Kullanıcıları lisanslı yazılıma yönlendirmek isteyen Microsoft, geçen yıl Windows için yaptığı orijinallik testinin benzerini Office için devreye soktu.
Korsan yazılımın, yazılım sektörünün belini büken büyük bir sorun olduğu ülkemizde, Microsoft yeni bir pilot uygulamayı hayata geçirerek kullanıcıları orijinal Office ürünleri kullanmaya yönlendiriyor. 29 Nisan 2008'de hayata geçecek olan OGA Bildirimi sayesinde, kullanılan yazılımın lisanssız olup olmadığı tespit edilerek, lisanssız olması durumunda kullanıcı lisanslı yazılımın avantajlarından faydalanabilecek şekilde yönlendiriliyor.
Geçtiğimiz yıl uygulanan WGA (Windows Genuine Advantage - Windows Orijinal Ürün Avantajı) bildiriminin devamı niteliğindeki Office Genuine Advantage Bildirimi, pilot uygulama olarak Şili, İtalya, İspanya ve Türkiye'de hayata geçirilerek, lisanssız yazılıma karşı küresel bir strateji oluşturulmasına katkı sağlanması bekleniyor.
OGA Davetini Atlamayın
Güncelleme yaparken veya web üzerinden bir uygulama desteği alırken, Office Orijinal Ürün Avantajı uygulamasına katılım daveti alan kullanıcılar, ardından Office yazılımının orijinalliğini test eden bir uygulama yüklüyor. Test sonucunda lisanssız olduğu tespit edilen yazılımın kullanıcıları ise, Office uygulamalarını açtıklarında bir uyarı ile karşılaşmaya başlıyor. OGA Bildirimi, bu sırada kullanıcılara orijinal yazılım kullanmanın avantajlarına ilişkin bilgi veriyor. Bu avantajların başında lisanslı yazılım kullanımının güvenlik sunması, güncellemelerin zamanında ve eksiksiz yapılarak verimlilik artışı sağlanması geliyor.
Sınır 30 Gün
30 günlük uyarı iletisinden sonra herhangi bir girişimde bulunulmaması halinde kullanıcının Office yazılımı lisanssız olarak kaydediliyor ve yazılımın orijinal olmadığı ibaresi sabit bir şekilde uygulamalar içerisinde beliriyor. Office yazılımları orijinal olmayan kullanıcılar virüs, solucan ve casus yazılım gibi tehditlerin yanı sıra, kodlamadaki hatalar sonucu yazılımın bazı fonksiyonlarının düzgün çalışmaması riski ile de karşı karşıya kalıyorlar.
Ayrıca lisanssız yazılım kullanmak, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca 150.000 YTL'ye kadar ağır para ve/veya 4 yıla varan hapis cezası gibi ağır hukuki yaptırım riskleri içeriyor.