda :)

kar123
16-03-2011, 23:44   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
11 mesaj

arkadaşım teşekkür ederim...
ama malesef disk yönetiminde veya bios da gözükmememsi gibi basit bşe deil
onlar olsa keşke
farklı sata kablolar olsun power olsun denedim ama nafile 

şöyleki içindeki motor dönüyo hdd ısınıyo yani elektriksel olarak normal seyrinde
fkt bilgisayarı açtıgımda diğer hdd yi okuyor sorunlu olanı okuyabilmek için yaklaşık 1 dk kadar bekliyor okuyamayınca atlıyor.

valla nasıl oldu bende anlamadım boar du öle karartıcak sıcaklıkta olmuyo kasa içerisinde

disk diye bahsettiğim hdd nin içinde bulunan okuma/ yazma plakaları 
yani demissin board kısmı değişebiliyo böle yanıkmı diyim artık sorunlar içerdeki plakalarda problem yaratırmı .. 

1tb sonuçta board u değiştirmeye değermi sence ?

Barış
16-03-2011, 23:48   |  #4  
Barış avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
1,971 mesaj
Alıntı: kar123  
arkadaşım teşekkür ederim...
ama malesef disk yönetiminde veya bios da gözükmememsi gibi basit bşe deil
onlar olsa keşke
farklı sata kablolar olsun power olsun denedim ama nafile 

şöyleki içindeki motor dönüyo hdd ısınıyo yani elektriksel olarak normal seyrinde
fkt bilgisayarı açtıgımda diğer hdd yi okuyor sorunlu olanı okuyabilmek için yaklaşık 1 dk kadar bekliyor okuyamayınca atlıyor.

valla nasıl oldu bende anlamadım boar du öle karartıcak sıcaklıkta olmuyo kasa içerisinde

disk diye bahsettiğim hdd nin içinde bulunan okuma/ yazma plakaları 
yani demissin board kısmı değişebiliyo böle yanıkmı diyim artık sorunlar içerdeki plakalarda problem yaratırmı .. 

1tb sonuçta board u değiştirmeye değermi sence ?

sanırım küçük bir kısadevre veya başka bir elektronik hasar sonucu harddiskinizin mikrodenetleyicisi bozulmuş. harddiskin motorunu döndürmek için 4 bakır tel yeterlidir bununda değerlendirme yapmayın.
Alt devre kartını değiştirmeniz gerekebilir tabi iç kısımdaki okuma yazma kafasına ve ordaki kontrol devrelerine herhangi bir zarar vermediyse.