Yeni aldığım bilgisayarımın incelemesini yaptım. yeni notebook alacak arkadaşlara bir klavuz olacağını düşünüyorum
Msi vr630 incelemesi
Ürün özellikleri
İşlemci: AMD Athlon X2 QL-62 (2.0Ghz, 1MB cache)
Chipset: Nvidia MCP77MV
Ekran:16" WSXGA 16:9 (1366*768) LCD
İşletim sistemi: Free Dos
Bellek: 3072MB (1*2048MB+1*1024MB)
Sabit Disk: 320GB 5400rpm
Ekran Kartı: Ge Force 8200M G Shared
Optik: DVD Double Layer DVD+RW
Ağırlık: 2,54kg
Ethernet: Gigabit Ethernet
Wireless: wireless 801.11 b/g/n
Web Cam: 1.3MP Camera
Kart Okuyucu: 3-in-1 kart okuyucu (MS/SD/MMC)
Resimler
Lcd ekranın arka kısmına okyanus dalgası deseni verilmiş.
Nümerik klavye sayesinde dizüstünde masaüstü pc rahatlığı sağlanmaya çalışılmış.
Açma kapama tuşu
Ön panelde bulunan kısayol tuşları ile şarkıları durdurmak, oynatmak, bir sonraki yada önceki şarkıyı seçmek mümkün. Ayrıca cinema pro, eco güç tasarruf modu, webcam bluetooth ve kablosuz ağ anahtarı ve bir adet programlanabilir kısayol düğmesi ön panelde yer almakta.
Kısayol tuşları tuşlara basıldığında hoş bir animasyonla yavaşca ışıkları sönüyor.
Sağ tarafta express card girişi, çoklu ortam kart okuyucusu, 1 adet usb 2.0 slotu, firewire girişi, Ethernet kablosu slotu, vga monitör çıkışı ile güç kablosu girişi mevcut.
Sol tarafta ise modem kablosu girişi, multi layer dvd yazıcı, 5.1 ses giriş çıkışları ve 1 adet usb 2.0 slotu var.
Arka tarafta ise fan çıkışı ve 1 adet usb 2.0 slotu mevcut. Fan çıkışının arkada olması sebebiyle oluşan ısıdan kullanıcının en az olarak etkilenmesi amaçlanmış.
Lcd ekranın tam ortasına 1.3 mp lik bir web kamerası oturtulmuş ve webcam çalıştığında kırmızı bir led yanıyor. Web kameranın performansı gayet güzel ve görüntülü konferanslarda kaliteli bir görüntü sağlıyor.
Bilgisayarın sağ alt köşesinde bildirim ışıkları yer almakta buradan kablusuz ağın açık olup olmadığını, pil durumunu ve buna benzer değişiklikleri görebilirsiniz.
Touchpad in tuşları tıklarken biraz sert geliyor.
Ön bakış
Bu bilgisayarda düşük bütçe ile maksimum verim alınması amaçlanmış. Fiyat performans olarak parasını her kuruşuna kadar hak ediyor. Yanında ek bir işletim sistemi ile gelmediği için fiyatı gayet makul düzeylere çekilmiş.
Ekranın arka tarafında okyanus dalgası desenli ve parlak bir yüzey tasarlanmış. Bu yüzey bilgisayarın duruşuna ayrı bir hava katıyor ve çizilmelere karşı bir direnç oluşturuyor. Ön panelde ise mat bir boya kullanılmış burada da parlak bir film yüzey kullanılsaydı çok daha güzel olurdu.
Oyun performansına gelirsek tabiî ki yüksek sistem performansı isteyen oyunları açmayacaktır. Ancak counter source gibi oyunları 1024x768 görüntü oranında varsayılan ayarlarda görüntüde takılmalar olmadan oynamayı başarıyor.
ECO engine
Eco engine tuşu ile bilgisayarınızı daha performanslı kullanmanız mümkün. 5 farklı mod seçebiliyorsunuz.
Film izlemek
Bu bilgisayarda film izlemek daha bir başka oluyor. Çünkü 16” ekran ve 1366*768 çözünürlük sayesinde 16:9 oranlı filmlerde film ekranın tamamına yayılıyor ve ekranın hiçbir yerinde kullanılmayan siyah alanlar oluşmuyor.
Hd 1080 formatlı filmleri ise hiçbir takılma olmadan oynatabiliyor.
Cinema pro
Cinema pro tuşunun görevini anlatırsak eğer; bu tuşa basıldığı an bilgisayarda 2 farklı değişiklik meydana geliyor. Birincisi ekran parlaklığının artırılması ve diğeri ise sesin daha yüksek çıkmasının sağlanması.
Kendi hoparlörlerinden çıkan ses sıradan bir notebook a göre hem daha kaliteli hem de daha yüksek. Cinema pro tuşu aktif olduğunda ise ses seviyesi daha da artıyor.
Kullanışlılık
Üründe nümerik klavye olduğu için Türkçe karakterlerin olduğu tuşlar biraz ufak tutulmuş. Fakat alışmak için birkaç saat dizüstünü kullanmak yeterli oluyor. Nümerik klavye sayesinde matematiksel hesaplamaları hızlıca yapabiliyorsunuz. Masaüstü pc rahatlığında notebook kullanmış oluyorsunuz.
Bütün usb çıkışlarının farklı yerlerde olması bence yerinde bir tercih olmuş. Eğer bütün usb portları aynı yerde olsaydı, tüm portlar aynı anda kullanıldığında kablolar sıkışık bir pozisyona gelecekti ayrıca bazı usb flash diskler yapı olarak büyük olduğu için diğer bir usb portunun kullanılmasını engelleyecekti.
Fan çıkışının arkada olması ile kullanıcının oluşan ısıdan en alt seviyede etkilenmesi ve fan sesinin daha az duyulması amaçlanmış. Kasada en yüksek sıcaklık numerik klavyenin altında oluşuyor numerik klavye çok kullanılmayacağından bunun da bir sorun olacağını sanmıyorum. Bazı notebook modellerinde fan çıkışları sağ tarafta olduğu için usb mouse kullananlar bu ısıdan olumsuz etkileniyorlar. Sanırım MSI kullanıcının ne istediğini anlamaya çalışmış.
Ofis programı kullanırken ortam sıcaklığı 25 derecede iken cpu sıcaklığı 55 dereceyi gösteriyor. Tam yükleme halinde ise cpu sıcaklığı en fazla 85 dereceyi görüyor.
Ürünün üzerinde 6 hücreli pil geliyor. Pil ömrü ise kablosuz ağ açık, internette gezinirken ve müzik dinlerken 1 saat 45 dakika. Bu pil ömrü en fazla 2 saat 15 dakika ile en az 1 saat 15 dakika arasında değişmekte.
Sonuç
Giriş seviyesi bir notebook için gayet performanslı. Malzeme kalitesi ile güven veren bir bilgisayar. Uzun ömürlü olacağını böylece kanıtlıyor. İşletim sistemi gelmemesi ile de fiyatı diğer modellere göre biraz daha düşük. 16” ve 16:9 oranlı ekrana ek olarak cinema pro tuşu ile film izlemek için seçilebilecek bir notebook.
Ön paneldeki dokunmatik kısayol tuşları ve ekranın arka kısmındaki okyanus dalgası efekti tasarım olarak hoş olmuş.
Numerik klavyesi ile de ofis programlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Counter strike source oyununu takılmadan oynayabileceğiniz bir alet.
Eğer ilk defa bir notebok alacaksanız ve bütçeniz sınırlı ise size MSI VR630 u öneririm.