mbr biçimlendirmek

quiz67
08-08-2008, 03:36   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

Merhaba arkadaşlar yeni bilgisayarıma windows xp pro. işletim sistemini kurduktan sonra xp üzerinden disk bölümleri oluşturdum. { (C:)29,29 GB NTFS SYSTEM - (D:)9,77 GB NTFS - (E:)63,47 GB NTFS -  43,09 GB ayrılmamış "burası MBR olarak  gözüküyor" 3,30 GB (Eisa yapılandırması).} Şimdi arkadaşlar burada 43 GB boşluk var ön yükleme kaydı MBR olarak gözüküyor ben burayı nasıl kullanabilirim?(disklerim dolmak üzere..) Dos üzerinden format atsam MBR silinir xp açılmaz. Bir çözümü varmı?, MBR taşınırmı? yardım edermisiniz.

diskin özellikleri:SEAGATE ST3160815AS 160GB 7200RPM NCQ SATA2 8MB CACHE

quiz67
10-08-2008, 01:12   |  #2  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

yardım edecek kimse yok demek canınız sağolsun

dostca
10-08-2008, 13:42   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
175 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Sorundan bişey anlaşılmıyorki kim yardım etsin zaten disk yönetisinden bölümlemişsin bu sırada bilgilerin nasıl gitmedi anlamadım o bölümüde kullanmak istiyorsan aynı şekilde bölümleme yapacaksın sadece değer vermeyeceksin yinede görünmüyorsa boot tan xp nin cd siyle biçimlerdime ekrarına kadar gelip biçimlendirip cd yi çıkaracaksın.
C sürücüsü system olarak görünüyor diyorsun burası biçilendirilmediği sürece bence Xp ye bişey olmaz.Benim sorundan anladığım bu.

viking20
10-08-2008, 15:34   |  #4  
viking20 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 141
7,681 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

MBR (Master Boot Record) Nedir?
Size bu konuyu en basit haliyle açıklamaya çalışacağım. MBR harddiskinizin ilk sektörüdür. Bu sektörde bilgisayarınızın adreslemesi bulunur yani hangi bilginin nerede olduğu bir tablo halinde bu bölümdedir. Bu bölümde ufak bir program çalışır ve bu program sayesinde bilgisayarın açılışında yani önyükleme olarak hangi işletim sisteminin seçileceği belirlenir. Tek bir Windows kullanıcıları için direkt olarak kurulu olan Windows başlarken aynı anda hem Windows hem de Linux kullananlar için işletim sistemi seçme ekranı karşınıza gelir.ROM BIOS önyükleme yordamının sonunda, BIOS, sistemdeki ilk disket veya sabit diskin ilk fiziksel kesimini okur ve yürütür. Sabit diskin ilk kesimine ana önyükleme kaydı (veya bazı durumlarda bölüm tablosu ya da ana önyükleme bloğu) adı verilir. Sabit diskin bu kesiminin başında küçük bir program vardır. Bölüm bilgileri veya bölüm tablosu, bu sektörün sonunda saklanır. Bu program, bölüm bilgilerini kullanarak hangi bölümün önyükleme yapılabildiğini belirler (genelde ilk birincil DOS bölümüdür) ve bu bölümü önyüklemeye çalışır.
Bu program, fdisk /mbr komutuyla diske yazılır ve programa genelde ana önyükleme kaydı adı verilir. Tipik çalışma sırasında, Fdisk bu programı yalnızca ana önyükleme kaydı yoksa diske yazar.Bu bölüm ise harddiskin ilk sektörüdür ve bilgisayar açılırken flash bios otomatik olarak burayı okur ve ilk yapılması gerekenler hakkında emirleri burdan alır ve işleme sokar. Bilgisayarınızda ilk çalıştırılması gereken program veya ilk gidilmesi gereken adres gibi bilgiler bu bölümden alınarak uygulanmaktadır. MBR bölümü hiçbir şekilde format, bölüm silme ve yeniden kurma gibi yollarla değiştirilemez. Harddsik ilk alındığında işletim sistemi kurulduğu sırada MBR ile ilgili komutlar buraya yüklenir ve öylece kalır.
NOT:Fdisk /mbr komutu, MBRyi yalnızca BIOS çağrılarını kullanarak sistem sürücüsüne (DISK-0) yeniden yazar. Fdisk /mbr komutunda, DISK-0 dışında bir diskte çalışmak için başka bir sürücü belirleyemezsiniz.Olası Hatalar
İki adet senaryo üzerinden olası hataları konuşalım.
1. Problem: Bilgisayarımızda hem Windows hem de bir Linux sürümü olduğunu düşünelim ve bilgisayar açılırken Linux tarafından MBR’ye yazılmış olan önyükleme programı ile (örneğin GRUB) işletim sistemini seçtiğimizi varsayalım. Fakat bir gün canımız sıkılır ve Linux’ü silmek isteriz. Windows üzerinden Partition Magic gibi bir programla Linux’ün kurulu olduğu harddisk bölümünü biçimlendirdik diyelim. Daha sonra bilgisayarımızı yeniden başlattığımızda bir bakmışız ki önyükleme programı bir işletim sistemini bulamadığı için açılmıyor. Windows’u da seçemediğimiz için olduğumuz yerde tıkanıveririz.
1. Cevap: Çözüm aslında oldukça basit. Windows’un kurulum CD’sini takarız. Otomatik kurtarmayı seçtikten sonra komut satırı gelene kadar bekleriz. Ardından fixmbr komutunu yazıp enter’a basarız. İşlemi onayladığımız anda MBR tekrar yazılır ve sadece kurulu olan işletim sistemini görür. Böylece bilgisayarımızı yeniden başlattığımız anda sorunsuz bir şekilde Windows açılır.
2.Problem: Bilgisayarımızın harddiskinde bazen hatalı sektörle oluşur ve bu hatalı sektörleri scandisk gibi programlarla onarabiliriz. Fakat eğer bu hatalı sektör sıfırıncı sektörse yani bilgisayarımızın adreslemesi bulunan MBR sektörüyse ne yapacağız?Bu sırada bilgisayar da açılmıyordur.
2.Cevap: Malesef bu durumda harddiski değiştirmekten başka yapabileceğimiz bir şey yok. Bu en kötü senaryoyu da size bir problem olarak sundum çünkü MBR’nin ne kadar ciddi bir konu olduğuna dikkat çekmek istedim.
Windows üzerinden MBR’yi düzenlemek
Bunun için masaüstündeki Bilgisayarım‘a sağ tuşla tıklayın ve Özellikler‘i seçin. Gelişmiş bölümünde Başlangıç ve Kurtarma altındaki Ayarlar‘a tıklayın. Burada başlangıçta açılmasını istediğiniz işletim sistemini seçebilir veya Düzenle diyerek direk metin halinde yazabilirsiniz.(alıntı)
MBR




MBR gitti,nasıl yüklicem?


MBR Rootkit

Son Düzenleme: viking20 ~ 10 Ağustos 2008 15:54
quiz67
11-08-2008, 02:28   |  #5  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006



Açıklaman için teşekkürler Viking20, Demekki 43 GB boş alanın üzerine bir bardak soğuk su içmekten başka yapacak bişey yok.

Son Düzenleme: quiz67 ~ 11 Ağustos 2008 02:36