Birincisi, burada kimsenin kimseyi azarladığı yok. Eğer bir üyemiz bizi bir konuda suçlarken işi çok ilgisiz bir biçimde içerisinde bulunduğumuz kuruma kadar götürürse, bırakın da tepki vermeye hakkımız olsun; nasıl sizin bize tepki verme hakkınız varsa... Kaldı ki tepki vermek, bir yayının çalışanlarını "eğer medeniyseniz" gibi kelimelerle küçük düşürmeye çalışmak değildir. Siz bizi medeni olmamakla suçlarken oluyor da, biz gayet medeni bir biçimde açıklama yaparken olmuyor mu yani?
İkincisi, ben de o zaman şöyle bir göz atayım foruma, sizin verdiğiniz örneklere benzer kilitlenmiş bir dolu konu bulabilirim. Şimdi burada oturup bunu kilitlediniz, bunu kilitlemediniz tartışması mı yapacağız?
Üçüncüsü, ilk mesajımda da yazdığım gibi, biz burada bu tip tartışmalar istemiyoruz. Bu başlık bile konunun nerelere gideceğini çok net göstermiyor mu zaten? Siz bir açıklama istemişsiniz, biz de açıklamayı yapmışız. Siz şimdi bunu alıp da nasıl başkalarının fikrine saygı göstermemekle aynı kategoride değerlendirebiliyorsunuz? Doğal olarak herkesin politik bir görüşü var. Ama açılan buna benzer herhangi bir konu, örneğin benim görüşümden farklı da olsa, aynı doğrultuda da olsa, yine silinir. Burada belli bir fikri savunmaya çalışmıyoruz, istemediğimiz tartışmaları başından engellemeye çalışıyoruz. Bizim tavrımız açık; belli konularda tartışmaya izin verilmiyor burada. Bakın forum kurallarında ne yazıyor: "Forum için tema dışı sayılabilecek mesajlar. Bu forumlar, üyelerin fikir paylaşımı ve yardımlaşması için kurulmuştur. Forumumuzda “Konu Dışı” adında bir başlık bulunsa da, bu kurallar söz konusu alanda da uygulanacaktır. Konu Dışı kısmının her türden tartışmaya açık olduğunu düşünmeyin: Dini tartışmalar, politika, aşk partneri arama, diğer firmalara/dergilere saldırma gibi şeyler, bu forumlara değil, başka web sitelerine ve forumlara uygundur."
Sanırım burada bizim ne isteyip ne istemediğimize dair yeteri kadar bilgi mevcut. Kaldı ki açılan bir konunun kurallara uygun olup olmadığına karar vermek de, üzgünüm ama bizim işimiz.
Son olarak, yine ilk mesajımda size haber siteleri örneğini vermiştim. Ama sayın mesut_illegal nick'li ziyaretçimiz yine de "konuyu kapatmasaydınız şöyle olurdu, böyle olurdu" gibi yorumlar yazmış. Ne yazık ki konu bu kadar basit değil. Bunu yıllardır pek çok yayında görev almış ve neyin ne olduğunu yaşayarak öğrenmiş biri olarak bizzat ben söylüyorum...
Neyse, bu konuyu daha fazla uzatmak da istemiyorum; sizden de bunu rica ediyorum. Forum kurallarımız son derece açık ve net. Buna uymayan konular, eğer gözden kaçan bir şey olmazsa hep silinmiş ya da kilitlenmiştir, bundan sonra da böyle olacaktır. Burada kimseyi suçlamıyorum; sizin iyi niyetinizle açtığınız bir konunun da kurallara aykırı olabileceği gerçeğini lütfen anlamaya çalışın. Gözden kaçan konular için de sizin yardımınız gerekiyor. Bunun yeri de foruma başlık açarak "şu konuyu nasıl yayınlarsınız" şeklinde fırça atmak değil, yetkililere bildirmektir.
Eğer siz bu konuyu "at gözlükleri ile bakmak" olarak değerlendiriyorsanız da yapabileceğimiz bir şey yok ne yazık ki...
Herkese hayırlı günler dilerim...
Cem SİNANOĞLU
CHIP Online
Yazı İşleri Müdürü