Microsoft'tan yama rekoru...

CHIP Online
14-10-2009, 13:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Microsoft, bugüne kadar yayınladığı "en baba" yama paketi ile Ekim'de yama rekorunu kırmayı başardı!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/microsoft-tan-yama-rekoru_15822.html

Resimlerle: Windows 7'den 8 kritik özellik

Microsoft'un kritik açıkları kapatmak için çıkartacağı Ekim ayı yama paketini sizlere daha önce duyurmuştuk.

Microsoft beklenen yama paketini yayınladı. Bu paket Microsoft'un bir günde yayınladığı en büyük paket olma özelliğini taşıyor. Başka bir deyişle MS, Ekim yamalarıyla "Yama Rekoru"nu kırmış oldu.

Çeşitli programlardaki güvenlik açıklarını kapatan yamalar, henüz piyasaya çıkmamış olan Windows 7'yi de ilgilendiriyor.

13 Güvenlik bülteni yani yama, 34 farklı açığı kapatıyor. Bu açıklar Windows, Internet Explorer, Silverlight, Office ve diğer ürünlerde yer alıyor. Bu yamalardan 6 tanesinin yüksek öneme sahip olduğu ve hemen kurulmaları gerektiği belirtiliyor. Bunlar kullanıcıların hackerlardan ve internet üzerinden indirilen zararlı yazılımlardan korunması için gerekli.

Tüm konu: Microsoft'tan yama rekoru...

İzleyin: Windows 7 ye Genel Bakış

Resimlerle: Windows 7'den 8 kritik özellik


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Açıksız işletim sistemi mümkün mü?

ufuk_molu
14-10-2009, 14:54   |  #2  
ufuk_molu avatarı
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
11 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2005

Bu sorunun yanıtını microsoft vereceğe benziyor. ekim sayınızın test+teknoloji sayfasında singularity işletim sisteminin ne denli güvenilir olduğu gayet açıklayıcı şekilde ele alınmış. Halen geliştirilmekte olan bu işletim sistemi şimdiye kadar günümüz programcılığında yeri kalmayan C veya C++ kullanılarak geliştirilen diğer işletim sistemlerinden çok farklı olacağı ortada ve geleceğin mimarisini şekillendireceğe benziyor.
     Özellikle hem donanımsal hem yazılımsal SIP (Yalıtılmış yazılım süreci) tabanlı olması güvenilirlik konusunda oldukça tatmin edici sonuçlar veriyor. Açıksız bir işletim sistemi hayalinden ziyade bu açıklardan sistem çekirdeği ne kadar etkileneceği konusu daha önemli.Halihazırda kullandığımız işletim sistemleri olası sorunlarda mavi ekranlara gark olabilirken singularity hataya sebep olan program parçacığını tekrar başlatarak daha güvenli ve daha az can sıkıcı hale getirdiği açık.
     Tüm bu gelişmeler geleceğin işletim sistemlerine daha yeni geliştirilebilir ufuklar açacaktır fakat %100 güvenliğin olabileceği bir sistem düşünmek bana halen  imkansız gelmekte...

Son Düzenleme: ufuk_molu ~ 14 Ekim 2009 14:56
posicor
14-10-2009, 15:59   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
358 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Kesinlikle bir hayal.Hayalin ötesinde istenmeyen bir durum.

Açıklar her zaman programlama hatasından veya sistem güvenlik bilgisi eksikliğinden kaynaklanmıyor.Masaüstü işletim sistemleri yapısı itibarı ile esnek olmak durumunda ve bu esneklik beraberinde riskleri de getiriyor.Çünkü sizin için ihtiyaç olan bir işlem (örneğin custom bir donanım sürücüsü yüklemek) başkası için tamamen bir risk unsuru olabiliyor.Bu aşamada risk analizi devreye giriyor.Örneğin bir zamanların modası "autorun" benzer bir analiz sonucunda genel kullanıcı profili bazında zararlı olduğu öngörüldüğü için artık standart olarak açık değil.Temelinde bir yazılım hatası veya öngörülemeyen bir durum değildi, risk kabul edilenin üstüne çıkınca "açık" olarak değerlendirildi.

Tamamen sistemi açıklara kapamak için internet bağlantısı olmayan, yazılım yüklenemeyen ve hatta donanımları bile değiştirlemeyen, cd/dvd/disket/usb yuvaları olmayan bir sistem yapmak lazım.Böyle sistemler de var ama sadece görev kritik (tıbbi donanımlar, güvenlik sistemleri vb.) işler için kullanılıyorlar.