Modem Nedir ?

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
Reaksiyon
03-10-2011, 15:23   |  #1  
Reaksiyon avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
116 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2011

Herkez modem'i internete bağlanmak için bir araç olarak görür.
Çoğu kişi ne kadar inceliği olduğunu bilmez.

Şimdi kendimize bir soralım modemin ne olduğunu ne kadar biliyoruz.
..
Biraz düşündükten sonra bilgilerimizi tazelememiz gerektiği ortaya çıkıyor.
Aşağıdaki makalede Modem hakkında bilmediğiniz bilgiler yer alıyor.

Modem Nedir? 
Modulator-Demodulatorkelimelerinin kısaltması MODEM. Yani verileri ses sinyallerine ses sinyalleriniverilere dönüştürebilen cihaz. 

Bilgisayarın işlediği verileri telefon hattı üzerinde taşımak için onları sessinyallerine çevirenmek gerekir.Bu sinyalleri telefon hattı aracılığı ilekarşidaki bilgisayara ilettiğimizde, karşıdaki alıcı bilgisayar bu sessinyallerini kullanabileceği verilere dönüştürebilmelidir. Bilgisayarlarıntelefon hatları üzerinden iletişim kurabilmeleri için verileri alıp sessinyallerine (MOdülasyon) çeviren ve telefon hattından aldığı ses sinyalleriniyine verilere (DEModülasyon) dönüştürebilen bir cihaza ihtiyaç vardır. Buişlemleri gerçekleştirebilen cihazlara yaptıkları modulasyon-demodülasyonişlemi nedeni ile MODEM adı verilmiştir.


Normal bir modemin üzerinde bulunması gereken 3 entegre;
1-DSP
2-Controller 
3-PC ile haberleşmeye uygun bir arabirim. (ISA, PCI, USB gibi )


DSP Nedir?
Digital Signal Processor (Sayısal Sinyal İşlemcisi)


HCF Nedir ?

Conexanteski adıyla Rockwell tarfından ortaya çıkarılmış bir modem türüdür. HCF ( HostControlled Family) yani İşlemci Tarafından Denetlenen Modem Ailesi. Bu modemlerüzerlerinde DSP ünitesi bulundururlar. HCF için normal bir modemde Denetçientegrenin yaptığı işlemleri işlemciye yaptıran modem türü demek daha doğruolacaktır.
 


HSP ve HSF Nedir ?

Aslında PCTeltarafından ortaya çıkarılan HSP modemler ile Rockwell tarfından ortayacıkarılan HSF modemler arasında belirgin bir fark bulunmamaktadır. HSP ve HSFmodemler arasındaki fark iki farklı üreticinin belirlediği iki farklı isimdenibarettir. HSP (Host Signal Pocessing) türü modemlerde bu kez HCF'lerde sozettiğimiz denetçi entegre bulunmaktadır. Ama HSP lerde normal bir modeminmutlaka üzerinde bulundurmadı gereken "Sayısal Sinyal İşlemcisi" yaniDSP yoktur. Modem haberleşme arabirimi aracılığı ile bu DSP nin normaldeyapması gerken işlemleri bilgisayarın işlemcisine yaptırmaktadır.
Özellikle HSPyada HSF olarak adlandırılan modemlerin, Pentiun MMX ve Pentium II aliesindekiişlemcilerde (166MMX - PII233) işlemci kullanımına bindirdiği yük işlemcikapasitesinin %50'si civarındadır.

İşte bu nedenle internete bağlı bir bilgisayarın birkaç programı aynı andakullanıyor olması halinde özellikle HSP yada HSF modemler internet bağlantısınıkoruyamamakta yada veri transferi durmaktadır. HCF modemler ise aynı orandaişlemci gücü tüketmemelerine rağmen normalde Denetçi entegrenin üzerindebulunan RAM den denetçi entegreye sahip olmamaları nedeni ile yararlanamıyorolmaları aynı sorunları ortaya çıkartacaktır.

(Denetçili modemlerin üzerlerinde RAM bulunduruyor olmaları bu extra belleğininternet erişimi için sağladığı yarar düşünülürse, üzerinde hem DSP hemdeDenetçi bulunan bir modemin denetçi üzerinde taşıdığı RAM pozitif birperformans artışı sağlayacaktır.)
gaming modem ? Aslında böyle bir modem türü bulunmamasına rağmen özellikle USRobotics denetçili modemler için kullanılan bir isimdir. Bu modemlerdenetçilerindeki (dığer modemlere göre) büyük bellek ile internet üzerinde oyunoynamak için idealdirler.


USB Modem ?

USB modemleri için de durum yukarıda söz ettiğimiz ile aynıdır. USB bir modemdeHCF, HSP yada HSF türünden olabilir. USB veri yolunun işletim sistemi tarafındasanki PCI'mış gibi kullanılabiliyor olması günümüz USB modemlerinin büyükçoğunluğunda Rockwell'in yeni adıyla Conexant'ın HCF türü yongalarınınkullanılmasını sağlamıştır. Görünürde USB modemler harici olmalarına rağmenbüyük bölümü softmodemdir.


ISA Modem ?

ISA veriyolunu kulanan modemlerin HCF, HSP yada HSF olması mümkün değildir. ISA veriyolunun 8 bit olması ve diğer mimari engeller ISA'dan kullanılan bir modeminüzerinde hem DSP hem de Denetçi entegreleri bulundurmasını dolayısı ile kendiişini kendi yapmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu nedenle ISA modemlerinHardware modemler olması zorunludur.