Mini pcler

djnakres
17-05-2007, 16:34   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
221 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2007

Uzun zamandır bizlere hizmet eden hantal PC kasalarından artık kurtuluyor muyuz? Son zamanlarda Shuttle, Soltek, MSI, ECS gibi büyük firmaların PC kasa konseptinde yaptığı radikal değişmeler ve projeler, Hi-Fi görünümlü mini PC'lerle tanışacağımız gösteriyor.

Mart ayında Almanya'da yapılan CeBIT 2003 fuarı, Mini PC'lerin gövde gösterisine dönüştü ve birçok firma Mini PC konusunda kendi konseptlerini kullanıcıya sunmaya çalıştı.

Bu konseptin ilk yaratıcılarından Shuttle, XPC adını verdiği MiniPC'si ile dikkati üzerine toplayan ilk firma oldu. CeBIT'te Shuttle'ın en çok ön plana çıkarttığı ürün olan XPC'yi geçtiğimiz haftalarda Hızlı Sistem'in yaptığı bir basın toplantısında yakında görme fırsatımız oldu. Hızlı Sistem yetkilileri toplantıdan hemen sonra bizlere bir adet Shuttle XPC göndererek, sitemizde yenilikçi MiniPC'lerin incelenmesinin yer almasını istediler. Shuttle XPC, yenilikçi tasarımı ve yapısıyla, klasik PC'lerin görünümünü büyük ölçüde değiştirecek.

MiniPC'ler de Nereden Çıktı?

PC'lerimizin özellikle annelerimiz ve kız arkadaşlarımız tarafından bir araç değil de, bir süs aracı olarak kullanıldığını özellikle genç arkadaşlarımız iyi bilirler. Özenle örülmüş dantelli işlemeler, çiçekler sizler evde yokken PC'nizin üzerinde yerini alır ve biz ne kadar kızsak da, annelerimizi bunu yapma amacı PC'nin görünümüyle de işe yarar hale getirmektir.

İşin aslı, PC'lerimizde kullandığımız ATX yapıdaki kasalar oldukça büyümeye ve yer kaplamaya başladılar. Sırf DVD izlemek için kurulan bir sistem için bile koskocaman kasalar kullanmak zorunda kalınıyordu. MicroATX ve Slim yapıdaki kasalar her ne kadar kullanılabilir olsalar da, bunlar halen klasik PC çizgilerini üzerinde taşıyordu ve halen fonksiyonsuzlardı. Bugün  özellikle ofislerde ufak PC'ler oldukça önemli bir konuma geldi. CRT monitörlerin yerini olduka şık görünümlü olan LCD ekranlar aldı. Çevre donanımlarında o kadar değişim olmasına rağmen, kasalarda halen ciddi değişimlere gidememiştik. Değişiklik derken, görselliğin yanında boyut olarak da değişimi kastediyorum. Beyaz ve düz kasaların yerine, artistik görünümlü, atletik, camlı, neon lambalı ve bol fanlı kasalar hayatımıza girdi. Fakat bu kasalar genelde bilgisayar ile içli dışlı olanlar için üretiliyordu. Yani bilgisayar sektörünü oluşturan çoğunluğa hitap etmiyordu. Biraz daha estetik, mini minicik bir yapı gerekiyordu; çekici olmalıydı. Mac'ler, özellikle Cube'lar, yapısı itibariyle cezbediciliği, estetiği ve fonksiyonellikleriyle oldukça ilgi çekiyordu.

Bizim PC parça üreticileri artık bir değişimin gerektiğini farketmiş olsalar gerek, hepsi birlikte bu sene bir atılım yaptı ve bizleri Mini PC'lerle tanıştırdılar. Ufacık tefecik yapıları, yolda giderken kızların bakışları üzerine çeken çok şık görünümleri, taşınabilirlik ve özellik bakımında getirdikleri yenilikleriyle bundan sonraki dönemde MiniPC'ler artık bilgisayar sektöründe fazlasıyla yer almaya başlayacak.

Dilerseniz, MiniPC kavramının ülkemizdeki ilk temsilcilerinden olan Shuttle'ın XPC'sini inceleyerek hem bu ürün hakkında bilgilenelim, hem de yeni konsept hakkında analizlerimizi sizlerle paylaşalım.

Shuttle XPC - Genel Konsept

Ürünün detaylı incelemesine geçmeden önce, Shuttle'ın XPC'si hakkında şöyle genel bir bilgi vermemiz gerekiyor.


Shuttle XPC, çok şık bir görünüme sahip.

Shuttle XPC, aslında komple bir PC değil. Olayı şöyle açıklayalım: Mini PC konsepti yeni olduğu için, bu ufak kasalara şu anda üretilen hiç bir anakart uygun değil. Dolayısı ile kasa ile birlikte bir anakart gelmek zorunda. Shuttle XPC de böyle. Komple bir sistem değil; "Barebone". Yani, sistemin temel taşları bulunuyor: Kasa+anakart. Yazının ilerleyen bölümlerinde, Shuttle XPC'yi komple bir sistem olarak almak isteyenler için Hızlı Sistem'in sunduğu seçenekleri sizlere aktaracağız.

Shuttle XPC'ler Intel ve AMD platformları için farklı modellerden oluşuyor. Barebone olarak satılan Shuttle XPC'ler 3 temel parçadan oluşuyor:

Kasa

Anakart

İşlemci soğutma sistemi


Siz, istediğiniz özelliklere göre sistemin geri kalanın oluşturuyorsunuz. İşlemci, bellek, sabit disk ve diğer bileşenleri kendi isteğinize göre ekleyebilmeniz mümkün. Kullanılan anakartların ortak özelliği, entegre grafik işlemcisi taşıyor olmaları

CU_GS7
17-05-2007, 17:40   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6,371 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Alıntı ise ki kesin alıntı, nereden belirtmelisin..

TuncaBozkurt
19-05-2007, 13:49   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4,805 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2006

Büyük ihtimalle buradan:


Hatta resimleri kopyalayamadığı için "Shuttle XPC - Genel Konsept", "Shuttle XPC, çok şık bir görünüme sahip." gibi cümleler bulunuyor

OBA
20-05-2007, 18:10   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,757 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2005

mini istiyorsanız işte size mac mini