Microsoft'tan şaşırtıcı ilan!

CHIP Online
05-01-2010, 12:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Bir gün Microsoft'un böyle bir iş ilanı vereceğini herhalde rüyanızda görseniz inanmazdınız...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/micr ... ici-ilan_17432.html

Resimlerle: CHIP Online Office 2010'u mercek altına aldı

Açık kaynak yazılımın en büyük farklarından birisi, geliştirme sürecinin gözler önünde gerçekleşmesi.

Ortaya konan ürünlerin ücretsiz kullanıma sunulmasından öte, işler nasıl yürüyor öğrenme fırsatı sunuyor. Kendisini geliştirmek isteyen, sadece kullanıcı değil, geliştirici olmak isteyenlere iyi fırsatlar sunuyor.

Ancak işin ilginç yanı, açık kaynak içerisinde tecrübe kazanan ve Linux'u uzun süre savunan geliştiricilerin, sonunda gelir elde etmek için Microsoft gibi şirketlerde çalışmaya başlaması.

Elde edilen iş tecrübeleri gerçekten de çok kıymetli. Bu açıdan Microsoft'un açık kaynağa desteği de anlam kazanıyor. Meseleyi Microsoft'un iş ilanına baktığımızda daha iyi anlayabiliriz...

Tüm konu: Microsoft'tan şaşırtıcı ilan!

İzleyin: Online Office 2010 nasıl olacak?

Resimlerle: CHIP Online Office 2010'u mercek altına aldı


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Açık kaynak neden önemli?

undrgrnd
05-01-2010, 13:18   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
230 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

Microsoft çekiniyor tabi açık kaynak kodlu oluşumlardan. Açık kaynak kod iyi güzel ama nedense kullanıcı dostu olmaktan uzak teknolojiler olarak görünüyor dışarıdan bakıldığında. Son dönemde bu olguyu değiştiren projeler sayısız elbette ama işin özüne bakıldığında işletim sistemi ve ofis programları seviyesinde hala Microsoft olmazsa olmaz olarak görünüyor.

Sonuçta windows üzerinde çalışan her açık kaynak kodlu yazılım Microsoft'un hanesine +1 puandır.

Nicoll
05-01-2010, 13:49   |  #3  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,352 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Açık kaynak ve Linux ile rekabet etmek mi? Kar amacı gütmeyen bir kuruluşla rekabet olmaz. Bu Microsoft için sonun ayak sesleri demektir.

1- İşletim sistemi teknolojileri doyum noktasına ulaşıyor. Kullanım kolaylığı açısından Linux ile Windows arasındaki fark kapandı ve hatta Linux bir adım öne geçti. (Vatandaş farkında değil o ayrı konu)

2- Yeni nesil teknoloji içinde büyüyor... Bilgisayarla tanışıklığı en fazla 5-10 yıl öncesine giden orta yaşlı kişiler gibi ver parayı-al hizmeti mantığı onlarda yok.

3- Devlet politikaları teknolojide dışa bağımlılığı hem güvenlik hem de ekonomik açıdan engellemek zorunda. (her ülke için geçerlidir bu)

posicor
05-01-2010, 15:13   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
358 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

3- Devlet politikaları teknolojide dışa bağımlılığı hem güvenlik hem deekonomik açıdan engellemek zorunda. (her ülke için geçerlidir bu)
Öncelikle yukarıdaki tespite sonuna kadar katılıyorum, kim ne derse desin devlet kurumlarında tescilli amerikan yazılımı kullanmak demek tabiri caizse NSA'in kucağına oturmak demek :)

Açık kaynak neden önemli?

Açık kaynak bir ütopyayı temsil ediyor, bilginin kollektif olduğu, herkesin birşeyler alıp birşeyler verdiği, sahibiyetin olmadığı mükemmel bilgi medeniyeti ütopyasını.Tam anlamıyla mümkün değil tabiki çünkü sahibiyet kavramının olmaması ve kişisel hırsların törpülenmesi insan tabiyatına aykırı.(Zaten mümkün olsaydı ütopya olmazdı) Ancak bu, bir hedef olmasına engel değil (tıpkı gerçek demokrasi kavramı gibi, tam anlamıyla var olması imkansız ama genel geçer hedef olması medeniyetin ilerlemesini sağlıyor)

Açık kaynak kodu da bu ütopya doğrultusunda oluşturulmuş bir enstrüman.Ticari albenisi düşük çünkü tabiatında ticari kaygı yok.Aynı zamanda burnu biraz havada, yani "ninem de kullansın" mantığından çok "hakkını veren kullansın" mantığı hakim.Dolayısıyla açık kaynak kodu toplulukarı tek başlarına bir "windows killer" yada "iphone killer" ortaya çıkaramaz.

