Uzmanlara göre 18nm'lik işlemci üretimine geçildiğinde ünlü Moore yasasının geçerliliğini yitirecek.
Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/moor ... itirecek_13405.html
Resimlerle: Intel işlemci tarihinin kilometre taşları
Söylendiği 1965'ten beri mikroişlemci üreticilerinin en önemli yol haritalarından birini oluşturan Moore Yasası uzmanlara göre 20nm sınırı aşıldığında tarihe karışacak.
Intel'in kurucularından Gordon Moore 1965'te bir dergiye verdiği röportajda bilgisayar işlemcilerinde her 18 ayda bir transistor sayısının ikiye katlanacağını söylemişti. Daha sonra süreyi iki sene olarak düzelten Moore'un bu sözü işlemci üreticileri arasında Moore Yasası olarak kalmıştı.
İşlemci üreticileri daha kabul etmese de uzmanlar işlemcilerde 20nm sınırının altına inildiğinde bu yasanın geçerliliğini yitireceğini düşünüyorlar. 32nm üretim tesislerinin 4 milyar dolarlık maliyetlerinin bile bugünkü maliyet hesaplarıyla sadece yıllık gelirleri 10 milyar doların üzerindeki şirketler için mantıklı olduğunu söyleyen uzmanlar bu yüzden şirketlerin şimdiden ortak girişimler kurmaya başladığına dikkat çekiyorlar. 20nm'nin altına inildiğinde ise üretim tesislerinin maliyeti getirisinin çok çok üstüne çıkacak.
Moore Yasasının eninde sonunda doğa yasalarına ve finansal duvarlara çarpacağı zaten belliydi. Merak edilen ise bunun ne zaman olacağı.
Tüm konu: "Moore Yasası geçerliliğini yitirecek"
İzleyin: Thermaltake V1 CL -P0401
Resimlerle: Intel işlemci tarihinin kilometre taşları
Kaynak: www.chip.com.tr
Tartışıyoruz: Sizce Moore Yasası ne zaman yıkılacak?