Ancak yine de önemli çünkü çok güçlü.Bu konuda çalışan insanların en kötüleri zeki ve aşırı bilgili iken en iyileri dahi denebilecek yapıda.Dolayısıyla ortaya çıkardıkları sonuçlar muazzam.Sadece sourceforge'da şu anda devam eden 200.000'in üzerinde yazılım projesi var (ki bu projelere yaklaşık 2 milyon kişi dahil, sadece tek bir sitede 200 bin proje ve 2M üye! ) , bunlardan bazıları mayın tarlası vs. gibi basit oyun ve eğlence projeleri olsa da oldukça hatrı sayılır bir kısmı dahiyane yazılım projeleri.Örnek vermek gerekirse bugün bir microsoft bile en iyimser tahminle (yine irili ufaklı) ancak birkaç bin proje ile uğraşabiliyor.

E açık kaynak kodu ismen olmasa da cismen eskiden beri vardı, ne oldu da birden Microsoft bile açık kaynağa ilgi duymaya başladı?

Bu sorunun bir değil birbiri ile ilişkili birkaç cevabı var aslında :

Birincisi ve belki de en önemlisi internetin gelişmesi ile iletişim olanakları arttı.Eskiden (i.ö. -internet öncesi :) -) bu tür paylaşımlar ve beraber çalışma ya aynı çatı altında (garaj, kampüs, vs.) ya da çok kısıtlı da olsa zayıf networkler ve medya dağıtımları (darpa, ulaknet, bbs, disket ve cd dağıtımları) aracılığı ile yapılırdı.İletişim zayıf olduğundan katılım kısıtlı ve gelişim de yavaş oluyordu.Oysa şimdi internet sayesinde bir yazılım projesine dünyanın dörtbir köşesinden yüzlerce programcı ve kullanıcı müdahil olabiliyor ve hız o kadar arttı ki eskiden ayda yılda bir oluşturulan ara sürümler - tabii, katılıma bağlı olarak- artık nerdeyse gün aşırı oluşturulabiliyor.

İkincisi katılımcıların bilgi düzeyi - yine internet sağolsun- inanılmaz derecede arttı.80'lerde programlamacılık için insanlar -eğer akademik bir bağlantısı, usenet veya bbs'e erişimi yoksa- kendi kendilerini geliştirirlerdi.Kaynaklar genelde kitaplar ve dergi makaleleri olurdu.Yeni gelişmelerden de bu kaynaklar el verdiği ölçüde haberi olabilirdi.Oysa şimdi herhangi bir basit alt rutin ile ilgili bile onlarca kaynağa bir tık ötede duruyoruz.Yeni bir kavram yada teknik birkaç dakika içersinde dolaşıma giriyor ve erişilebilir hale geliyor.Dolayısıyla kendisini geliştirmek isteyen bir insan için fiziki bir sınır kalmadı.

Üçüncüsü, ticari firmalar yukarıda bahsi geçen gücü keşfettiler.Önce sadece kendi bordrolu ekiplerinin tıkandığı noktalarda açık kaynaktan faydalanırken şimdilerde "topla, cilala, sat" mantığı gelişmeye başladı.E doğal olarak birileri sizin milyonlarca dolara hazırlattığınız yazılım bileşenlerini neredeyse beleşe, üstüne üstlük seve seve hazırlıyorsa niye boşuna para harcayasınız ki? Bazı açık kaynak kodu projeleri yukarıdaki nedenlerden o kadar gelişti ki tek eksikleri ihtiyaca uygun kırpılması ve basit bir arayüz eklenmesi haline geldi (bkz. linux tabanlı bir yığın zımbırtı)

Microsoft'un da bu kervana bir yerinden katılmak istemesi kadar doğal birşey yok, sürecin Microsoft için sancılı olması da gayet anlaşılır - netice itibarıyla "ticari yazılım lisansı" kavramını fiilen ortaya çıkartan, ilk olmasa da amiral gemisi olan kurum kendileri - Ancak bu işte para var ve Microsoft da ticari bir kuruluş, illaki bir noktasından o da girecek işin içersine.Belki bir fantazi ama bakarsınız durum iyice ileri gider ve bizler de linux çekirdekli windows kullanmaya başlarız :)